Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Burunda Siğil ve Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Siğiller vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabileceği gibi burun üstünde ya da burun içinde de kendini belli etmektedir. Bu anlamda dikkatli olunmalı ve gerekli tedavi süreçleri başlatılmalıdır.

Burunda Siğil Çıkması

HPV adı verilen virüsün vücutta yayılmasıyla ortaya çıkan siğiller, pek çok bölgede görülebildiği gibi burun ve burun içinde de ortaya çıkabilmektedir. Yaygın siğiller arasında parmak ve el içini örnek olarak gösterebiliriz. Deri yapısında ciddi değişimlere neden olan bu durum düz ve ayak tabanı olarak da ele alınabilmektedir. Büyüklüğü ve çıktığı bölgeye değişmesi, siğilin etki alanını da ortaya koyabilmektedir. Ayrıca estetik olarak güzel olmayan görünümlere neden olduğu için kısa sürede tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekir. Burunda siğil çıkması durumunda da aynı şeyler geçerlidir ve kısa sürede tedavi edilerek ortadan kaldırılmalıdır. Çünkü siğil bulaşıcıdır ve vücudun diğer bölgelerinde de kendini gösterebilir.

Öncelikle siğilin çıkma süresi hızlı gerçekleşmemektedir. Buna ek olarak doğrudan temas yoluyla bulaşan siğiller, eşya ve umumi yerlerde çokça görülür. Örneğin, ortak kullanım eşyalarından olan havlu ya da terlik gibi ürünlerin kullanılması, bu rahatsızlığa davetiye çıkarabilmektedir. Her bünyede barınamayan siğiller, bulaşmasıyla anlık olarak üreme sağlamaz. Bu konuda dikkat etmeniz ve ortak kullanım eşyalarının gerekirse kullanılmaması gerekmektedir.

Burun siğilleri hem burun üst kısmında hem de burun içinde ortaya çıkabilir. Bu anlamda daha fazla bulaşıcı olmaması için tedavi süreçlerine geçilmelidir.

Siğilin Tekrarlama Sebepleri

Gerek burunda gerekse vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan siliğin bazı tekrarlama sebepleri vardır. Bu durumu engellemek için öncelikle tedavinin ara verilmeden sürdürülmesi çok önemlidir. Buna ek olarak hastanın vücut direncindeki azalma da siğilin tekrarlama sebeplerinden olabilmektedir. Ayrıca bünyenin atomik yapıda olması da aynı durumu tetikleyebilir. Bunlara ek olarak hastanın stresli bir yaşama devam etmesi ve umumi alanlarda sıkça bulunması, siğilin tekrarlama sebepleri arasındadır.

Burundaki Siğilin Tedavisi

Her siğil tedavisinde olduğu gibi burundaki siğiller için de bir takım yöntemlere başvurulması gerekmektedir. Bu tedaviler siğilin etki alanı ve boyutuna göre gerçekleştirilir. Elbette maddi imkânlara da göre de seçim yapılabilir. Elektrokoter, cerrahi yöntemler ve cryo gibi uygulamalar sayesinde siğillerde rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Bununla beraber doktorun önerdiği bazı işlemleri de kendi evinizde gerçekleştirerek burun siğili tedavisinde kullanabilirsiniz.

Tedaviden önce teşhis süreci önemlidir. Öncelikle görsel muayene gerçekleştirecek olan doktorunuz lezyon ya da siğile rastladığında smear testine başvurabilir. Bu test aslında vajinal siğiller için uygulanır. Buna ek olarak uygulanacak teşhis yöntemleriyle burun siğilinin çıkması muhtemel bölgesine işlemler yapılır.

Burundaki enfeksiyon belirtilerini azaltmaya yarayan bazı ilaçlar bulunmaktadır. Doktorunuz bu ilaçları ve olası yan etkilerini anlattıktan sonra tedavi için kullandırmaya başlayabilir. Ayrıca bu ilaçların birkaç ay kullanılması gerekebilir.

Siğil tedavisi sürecinde keratoliz yöntemi de kullanılmaktadır. Burunda yer alan ölü hücrelerin alınmasını amaçlayan bu yöntemde cildin yumuşaması amaçlanır. Ayrıca virüs hücrelerinin yok edilmesi ve burundaki pullanmaların da ortadan kalkması için uygulanabilmektedir. Kimyasal süreçler sayesinde ponza taşı kullanılarak bu siğiller ortadan kaldırılabilmektedir.

Bu tedaviye ek olarak kriyocerrahiye de başvurulabilir. Bu yöntemde siğiller dondurulur ve başarılı bir şekilde alınır. Sıvı azot kullanılarak gerçekleştirilen bu işlemin doktorlar tarafından onay alındıktan sonra başvurulmasında yarar var.

Burundaki siğillerin alınması için ayrıca lazer tedavileri de kullanılmaktadır. Siğillerin beslenmesine neden olan kan damalarının yok edilmesine dayalı olarak gerçekleştirilen lazer tedavisi oldukça etkilidir. Burun bölgesinde iz bırakmadan yapılan lazer tedavileri, günümüzde en çok tercih edilen uygulamalar arasındadır.

Alınması Gereken Önlemler

Burundaki siğillerin kötüleşmemesi için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle siğillerin kendiliğinden iyileşmesini bekleyebilirsiniz. Çünkü çoğu siğil kendiliğinden kaybolmakta ya da kendiliğinden dökülebilmektedir. Bu süreçte burnunuzu bir bant yardımıyla sarmakta fayda var.

Siğillerin artmaması için gerekli olan hijyen şartlarını sağlamanız çok önemlidir. Siğillere dokunmak ya da kazımaya çalışmak son derece zararlıdır. Ayrıca siğiller nemli ortamları sever. Bu yüzden yüzünüzü yıkadığınızda mutlaka kurumalı ve nemli kalmamasını sağlamalısınız.

Ortak kullanım eşyalarını bu süreçte kullanmamalı ve başkalarının da bu rahatsızlıktan etkilenmesinin önüne geçmelisiniz. Tüm bu bilgiler ışığında burunda ya da burun içinde çıkan siğilleri ortadan kaldırabilir ve daha sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edebilirsiniz.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle