Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Zona Hastalığının Göze Etlileri ve Tedavi Yöntemleri

Zona hastalığının gelişmesi sonucunda gözler etkilenebilir. Bu durumda ciddi komplikasyonlar olacağı için zona hastalığının göze etkisi sonucunda görme kaybı gibi sorunlar yaşanabilir.

Gözde Zona Hastalığı

İnsan vücudunun ergenlik ya da çocukluk dönemi içerisinde ağrılı ve içi su dolu olan kabarcıkların olduğu vericella zoster virüsü sonucunda su çiçeği meydana gelecektir. Su çiçeği geçiren bir kişinin beyin sinirlerine yerleşecek virüs sonucunda sessiz bir şekilde bu sinirlerde duracaktır. Yıllar sonra ise bu virüs harekete geçecek ve ortaya zona hastalığı çıkacaktır. Zona hastalığı yaşamakta olan kişilerin çocukluk ya da gençlik dönemi içerisinde geçirdiği zona hastalığının ileri ki yaşlarda olması ihtimali yüksek olmaktadır. Bu döküntüler vücudun belirli bölgelerinde görülecektir. Yara izinin olması, su dolu olan kabarcıkların olması vücut bölgesinde, yüz kısmında ya da boyun bölgesinde görülebilir.

Gözde Zona Hastalığının Nedenleri

Zona hastalığının döküntülerinin gözlerin çevresinde ya da içerisinde de görülme gibi bir durum söz konusu olabilir. Göz tutulumu olması durumunda buna oftamik herpes zoster ya da herpes zoster oftalmikus adı verilmektedir. Gözlerde meydana gelen zona hastalığı sonucunda hastanın sıklıkla yara izi görülmektedir. Gözlerde meydana gelen zona nedeniyle kişilerde görme kaybının oluşması söz konusu olacaktır. Ayrıca başka birçok belirtilerinde olmasına neden olacaktır. Göz tutulumu olması durumunda komplikasyonların oluşmasına neden olacak zona hastalığının ise önlenmesi amacıyla aşılar mevcut olmaktadır.

Su çiçeği sonrasında bu virüs uykuda kalacaktır. Daha çok omuriliğin yakınında bulunan sinir hücrelerinde saklanacaktır. Kişinin 60 yaş civarında virüs ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin azalması gibi durumlarda zona virüsu harekete geçecektir. Kanser ya da bazı hastalıkları yaşamakta olan kişilerde de görülmektedir. HIV enfeksiyonu ya da AIDS gibi nedenler sonucunda kişilerin var olan bağışıklık sistemi sonucunda ortaya çıkar.

Kanser hastalarının kemopterapi ya da radyasyon terapisi alması sonucunda sistemin zayıflaması nedeniyle bir takım ilaçları alması söz konusu olduğunda bağışıklık sisteminde oluşan durumlar nedeniyle de olabilir. Zona hastalığı özellikle de hamile kadınlarda oluşuyorsa risk altında oldukları unutulmamalıdır.

Gözde Zona Belirtileri

Zona hastalığı vücudun değişik bölgelerinde olması durumunda karıncalanma ağrı ve kızarıklık görülecektir. Sıklıkla bel bölgesinde, göğüs bölgesinde görülmektedir. Zona hastalığı meydana gelmesi durumunda kişilerde baş ağrısı meydana gelecektir. Ateşlenmesi, titreme ya da yorgunluk belirtilerinin yanı sıra grip tarzında belirtilerde görülmesi söz konusu olacaktır. Bu ağrılar ilk başlarda ağrının oluşmasına neden olacaktır. Kırmızı deri döküntüleri meydana gelecektir. Zona virüsü sinir boyunca ilerleyecek ve oluştuğu bölgenin daha çok kemer tarzında düz bir şerit tarzında olacaktır. Birkaç gün sonrasında ise kabarcıklar oluşacaktır. İyileşme başlaması durumunda açık yaralar oluşacaktır. Bu genellikle 10 gün ile 28 gün arasında iyileşme belirtileri ortaya çıkacaktır.

Gözde oluşan zona hastalığı sonucunda kişilerde döküntü meydana gelir. Göz kapaklarında ya da alın kısmında bu döküntüler meydana gelecektir. Burnun uç kısmına doğru yayılacaktır. Bu döküntüler sonucunda cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması da söz konusu olacaktır. Cilt üzerinde bu bölgelerde kabarcıkların oluşması söz konusu olacaktır.

Birkaç hafta içerisinde göz kısmında oluşması durumunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

Göz bölgesinde zona göz sinirinde başlamış olan iltihaplanma sonucunda meydana gelecek olan bir hastalıktır. Tedavisinin geç kalınmaması gerekmektedir. Aksi takdirde hastalık içerisinde ciddi kalıcı hasarın oluşmasına neden olacaktır. Göz sinirinde oluşacak hasar ilk bir hafta içerisinde çok büyük sorunların oluşmasına neden olacaktır.

  • Göz bölgesinde yanma;
  • Zonklama tarzında ağrı;
  • Göz etrafında kızarıklık;
  • Göz sulanması;
  • Göz iritasyonu;
  • Bulanık görüş;
  • Işığa karşı hassaslık;
  • Göz kapağında şişme.

Gözde Zona Tedavisi

Zona hastalığını yaşamakta olan kişilerin ciddi komplikasyonların olacağı sorunların olacağı durumların olacağıdır. Birçok kişinin virüs yayılması durumunda kabarcıkların iyileşmesi ve döküntünün çabuk yok olması için kremler uygulanmaktadır. Bu kremler göz içerisine uygulanmaz. Asiklovir en sıklıkla kullanılan kremler arasında olmaktadır. Ayrıca göz şişmesi ya da göz içerisinde olan zona hastalığı sonucunda hastaya göz doktoru tarafından hap ya da göz damlası şeklinde streoid bir ilaç verilmesi de söz konusu olacaktır. Eğer sinirler üzerinde oluşması durumunda hastanın antidepresan ile de tedavisinin yapılması söz konusu olacaktır.

Göz bölgesinde oluşan zona hastalığı birkaç hafta içerisinde yok olabilir. Fakat var olan ağrının birkaç hafta ya da aylarca süreceği de bilinmektedir. Bu duruma postherpetik nevralji adı verilmektedir. Sinir hastalığından kaynaklanacak bir durum olacaktır. Yaşlılarda daha çok görülmekte ve sinir ağrısı durumuna gelecektir. Göz bölgesinde oluşan zona sonucunda kalıcı izler kalabilir. Özellikle de bu izler kornea kısmında olabilir. Zona da retinanın şişkinliğine neden olacak göz basıncında artış olacağı için glokom yol açacaktır. Sinirin zedeleneceği neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle de göz bölgesinde meydana gelen zona hastalığının kalıcı bir hasar bırakmaması için bir an önce tedavisinin gerçekleşmesi gerekmektedir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle