Zona Hastalığı Bulaşma Yolları ve Korunma Yöntemleri
Zona hastalığı, tek başına kapsamlı bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Genellikle yaşı ilerlemiş bireylerde görülen bu hastalığın bulaşma riski de son derece yüksek olarak bilinmektedir.
Zona Hastalığı Bulaşıcılık
Zona hastalığı, ciddi bir deri hastalığı olarak kabul edilmektedir. Hastalığın bir diğer adı gece yanığı olarak bilinmektedir. Hastalık ilk başta kızarıklıklar ile başlayıp daha sonrasında bu kızarıklıkların içleri sıvı dolu ve kişinin canını yakan keseciklere dönüşmesi ile devam etmektedir. Yaşlı bireylerde daha sık görülen bu hastalığın bulaşıcılık riski de oldukça yüksektir. Hastalık, daha önceden su çiçeği geçirmiş ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan bireylerde görülmektedir. Bu sebep ile yaş faktörü oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Hastalık bulaşıcı olsa da her bireye bulaşma ihtimali yoktur. Hastalığın bir kişiden diğer bir kişiye bulaşması için bazı şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Daha önceden su çiçeği geçirmiş, yaşını almış ve belli bir bağışıklık sistem gücüne sahip olan bireylere hastalığın bulaşma ihtimali yoktur. Fakat, kişi daha önceden su çiçeği geçirmemiş ise ve bağışıklık sistemi yeterince güçlü değil ise, hastalığı taşıyan bir bireyden bulaşması oldukça yüksek bir olasılıktır. Hastalık, temas ve hava yolu ile bulaşabilmektedir. Dolayısı ile bu hastalığı taşıyan bireylerin soludukları hava ve bu bireyler ile geçilecek tensel temas, kişinin kendisi için büyük bir risk taşıyabilir. Hastalık, ilk başta su çiçeği olarak bulaşmaktadır. Zona hastalığının bulaşma riski olan kişileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yaşlılar,
- Daha önceden su çiçeği geçirmemiş bireyler,
- Yeni doğan bebekler,
- Bağışıklık sistemi zayıf bireyler
Zona, herhangi bir müdahale yapılmadan geçebilir. Hastalığın tedavi edilmesi veya özellikle bir ilaç uygulanması gerekmez. Şayet durum, bebeklerde veya hamilelerde görülüyor ise bir tedavi uygulamak çok daha doğru olur.
Tedavilerdeki asıl amaç kişinin acı çekmemesini ve ağrılarından kurtulmasını sağlamaktır. Zona hastalığı, kişide kaşıntı, ağrı ve acı yapabilmektedir. Dolayısı ile hastalık sahibine çeşitli ilaç veya kremler kullandırarak bu dönemi daha sancısız bir şekilde atlatması sağlanabilir.
Kimlerde Görülür?
Zona hastalığı pek çok farklı duruma bağlı olarak pek çok farklı bireyde görülebilmektedir. Bunları şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- Yaşlılar,
- Yoğun stres ortamındaki bireyler,
- Lösemi hastaları,
- Lenfoma Hastaları,
- Bağışıklık sistemi zayıf bireyler,
- İmmün sistemini zorlayan çeşitli ilaçları kullanan bireylerde.
Bağışıklık sistemi, pek çok hastalık için büyük bir önem taşımaktadır. Bağışıklık sistemi güçsüzleştiği veya zarar gördüğü zaman, pek çok diğer hastalık için bir fırsat ortamı oluşmaktadır. Özellikle direkt olarak kişinin bağışıklık sistemine saldıran hastalıklar sonucunda bu tip rahatsızlıklar yaşanmaktadır.
Nasıl Başlar?
Zona hastalığı, kişiye bulaştıktan sonra çeşitli bulgular meydana gelir. Bulgulardan en önemlisi ilk günlerde hastanın cildinin belli bir noktasında yanma veya batma hissi ile karşılaşmasıdır. Daha sonraki aşamada (yaklaşık 7 gün içerisinde) hastanın şikayeti olan bölgede kızarıklıklar meydana gelmeye başlar. Daha sonrasında bu bölgede döküntü oluşumu görülür. Ardından bu şikayetin biraz daha yayıldığını ve hastayı daha çok rahatsız etmeye başladığı görülür. Daha sonraki aşama ise bu kızarıklık ve döküntülerin içlerinin su ile dolması ve dışarıdan bakıldığında iltihaplı bir yara görünümüne bürünmesidir. Bu iltihaplı görünümün oluşmasının ardından, bölge kuru ve döküntü şekilde temizlenir. Bu durum yaklaşık olarak 3 haftalık bir süreci kapsayabilir.
Zaman zaman istisnai durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Bazı hastalarda, hastalık herhangi bir döküntü meydana gelmeden oluşur. Bu durumda hastaya teşhis konması da son derece zorlaşır.
Zona hastalığında, kızarıklıklar vücudun çeşitli bölgelerine yayılmazlar. Sadece bulundukları bölgede genişleme gösterirler. Bu durum zona hastalığı için tipik bir durumdur. Hastalık bebeklere geçtiğinde daha tehlikeli olabilmektedir. Durumun tedavi edilmesi son derece büyük önem taşımaktadır. Hastalık sonrasında genellikle herhangi bir iz kalmaz. Fakat kişi, rahatsızlığı çok ağır ve sancılı geçirmiş ise vücudunda iz kalma olasılığı da oluşmuş olur. Aynı zamanda kişi, yaranın enfekte olmamasına özen göstermelidir. Aksi takdirde daha sonrasında iz kalabilmektedir.
Zona hastalığı, hava veya tensel temas yolu ile bulaşabilmektedir. Dolayısı ile zona hastalığı cinsel yol ile de kişiden kişiye geçebilir. Bu durumlara son derece dikkat edilmeli ve sağlık durumları göz ardı edilmemelidir.
Hastalık, viral bir hastalık olduğundan dolayı antiviral kremler, hastalığın tedavisi için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda virüsün vücutta gelişiminin engellenmesi adına da çeşitli tabletler kullanılabilir. Tedavi süreci hastalığın en acısız bir şekilde atlatılmasını sağlamaktadır.