Göz Kapağı Egzaması Bitkisel Çözüm Seçenekleri
Göz kapağı egzama sorununda ilaç tedavilerinin yanında bitkisel uygulamalarda oldukça etkili çözm olanakları sunar. Bunların düzenli şekilde uygulanması çok önemlidir.
İçindekiler
Göz Kapağı Egzaması Bitkisel Tedavi
Kafur ve Sandal Ağacı
Gerekli Malzemeler
- 1 çorba kaşığı kafur
- 1 çorba kaşığı sandal ağacı
Kafur ve sandal ağacı 1 çorba kaşığı şeklinde iyice cam bir kabın içinde karıştırılır. Daha sonra etkilenen bölgeye uygulanır ve yaklaşık 15 dakika bekletildikten sonra yıkanır. Bu macunu düzenli olarak kullanmak gerekir. Cilt durumunu iyileştirir.
Zeytinyağı
Göz egzaması bitkisel tedavisi kapsamında zeytinyağı doğal anti bakteriyel özellikleri içermektedir. Zeytinyağı ayrıca kırışıklıklardan kurtulmaya yardımcı olurken yumuşak bir cilt oluşmasını sağlar. Bu yağ, doğal antioksidan bileşenleri sayesinde göz kapaklarında egzamayı tedavi etmek için oldukça idealdir. Uygulama için;
- Yüz ılık suyla temizlenir.
- Ardından sorun olan bölge zeytinyağı ile hafifçe ovulur.
- 15 dakika boyunca bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır ve havluyla kurulanır.
Hindistan Cevizi
Gerekli Malzemeler
- Doğal Hindistan cevizi yağı
- Su
Hindistan cevizi yağını macun yapmak için az miktarda suyla pürüzsüz şekilde gelinceye kadar karıştırın. Bu macunu direkt olarak etkilenen bölgeye uygulama yapın. Düzenli kullanıldığında kaşıntı ve yanma hissi ortadan hızlıca kaldırır.
Yulaf Ezmesi
Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- Su
Yulaf ezmesi ve su karıştırılır. Karışımı yapmak için lavaboya ılık su doldurulur ve yulaf ezmesi ekleyin. Ardından bu karışıma temiz gazlı bez batırın ve gözler silinir. Günde 2 kez uygulanmalıdır.
Aloe Vera
Aloe vera, antiseptik ve doğal cilt temizleme özellikleri ile bilinen maddedir. Cildi nazik ve hassas olan insanlar için güvenli olarak kabul edilir. Aloe vera uygulaması yapmak için 200 gram aloe yaprağı içinden jel çıkartılması gerekir. Jel 12 gün boyunca buzdolabında veya karanlık bir yerde kapalı alanda saklanır. Bu süre dolduktan sonra içine çeyrek su bardağı kırmızı şarap eklenir ve iyice karıştırılır. Karışım gazlı beze sarılarak göz kapaklarının üzerinde 20 dakika boyunca bekletilir. Gazlı beze sarılan karışımın kalınlığının 1 cm olması gerekir.
Zerdeçal
Gerekli Malzemeler
- 1 çorba kaşığı zerdeçal
- Su
1 çorba kaşığı zerdeçal tozu ile su macun kıvamına gelinceye kadar su bardağının içinde karıştırılır. Macun, egzamadan etkilenen bölgeye uygulanır ve kurması beklenir. Kuruyan macun ılık su ile durulanır. Her gün 2 defa uygulanmalıdır.
Salyangoz Suyu
Yüksek tıbbi özellikleri ile bilinen doğal salyangoz suyu infüzyonu oldukça zengindir. Göz kapaklarında ve malign cilt bozukluklarında egzamayı gidermek için sık şekilde kullanılabilir. Karışımı hazırlamak için;
Kaynayan suyun 1 çay kaşığı salyangoz suyu dökülür. Ardından votka suyu 1: 1 oranında karıştırılır ve 2 gün boyunca karanlık, serin bir yerde saklanır. Bekleme süresi geçtikten sonra etkilenen bölge temizlenmelidir. Temizleme yapmak için temiz bir pamuk parçası karışıma batırılır ve ardından göz kapaklarını silinir. En iyi sonuç için bu uygulama gün içinde 3 defa uygulanır. Bu uygulamanın bir tanesi gece yatmadan önce yapılmalıdır. Üç hafta boyunca bırakmadan tekrarlanır.
Farklı Uygulama Çeşitleri
Yağ Tedavisi
Bir tencere içinde hardal yağı (200 g) kaynatın ve içine taze margosa yaprakları (50 g) eklenir. .Yapraklar siyahlaşana kadar kaynatılmaya devam edilir. Siyah renk aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Karışım bir süzgeç yardımıyla süzülür ve etkilenen alana günde 4 kez uygulayın.
Çinko veya E Vitamini
Çinko veya E vitamini uygulaması topikal olarak kızarıklık ve tahrişi azaltmaya destek sağlar. Çinko ilacı hiçbir yan etkisi olmadığı için çocuklar içinde oldukça yararlıdır. Egzamayı tedavi etmek için diyete çinko ve E vitamini açısından zengin besinler tüketilmeye özen gösterilmelidir.
Beslenme
Beslenme egzamayı tedavi etmede çok önemli bir rol oynar. Beslenmede belirli yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Bu yiyecekleri tüketmek sorunun tetiklenmesine sebep olur. Egzama belirtilerini tetikleyen yiyecekler arasında;
- Buğday
- İnek sütü
- Balık, yumurta
- Fındık
- Soya
Ayriyeten beslenmede yüksek mineralli gıdaların (zencefil, soğan ve bayan parmağı) miktarının azaltılması gerekir. Turp ve salatalık gibi salata sebzeleri, karpuz, portakal gibi meyvelerden uzak durmaya çalışmak gerekir. Ilımlı yağlar, soğuk içecekler, fındık, baharat ve dondurmalar tüketilmelidir.
Neem Yağı
Neem yağı göz çevresindeki egzamanın belirtilerini azaltır ve kişilerin rahatlamasını sağlar. Neem yağı anti-inflamatuar ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Az miktarda neem tohumu yağı doğrudan etkilenen cilde uygulanabilir. Soğuyana kadar gözlerin üzerine ılık bir nemli bez koyularak etkisi arttırılır. Günde 3 kez uygulanmalıdır.