Zona Hastalığı ve Zona Hastalığının Hamileliğe Etkileri
Gebelik döneminde Herpes Zoster virüsünün neden olduğu zona hastalığı, su çiçeği gibi döküntülü olduğu gibi gebeliğin ilk dönemlerinde bebek için tehlikeli bir rahatsızlık olabilmektedir.
İçindekiler
Zona Hastalığı ve Zona Hastalığının Hamileliğe Etkileri
Su çiçeğine neden olan varicella zoster virüsü çocukluk çağında ortaya çıktığı gibi yetişkinlik dönemine kadar da vücutta bulunmaya devam eder. Yetişkinlik döneminde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu virüs sinir hücrelerini tutar ve zona hastalığına neden olur. Zona hastalığı vücutta döküntülere neden olduğu gibi ağrıya da neden olmaktadır. Hamilelik döneminde de görülen bu rahatsızlık gebeliğe ve bebeğe olan etkilerinden dolayı dikkat edilmesi gereken hastalıklardan olmaktadır.
Küçükken su çiçeği rahatsızlığını geçiren kişilerin ilerleyen zamanlarda zona hastalığı geçirme ihtimali oldukça yüksektir. Hamilelik döneminde de görülebilen zona rahatsızlığı her 1000 kadından 2’sinde ortaya çıkabilmektedir. Hamilelik döneminde zona ve ya su çiçeği gibi rahatsızlıklara yakalanmak nedeniyle bebekte ve annede çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde su çiçeği ve ya zona rahatsızlığına yakalanan kişilerden uzak durmak gerekir.
Su çiçeği ve zona bulaşma riski en yüksek enfeksiyonlardan biridir. Aynı evde yaşayan kişilerde bulaşıcılığı %90 oranında olduğu gibi geçici temas halinde de %18 oranında bulaşıcı olabilmektedir.
Hamilelikte Zona Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri
Gebelikte zona hastalığı vücudun bağışıklığının zayıflamasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Sinir uçlarında bekleyen su çiçeği virüsleri vücudun bağışıklık sisteminde sorun olması halinde yeniden devreye girerek zonaya neden olmaktadır. Hamilelik döneminde kadın vücudu oldukça hassas ve hastalıklara açık durumda olmasından dolayı bağışıklık sistemi zaman zaman zayıflar ve zona hastalığının görülme ihtimali de artabilmektedir.
Gebelerde zonanın görülme nedenleri şunlardır:
- Şiddetli stres
- Bağışıklığı baskılayan ilaç kullanımı
- Enfeksiyonlar
- İlerlemiş yaşta hamile olmak
Hamilelikte zona, su çiçeği ile temas edilmesinin ardından 10-20 günlük bir kuluçka dönemi geçirerek deride hafif döküntüler şeklinde kendini göstermeye başlar. Vücudun sadece belirli bir bölgesinde ortaya çıkan zona hastalığı nedeniyle vücudun bir kısmında yanma başlayabilir.
Zonanın görüldüğü kısımlarda karıncalanma ve kaşınma da görülen diğer durumlardan olmaktadır. Bazı hamilelerde yüksek ateş, ishal, bulantı, titreme ve idrar yaparken sorun yaşama gibi çeşitli belirtilerde görülebilmektedir. Yorgunluk ve kas ağrılarına da neden olan zona farklı hastalıklarla aynı belirtileri göstermesinden dolayı karıştırılabilmektedir.
Gövde üzerinde çeşitli bölgelerde ve ya vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan zona ilk zamanlarda içi su dolu kabarcıklar şeklinde görülür. Birkaç gün içerisindeki sular bulanık bir hal alarak kabuklaşmaya başlar. Zona döküntüleri kabuk halini aldıktan birkaç gün sonra dökülerek kaybolur. Genellikle iz yapmayan bu döküntülerin ardından ikinci kez aynı su kabarcıkları ortaya çıkmaya başlayacaktır. Zona döküntüleri ortadan kalksa bile sinirlerde oluşturduğu ağrı aylarca devam edebilir.
Gebelikte Zonanın Bebeğe Etkileri
Gebelik döneminde zona hastalığına yakalanan kişiler üzerinde yapılan araştırmaya göre hamileliğin ilk dönemi dışındaki diğer dönemlerinde bu rahatsızlığın bebeğe herhangi bir zarar vermediği ortaya çıkarılmıştır. Ancak hamileliğin ilk dönemlerinde zona hastalığı görülen bazı kadınlarda doğumsal anomaliler oluşmuştur.
Hamileliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan zona nedeniyle bebeklerde çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bebek beyninde çeşitli sorunlara yol açabilen zona aynı zamanda kas zayıflıklarına, kol ve bacaklarda kısalığa ve sinir sisteminde de sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde vücutta çeşitli döküntüler meydana geldiğinde hemen doktora görünmek gerekir.
Hamileliğin 20. haftasından sonra görülen zona nedeniyle bebeklerde herhangi bir sorun meydana gelmezken doğumdan 5-7 gün öncesinde ve doğum yaptıktan 2-3 gün sonrasında zona görülmesinden dolayı bebeklerde tehlike durumu ortaya çıkmaktadır. Bu dönemlerde geçirilebilecek su çiçeği ya da zona rahatsızlığı nedeniyle bebek ölümleri yaşanabilmektedir.
Hamilelikte Zona Tedavisi
Gebelik döneminde görülen döküntüler ve su kabarcıkları nedeniyle mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Zona rahatsızlığının erken zamanda teşhis edilmesi ile birlikte tedavisi daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Su çiçeği rahatsızlığı zonaya göre daha tehlikeli bir durumdur. Ancak her ikisinde de gerekli tedavi yapılmaması bebekte sorunlara yol açtığından dolayı ihmal edilmemelidir.
Gebeliğin 20. haftasından önce görülen zona hastalığından dolayı bebekte herhangi bir sorun meydana gelmişse doktor, anne ve baba eşliğinde bebeğin alınmasına karar verilebilir. Hamilelik döneminde doktor tarafından düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gereken bu durumla birlikte ultrason ile de bebeğin durumu incelenmelidir.
Hamilelik düşüncesi olan kişilerin ilerleyen zamanlarda su çiçeği ya da zona gibi bir rahatsızlık meydana gelmesi halinde önlem olarak hamilelik öncesinde su çiçeği aşısı olabilmektedirler. Ayrıca hamilelik döneminde görülen zona için doktor tarafından önerilen ilaçların kullanılması ile birlikte bu rahatsızlık kolay bir şekilde atlatılabilmekte ve bebekte herhangi bir zarar görmemektedir.