Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Gece Yanığı Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Gece yanığı olarak bilinen Zona hastalığı suçiçeği çıkaran insanlarda yıllar sonra görülür. 10 gün ile 28 gün arasında iyileşme görülür. Tedavi edilmemesi durumunda ciddi komplikasyonlar olur.

Gece Yanığı

Gece yanığı halk arasında zona hastalığına söylenmekte olan bir isim olmaktadır. Gece yanığı vericella zoster isimli bir virüs sonucunda enfeksiyonu kapan kişilerde suçiçeği olarak meydana gelecektir. Suçiçeği geçiren bir insan yıllar boyunca herpes zoster isimli olan gece yanığının virüsünü taşıyacaktır. Bu virüs sonucunda yaşının ilerlemesi ve bağışıklık sisteminin de zayıf olması durumunda hastalık tekrardan kişilerde aktif olacak ve gece yanığı görülecektir. Viral bir enfeksiyon olan gece yanığının ağrıya neden olacağı, kızarıklık ve yanmanın olacağı, kaşıntı ile birlikte deri döküntüsünün de yaşanacak olduğu bir sorun olarak görülecektir. Bu durum genellikle vücudun bazı bölgelerini etki altına alır. Gece yanığı virüsünü taşımakta olan ve yıllar sonra görülen bir hastanın gövde kısmında, boyun bölgesinde ve yüzünde özellikle de kabarcıklar şeklinde görüntü oluşacaktır.

Gece Yanığı  Belirtileri

Gece yanığı yani zona hastalığının belirtileri arasında sıklıkla yanma ve ağrı olarak kendisini gösterecektir. Ağrı lezyonun olduğu bölge üzerinde olacaktır. Küçük yama şeklinde olacak ve bazen bir kemer gibi bir şerit halinde görülecektir. Döküntü oluşacak ve tedavisinin henüz günümüzde bulunmadığı ama yapılacak olan tedavinin günümüzde belirtilerini azaltarak komplikasyonlarını azaltmak amacıyla yapılacak olan tedavi yöntemi uygulanacaktır. Belirtileri sıklıkla şunlardır:

  • Bölgede kırmızı lekeler;
  • İçerisinde sıvı dolu olan kabarcıklar;
  • Döküntü;
  • Bu döküntüler yüz ve kulaklarda görülebilir;
  • Kaşıntı;
  • Yüksek ateş;
  • Baş ağrısı;
  • Halsizlik.

Gece yanığı bir takım komplikasyonlar içerecektir. Belirtiler ilerlemesi durumunda gözlere burabilir. Bunun sonucunda da kişilerde görme sorunlarının oluşması söz konusu olabilir. Ağrı çok şiddetli olabilir ve kişiye sanki bıçak batıyor gibi bir his gelebilir. Kulaklara vurması sonucunda kişilerin işitme sorunları da söz konusu olabilir.

Dil üzerinde tat kaybının oluşması söz konusu olacaktır. Kişilerde şişme meydana gelebilir ve bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir.

Gece Yanığı Tedavisi

İçi su dolu olan kabarcıklar, kaşıntının fazla olması ve hastanın ağrısının da bulunması durumunda kişilerin sıklıkla dermatolog uzmanı tarafından muayenesi sırasında tanısı konulabilir. Gece yanığı hastalığının tedavisi için bazen teşhisi tam olarak koyabilmek için sıvı dolu kabarcıklardan su örneği alınarak laboratuvara gönderilecektir. Bunun sonucunda hastanın virüslü olan bölgesi için belirtileri hafifletmek adına tedavi başlayacaktır.

Belirtmiş olduğumuz gibi zona hastalığının kalıcı bir tedavisi bulunmamakta ve sadece yapılacak olan tedavinin günümüz koşullarında belirtilerine yönelik olan belirtileri hafifletmek için yapılacaktır.

Belirtilerin etkisini azaltmak amacıyla doktor tarafından var olan ağrının iyileşmesi için hastaya sıklıkla reçete edilecek olan ilaçlar arasında oral ya da merhemler bulunacaktır. Antiviral ilaçlar arasında asiklovir, valasiklovir, famsiklovir gibi ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar hastanın hem hızla iyileşmesini sağlayacak hem de ağrısının azaltması için yardımcı olacaktır. Oral yolla kullanılmakta olan anti inflamasyon ilaçlar hastalara verilmeli ve ağrının şişkinliğin azaltılması sağlanılmalıdır. Gece yanığında var olan ağrıyı azaltmak amacıyla anljezikler reçete edilebilir. Antihistaminler olarak kaşıntının yok olması için doktorun ön görmesi durumunda hastanın kullanması gerekmektedir. Uyuşturucu kremler ve jeller, merhemler hastanın lokal olarak sadece gece yanığının olduğu bölgeye sürülmelidir.

Gece Yanığı Bitkisel Tedavisi

  • 100 gram semiz otu;
  • 1 kase yoğurt.

Semizotunun içerisinde ki vitaminler ve mineralleri tam olarak öldürmeden çok hafif ılık suyun içerisinde 5 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Soğuması beklenir. 1 kase yoğurdun içerisine konularak karıştırılır. Bu bitkisel kürü sizlerde sabahları aç karnına ve akşamları aç karnına tüketmeniz son derece sağlığınız açısından önemli olacaktır. Hastalığın iyileştirmek amacıyla bu kür birçok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca Gece yanığı hastalığına sahip olan kişilerin beslenmesine de çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bol bol sıvı tüketmeleri gerekmektedir. Meyveler arasında armut tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bu hastalığın en sıklıkla oluştuğu bölgelerde vazelin sürmeniz nemlenmesine ve cilt kurumasını engelleyecektir. Her zaman için cildinizin kuru olmamasına dikkat etmeniz kaşıntının da oluşmasını engelleyecektir.

Gece yanığı tedavisinde lahananın ayrı bir yeri olmaktadır. Hem ağrıların alınmasını sağlayacak hem de lahana sayesinde hızlı bir şekilde iyileşme sağlanacaktır. Bunun için lahana haşlanarak suyu içileceği gibi lahananın çiğ bir şekilde tüketilmesi de gece yanığı hastalığının hızlı iyileşmesi üzerinde etkili olacaktır. Hastaların bol miktarda C vitamini almaları tavsiye edilmektedir. Bunun içinde kuşburnu çayını içmeleri ya da kuşburnu meyvelerini tüketmeleri her zaman için tavsiye edilecektir.

Gece Yanığını Önlemek

Tehlikeli komplikasyonları olan gece yanığının önlemek için son yıllarda geliştirilmiş olan aşının vurulması gerekmektedir. Özellikle de 60 yaş üzerinde olan kişilerin bu aşıyı mutlaka yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Hastalığın tedavisi esnasında sık sık hastanın ellerini yıkaması ve lezyonlu olan bölgeye temas etmekten kaçınması son derece önemli olmaktadır. Hastalığın tedavisi sırasında doktorun reçete etmekte olduğu ilaçlar gece yanığına neden olan belirtileri hafifletmek için olduğundan düzenli kullanılmalıdır. Döküntü oluşacaktır. Bunların her durum içerisinde kapalı tutulması gerekmektedir. Suçiçeği çocuk ya da ergenlik döneminde olmayan kişilerin gece yanığı virüsünü taşımakta olan kişilerden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle