Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Zona Hastalığının İlk Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Zona ilk belirtileri arasında kişilerin yanma, şiddetli ağrı ve ilerleyen zamanlarda ise içi su dolu olan kabarcıklar olmasına neden olur. Bu ağrı çok keskin olacak ve kaşıntı ile sonuçlanacaktır.

Zona Hastalığı Başlangıcı

Suçiçeği hastalığına neden olan virüs sonucunda zona hastalığı meydana gelecektir. Vericella Zoster virüsü su çiçeği oluşmasına Herpes zoster ise zona hastalığına neden olan virüs olmaktadır. Su çiçeği geçirmiş olan bir kişinin vücuduna bu virüs yerleşecektir. Yıllar içerisinde sessiz bir şekilde kalacak ve daha sonrasında canlanacaktır. Bu hastalığın tam olarak neden olduğu günümüzde bilinmese de bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülmektedir.

Zona hastalığı sıklıkla HIV ya da pozitif hastalarında görülmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerde görülmektedir. Bu kişilerde kanser tedavisi görüyorlarsa aldıkları radyasyon ya da kemoterapi sonrasında görülecektir. Organ nakli yapılan ya da ilaçlarını kullanan kişilerde de görüleceği gibi aynı zamanda da stres yaşamakta olan kişilerin psikolojik durumuna göre de yaşaması söz konusu olacaktır.

Zona hastalığı olarak tek bir kişide bir başkasına bulaşmayacaktır. Zona hastalığının oluşması durumunda su çiçeği olarak yaşanacaktır. Bunun sonucunda da kişilerin aşılanmaması sonucunda ilk olarak su çiçeği geçirir ve ardından da yıllar sonrasında zona hastalığı meydana gelecektir. Hastalık su çiçeği olarak ilk insanlara bulaşır. Ayrıca doğum esnasında da görülmesi söz konusu olacak ve bu durum anneden bebeğe bulaşma ihtimali bulunmaktadır.

Zona Hastalığı İlk Belirtileri

Zona virüsüne sahip olan kişilerin belirtileri ilk olarak ortaya çıkacaktır. Bunlar yaygın görülen belirtiler olacak ve vücudun belirli bir bölgesini etkileyecektir. Çoğunlukla zona hastalığı karın, sırt ve boyun bölgesinde oluşacağı gibi yüz bölgesinde de oluşma riski bulunmaktadır. Sıklıkla ilk belirtileri hastalığın şunlardır:

  • Bölgede Kızarıklık;
  • Karıncalanma;
  • Hassasiyet;
  • Kaşıntı;
  • Uyuşma hissi;
  • Ağrı.

Hastalık ilerledikçe bu belirtiler daha da yoğun hissedilecektir. Çok şiddetli ağrı ortaya çıkacaktır. Aşırı duyarlı olacağından bölgeye dokunulması sonucunda yoğun bir ağrıyı kişiler hissedecektir.

Zona oluşmaya başlaması durumunda kişilerde başka belirtilerde ortaya çıkma durumu söz konusu olacaktır. Bunlar kişinin kendisini sürekli olarak yorgun hissetmesi, kaslarının sürekli olarak ağrıması, baş ağrısının şiddetli olması görülmektedir. Kişilerde belirtileri arasında mide bulantısı yaşanacaktır. Halsizlik sonucunda kendisini iyi hissetmeme durumu olacak, yüksek ateş birçok zona hastalığının ilk belirtisi olarak ortaya çıkacaktır.

Zona hastalığının bu belirtileri olması sonucunda ilk beş gün içerisinde ortaya çıkacaktır. Zona hastalığının döküntüler şeklinde ortaya çıkacaktır. Döküntülerin içerisi berrak sıvı oluşmasına neden olacak, içerisinin sıvı dolu olan bir durum olacaktır. Buruşukluk görülebilir. Bu kabarcıklar hastalık başladıktan 7 ile 10 gün içerisinde başlayacaktır.

Bu kabarcıklar açık yaraya dönüşecek ve tam olarak kaybolmadan öncede küçülmeleri ile bilinmektedirler. Zona semptomları yaklaşık olarak 2 ile 4 hafta arasında değişen bir süre ile kendisini gösterecektir.

Zona Hastalığı Tedavisi

Zona hastalığının ciddi komplikasyonlarının olmasına neden olacak durumlar içermektedir. Bunlar yaygın olarak görülmemiş olsalar da bazı kişilerde yaşanması ile bilinmektedir. Zatürre, beyin iltihabı, görme sorunları, işitme de sorun yaşanması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunların yaşanmaması için her zaman hastalığın erken tanısının konulması ve bir an önce tedavisine başlanması gerekmektedir. Zona çok kaşıntılı bir hastalık olmaktadır. Kaşınması durumunda hastanın ciddi olarak yara izinin kalmasına neden olacak durumlar içermesine de neden olacak sorunlar içerebilir.

Oluşan döküntünün iyileşmesi için Dermatolog tarafından hastanın muayene yapılması gerekmektedir. Hastalığın kalıcı olan bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılacak olan tedavi yöntemi sadece hastanın belirtilerinin hafiflemesini sağlamak amacıyla yapılacaktır. Doktor tarafından bu durum içerisinde kalan hastaya bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar sıklıkla şunlardır:

  • Famciclovir;
  • Valasikolovir;
  • Asiklovir.

Ayrıca hastanın çok şiddetli olan ağrılarının olması da söz konusu olur. Bu ağrının giderilmesi amacıyla da tahriş olan bölgenin yok olması amacıyla hastaya İbuprofen, kaşıntıyı azaltabilmek amacıyla hastaya difenhidramin, ayrıca alanın uyuşması amacıyla kapaisin tarzı uyuşturucu ilaçlar da reçete edilecektir. Aynı zamanda bu ilaçlar leke izi kalmasının da önüne geçecektir. Bazı doktorlar tarafından stres sonucunda ya da psikolojik nedenlerden ötürü hastanın zona teşhisi konulması durumunda antidepresan verilmesi de söz konusu olabilir. Özellikle bazı antidepresanlar zona hastalığı sonucunda oluşan ağrının azaldığını göstermektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle