Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sakalda Egzamanın Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Egzama cildin bir çok alanında görülebilmektedir. Ancak havasız kalan saç ve sakal diplerinde çok daha yaygın biçimde görülmektedir. İşte belirtileri ve tedavi yöntemleri…

Sakalda Egzama Nedenleri 

Cilt dokusu vücudumuzu tamamen kaplayan vücudumuzun sürekli yenilenme içerisinde olan tek ve en büyük organıdır. Bu yapı bir çok hastalığa maruz kalabilir. Cilt hastalıkları içerisinde en sık rastlananlarından biri de egzamadır. Dermatit adı da verilen bu hastalık dermotolojik araştırmalar sonucunda teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bir çok çeşidi olan bu hastalığın el ve eklemler üzerinde sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. Bu bölgelerin haricinde en sık görüldüğü alanlar ise saç ve özellikle erkeklerde sakal dipleridir. 

sakal egzaması

Oluşum gösterdiği bölgeler ve belirtileri baz alınarak sınıflara ayrılan egzama hastalığının en sık görüldüğü alanlardan biri de sakal dipleridir. Bu alanlarda sıklıkla ortaya çıkan egzama türüne seboreik dermatit adı verilir. Zamanında teşhis halinde tedavisi vardır. 

Nedenleri arasında genellikle genetik yatkınlıktan sıklıkla söz edilir. Ancak özellikle sakal köklerinde kendini gösteren seboreik dermatitin sebepleri oldukça çeşitli olabilmektedir. En başlıca nedenleri arasında yanlış sabun ve şampuan türevi ürünlerin kullanımı yer almaktadır. Ayrıca sakal tıraşında hijyenik materyaller kullanılmaması da bu hastalığı tetikleyen faktörler arasındadır. Ancak nedenleri bunlarla sınırlı değildir. En yaygın görülen nedenlerinden biri de psikolojik etkenler ve alerjik reaksiyonlardır. Hatta bazı hastalarda karaciğer sorunlarının habercisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. 

Başlıca Belirtileri

Sakal diplerinde ve saçlı deride ortaya çıkan egzamanın belirtileri açık derideki kadar kolay gözlemlenemeyebilir. Başlangıç seviyesinde kaşıntı ve kızarıklıklar ortaya çıkacaktır. Ancak döküntüler kepek sorunu ile karıştırılabildiğinden teşhiste geç kalınabilmektedir. Bu egzama türü genellikle yağlı cilt problemi olan bireylerde kendini göstermektedir. Bu nedenle genellikle yağlı cilt problemi olan bireyler döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi problemler ile karşılaştıklarında bu durumu ihmal etmemeli ve geç olamadan bir cilt uzmanına veya dermatoloğa baş vurmalıdır. 

Sakal diplerinde meydana gelen bu cilt problemi ilerleyen evrelerinde görüldüğü bölgelerde kılların dökülmesine neden olabilir. Bu durum hastalar için sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle başlangıç seviyesinde tedavi edilmesi daha az lezyon ile sonuçlanacaktır. 

Hastaların belirtilere ek olarak batma şikayetleri de olmaktadır. Seboreik dermatit genellikle tüm kıl köklerinde etki etmez. Bölgesel olarak döküntülere yol açan bu durum yine bölgesel sakal dökülmesine neden olacaktır. Belirtilere ek olarak bu bölgelerde sivilce benzeri kabartılar da oluşabilir. Ancak tüm bu belirtiler dönemsel olarak ortaya çıkabileceği gibi düzenli olarak devam da edebilir. Hastalar genellikle bir süre sonra geçen belirtileri dikkate almamaktadır. Ancak belirtilerin tamamının ortaya çıkmadığı safhalarda da tedavi aksatılmamalıdır. 

Tedavi Yöntemleri

Seboreik dermatitin bütün belirtileri bir arada görülmeyebilir. Ancak dermotologların yaptığı araştırmalr neticesinde hangi evrede tespit edilirse edilsin lezyonları en aza indirgeyici tedaviler mevcuttur. Hastaların zamanında doktora görünmeleri özellikle sakal köklerinde meydana gelen zayıflamayı ve sonucunda dökülmeyi önleyici niteliktedir. 

tedavi yöntemleri

Egzamanın tüm türlerinde ilk başvurulan tedavi yöntemleri kortizon içerikli kremlerdir. Seboreik dermatitin tedavisinde de en sık rastlanan tedavi yöntemi bu kremlerdir. Ancak bu kremler kortizon içerikli olduğundan insan vücudunda farklı yan etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle günümüz teknolojisinde bu hastalık için alternatif tedavi yöntemleri daha çok tercih edilmektedir. 

Hastaların ilaç tedavilerini aksatmamaları gerekmektedir. Ancak tam bir iyileşme sağlanabilmesi için ilaç kullanımının yanında besin takviyeleri ve eğer alerjik bir etken söz konusu ise diyet programlarına da yer verilmelidir. Hastaların özellikle şeker kullanımına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu hastalığın belirtilerini tetikleyen başlıca gıdalar bazı baharatlar, domates, turunçgiller ve çok şeker içeren reçel veya çok tuz içeren turşu gibi besinlerdir. Hastaların tedavi sürecinde olabildiğince bu besinlerden kaçınmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra sakaldaki egzamanın tedavisinde bazı bitkisel kürler de faydalı olabilir. 

Doğal Sakal Kremi

  • 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı
  • 1 çorba kaşığı kantaron yağı
  • 1 çorba kaşığı gliserin
  • 5 tane ayva çekirdeği (isteğe bağlı)

Malzemeler karıştırılarak cam bir kavanoz içerisinde muhafaza edilmelidir. Hazırlanan karışım günlük kullanıma uygundur. Günde bir kez sakal köklerine masaj yaparak uygulanabilir. Ancak uygulama öncesi egzama için kullanılan bir şampuan ile yıkanıp bölgenin temizlenmesi daha iyi olacaktır. Çok döküntü problemi yaşayan hastalar karışıma ayva çekirdeği ekleyip bir gece beklettikten sonra da kullanabilir. Ayva çekirdeği sakallı derideki kuru döküntülerin iyileşmesini hızlandıracaktır. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 4,50 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle