Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Eldeki Egzama İçin Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Egzama genellikle psikolojik ve genetik etkenler ile ortaya çıkan iltihaplı bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın en sık görüldüğü bölge ellerdir. İşte eldeki egzama ile ilgili tüm tedavi yöntemleri…

Elde Egzama Tedavi Yöntemleri

Egzama bağışıklık sisteminin yetersizliği ile birlikte ortaya çıkan, deri döküntüleri ile kendini belli eden bir cilt hastalığıdır. Egzamanın en yaygın sebeplerinden biri genetik faktörler olarak gösterilse de uzmanlar tarafından yapılan klinik araştırmalarda psikolojik problemler yaşayan bireylerde daha sık görüldüğü saptanmıştır. Günümüz teknolojisi ile bu dermotolojik hastalık için bir çok tedavi yöntemi mevcuttur. Ancak erken tanı ve tedavi iyileşme şansını arttıran en önemli faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. 

elde egzama tedavisi

Hastalığa uygulanacak tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde sebep olan faktörler mutlaka analiz edilmelidir. Teşhis aşamasında tetikleyici etkenlerin doğru analiz edilebilmesi tedaviden olumlu sonuçların alınmasını hızlandıracaktır. 

Tedavi sürecinde hastaların dikkat etmesi gereken noktaların başında elleri mümkün olduğunca kimyasallardan ve sudan uzak tutmak olacaktır. Elleri yıkamak için ılık su tercih edilmelidir. Mutlaka kimyasal ve parfüm içermeyen hijyenik temizleyiciler tercih edilmelidir. Hastalığın teşhisinde mutlaka prick testi ve yama testi yaptırmalar gerekmektedir. Çünkü ellerdeki döküntüler sedef hastalığı ile benzerlik gösterdiğinden karıştırılabilmektedir. Ellerdeki egzamanın tedavisinde en önemli adım elleri mümkün olduğunca korumak ve kesinlikle kaşımamaktır. Bunun yanı sıra kaşıntıyı azaltmak için ve doku lezyonlarını tedavi etmek için genellikle kortizonlu ve çinko içeren kremler dermotolog tarafından verilecektir. Bir yandan da hastalığın içten tedavisinin devam etmesi için oral ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ancak günümüz teknolojisi ile geliştirilen ışın tedavisinin de her geçen gün kullanımı artmaktadır. Bu tedavi yalnızca egzamalı bölgeye dermotoloğun belirleyeceği bir dozda UVA ve UVB ışınlarının verilmesi işlemidir. Bunun yanı sıra wet wrap yani ıslak bandaj tedavisi de kullanılmaktadır. Bu yöntem ile hastanın kaşıntı şikayetleri etkili biçimde azaltılabilmektedir. 

Elde Egzama Bitkisel Tedavi Kürleri

Egzamayı bir kez geçiren bir kimse tedaviden olumlu sonuçlar alsa da hastalığın tetikleyici faktörlere maruz kalındığında tekrarlaması muhtemeldir. Bu nedenle tedavide başarı sağlayan hastaların mutlaka gerekli önlemleri alarak ciltlerini korumaları gerekmektedir. Özellikle parmaklarda ve ellerde ortaya çıkan egzamadan korunmak çok daha güç olacaktır. Çünkü eller ister istemez sıklıkla kimyasallar ile ve su ile temas etmektedir. Kesin sonuç alınabilmesi için hastaların kullandıkları suyun pH seviyesinden kullandıkları sabunların içeriğine kadar her şeye dikkat etmeleri gerekmektedir. 

egzama

Egzamanın doğal tedavisinde geliştirilen bir çok yöntem vardır. Patoloji ve Fitoterapi alanında çalışmalarını sürdüren Uz. Doktor Elif Güveloğlu eldeki egzama için oldukça etkili doğal bir yöntem geliştirmiştir. Tedavi amacıyla geliştirilen bu formül aynı zamanda tedavi sürecinden sonra da lezyonların tekrarlamasını önlemek amacıyla kullanılabilir. 

El egzama tedavisi için dermotologlar tarafından bir çok ilaç geliştirilse de bitkisel tedavi yöntemleri ile de tedavisi mümkündür. Bitkisel kürlerin özellikle cilt dokusu onarımındaki etkisi uzmanlar tarafından da dile getirilmektedir. Özellikle bazı bitkisel yağların ellerde ve parmaklardaki cilt dokusundaki lezyonları tedavi ettiği bilinmektedir. Hindistan cevizi yağı, aleovera bitkisi ve dut gibi bitkiler bir çok egzama türünün tedavisinde kullanılmaktadır. 

Doğal Egzama Merhemi

  • 2 çorba kaşığı aleovera jeli
  • 2 çorba kaşığı kokusuz vazelin
  • 2 çorba kaşığı susam yağı
  • 2 çorba kaşığı kakao yağı
  • 2 çorba kaşığı nar çekirdeği yağı
  • 2 çorba kaşığı hindiztan cevizi yağı

Malzemeler eşit ölçüde cam bir kase içerisinde iyice özleşene kadar karıştırılır. Karıştırma işlemi için tahta bir kaşık kullanılması daha iyi olacaktır. Malzemeler ile homojen ve koyu kıvamlı bir karışım elde edilince bir kavanoz ile buz dolabında 2 saat bekletilir. Kesin sonuç alınabilmesi için merhem özellikle parmak aralarına ve eldeki diğer egzamalı alanlara günde 2 kez uygulanmalıdır. Uygulama öncesinde ellerin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Kesin sonuç alınabilmesi için 2 hafta devam edilmelidir. 

Doğal Tonik

  • 4-5 yaprak ısırgan otu
  • 1 çay bardağı ispirto
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet asprin

Bir çay bardağı ispirto içerisinde asprin eritilir. Ardından içerisine ısırgan otu eklenir ve 1 saat dinlendirilir. Yapraklar içerisinden alınır ve karışıma su eklenir. Hazırlanan doğal tonik parmak aralarına ve eldeki egzamalı diğer alanlara temiz bir pamuk yardımıyla bastırmadan uygulanır. Bu uygulama ile ellerdeki kaşıntı şikayeti minimuma indirilebilmektedir. Ancak bu işlem günde 3 defadan fazla uygulanmamalıdır. Aksi takdirde deride tahrişe neden olabilir. 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle