Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Numuler Dermatit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Numuler Dermatit vücudun farklı bölgelerinde meydana gelecek, çok kaşıntılı ve oval şeklinde pul pul döküntünün olacağı bir hastalıktır. Tedavi edilse de kısa bir süre sonra tekrar edebilir.

Numuler Dermatit

En çok rastlanan egzama türü olmaktadır. Her yaşta kişiyi etkileyebilen bir cilt hastalığıdır. Hastalığın gelişmesi durumunda, belirtileri giderek artması sonucunda Dermatolog muayenesi yapılmalı ve doktor tarafından hastaya verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Hastalık daha çok pullu deri döküntülerinin olması, bir madeni para büyüklüğünde olması ve uzun süre geçmeden kişilerin cildinde olabilmesi söz konusu olabilir. Yaşanılan bir stres ya da geçirilen bir travma sonrası ortaya çıkması daha çok görülmektedir. Aniden ortaya çıkacak olan, vücudun değişik bölgelerinde olacağı gibi el ve avuç içi ya da ayak ve ayak tabanında da görülebilen bir rahatsızlık olmaktadır. 

Numuler Dermatit Belirtileri

Hastalığın daha çok alt bacak ve ellerde görüldüğü gibi vücudun bütün bölgelerine yayılma riski de bulunmaktadır. Birden fazla bölge üzerinde aynı anda görülebilir ve uzun süre kalabilir. Oval bir görünümü olmaktadır. Bu nedenle de numuler egzama adını almaktadır. Birkaç santim genişliğinde olacağı gibi çok küçük oval tarzında da olabilir. 

  • Kaşıntı;
  • Kırmızı, kahverengi cilt rengi;
  • Sulanma;
  • Kabuklu yara;
  • Pul pul derinin dökülmesi;
  • Madeni para büyüklüğünde olması.

Egzamanın üzerinde her zaman için çatlaklar meydana gelecek ve kabarmaların olduğu görülecektir. Bu durumda sıklıkla ilk olarak su kabarcıkları oluşacak daha sonradan da kabuk meydana gelecektir. Çok kaşıntılı olması nedeniyle kişilerin ciltlerini kaşıma sonucunda, yara etme riski de bulunmaktadır.

Numuler Dermatit Nedenleri

Günümüzde hastalığın neden geliştiği tam olarak bilinmemektedir. Bunun yanında bazı kişilerde yapılan araştırmalar gösteriyor ki Staphylococcus aureus adlı enfeksiyon sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca şu nedenlerden dolayı da kişilerde gelişebilir. Hastalığı yaşamakta olanlara bakıldığı zamanlarda herhangi bir gıda ya da başka bir alerjinin sonucunda olmadığı görülmektedir. Hatta genetik faktörlerin de etkili olmadığı bilinmektedir. Bu egzama türü bulaşıcı değildir. 

  • Böcek ısırması;
  • Kuru cilt;
  • Varisli damar oluşumu;
  • Stres;
  • Cilt problemleri;
  • Alkol tüketimi.

Çocukluk çağında atopik egzama yaşanması durumunda, yetişkinlik evresi içerisinde de numuler dermatit gelişme riski oluşabilir. Hastalık daha çok kış aylarında ya da kuru iklim şartlarında yaşamakta olan kişilerde daha çok görülmektedir. Hastalığın bazı kişilerde yanık gibi bir travma sonucunda da olabileceği bilinmektedir.

Numuler Dermatit Tedavisi

Numuler dermatit hastalığı zaman zaman tekrardan oluşma ihtimali bulunan bir deri hastalığı olmaktadır. Bu nedenle de yaşanacak herhangi bir travma sonucunda oluşabilir. Bunun önüne geçmek için çok dikkatli olunması gerekmektedir. Özellikle de aşırı deterjan ve sıvı sabundan kaçınılması gerekmektedir.

Tedavisinin yapılabilmesi için cildin kuru kalmamasına dikkat edilmeli ve pH değeri her zaman için egzama tedavisine uygun olan nemlendirici kremler sürülmelidir. Eğer çok şiddetli bir egzama yaşanması durumunda doktor tarafından oral yolla kullanılacak olan antibiyotikler reçete edilebilir. Bu antibiyotikler ayrıca krem olarak da kullanılabilir.

Kaşıntının çok yoğun olması durumunda doktor antihistaminik tablet reçete ederek, özellikle de gece uyku esnasında kaşıntının önlemesini sağlayabilir.

Bazı kişilerin vücudu içerisinde birden fazla bölgede ve çok şiddetli bir şekilde görülmesi söz konusu olabilir. Bu durumda kişilerin tedavisinde kortizon kullanılması gerekmektedir. Pomad tarzı olan kremler kullanılmalı, hastalığın kontrol altında tutulabilmesi için doktorun bazı zamanlarda fototerapi yöntemi ile ultraviyole ışınları sayesinde tedavisi yapılabilir.

Hastalık çok alevli olması durumunda soğuk kompresler uygulanması gerekebilir. Ayrıca kişilerde su kabarcıklarının oluşması sonucunda ağrı meydana gelecektir. Bu durumda doktor tarafından sıvının boşaltılma işlemi yapılır.

Numuler Dermatit Bitkisel Tedavisi

  • 1 çay kaşığı şerbetçi otu;
  • 1 yemek kaşığı çim tohumu;
  • 150 gram su.

150 gram kaynamakta olan suyun içerisine 1 çay kaşığı şerbetçi otu ve 1 yemek kaşığı çim tohumu ilave edilerek, 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılması gerekmektedir. Kaynayan su ocaktan alınarak hem soğuması hem de demlenmesi için 15 dakika bekletilmesi gerekmektedir. Süzüldükten sonra yarısı kahvaltıdan yarım saat önce herhangi bir şey yenmeden, kalan yarısının da akşam yemeğinden yarım saat önce aç karnına tüketilmesi gerekmektedir.İçerisine hiçbir katkı maddesi koymamanız gerekmektedir.

Şerbetçi otunun bazı kişilerde yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların kullanması sakıncalı olabilir. Çok fazla tüketilmesi durumunda mide bulantısı yapabilir ve sıklıkla mide de ekşime olması söz konusu olabilir. Bu nedenle de tavsiye edilen kullanım dozu asla aşılmamalıdır. Kullanım süresi 2 hafta olacak ve ardından 3 gün ara verilerek tekrardan egzamanın geçmemesi durumunda kişiler kullanabilir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 3 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle