Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Gece Yanığı Sorunu Bitkisel ve Tıbbi Tedavi Süreçleri

Gece yanığı sorunu ile karşı karışıya kalan kişiler tıbbi yardımın yanı sıra yaşamlarında değişikliklere de gitmeldir. Ayrıca sorun için bitkisel destek kullanımı da uzman bilgisi ile yapılabilir.

Gece Yanığı Tedavisi

Gece yanığı yani zona hastalığı  özellikle erken bir aşamada tedavi edildiği zaman belirtiler kontrol edilebilir. Zona tedavisi kapsamında yaşam tarzı değişimleri, tıbbi yardım ve bitkisel tedavi uygulaması yapılır.

Bitkisel Tedavi

Elma Sirkesi

Malzemeler

  • Doğal elma sirkesi
  • İçme suyu

Elma sirkesi ile içme suyu cam bir kâsenin içinde eşit düzeylerde karıştırılır. Karışımın içine temiz bir bez ya da pamuk batırılarak etki altında kalan alanlara tampon yapılır. Uygulamanın gün içinden birkaç defa yapılması gerekmektedir.  Kısa süre içine sorunlu bölgelerin iyileşmesine yardımcı olurken lekelenmelerinde önüne geçer.

Aloe vera

Aloe vera yapraklarından elde edilen jel ile sorunlu olan alanlar masaj yapılarak ovulur. 30dakika boyunca bekletildikten sonra soğuk su yardımı ile durulanır. Zona tedavisi kapsamında soğutma ve yatıştırma özellikleri ile fayda sağlamaktadır. Bir hafta boyunca düzenli şekilde günde 4 defa uygulandığında sorun hızlı şekilde ortadan kalkmaya başlar.

Bal

Özellikle gece yanığı sorununda meydana gelen kabarmaların tedavisi konusunda etkilidir. Bal insan cildinin yumuşamasının yanı sıra yaraların hızlı şekilde iyileşmesini sağlar. Gazlı bezin üzerine bal sürülür ve etki altında kalan bölgeye koyulur. Bal birkaç saat boyunca bekletildikten sonra yenisi ile değiştirilmelidir.

Kendi Kendine Yetme

Gece yanığı tedavisinde insanların kendilerine bakmaları ve dikkatli olmaları önemlidir.

  • Bakteriyel enfeksiyon gelişme riskini azaltmak için döküntüleri temiz ve kuru tutmak gerekir.
  • Bol dinlenmek ve dengeli beslenmek gerekir.
  • Germe veya yürüyüş tarzında basit egzersizler denenmelidir. Yeni bir egzersiz rutini başlatmadan önce doktora danışmak gerekir.
  • Stresten kaçınmak çok önemlidir. Stres ağrıların daha da kötüleşmesine neden olur.
  • Gevşek, doğal elyaf giysiler giyin.

Ayriyeten virüsü yaymanın önüne geçmek için;

  • Döküntüyü kapalı tutmak gerekir.
  • Döküntülere dokunmaktan ve çizmekten kaçınmak önemlidir.
  • Sık sık eller yıkanmalıdır.

Tıbbi Tedaviler

İlaçlar

Gece yanığı tedavisinde çoğu zaman tablet olarak alınan antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçları hastalığın ilk evrelerinde kullanmak hastalığının belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Döküntüyü kontrol altına almaya ve sinirlerinize hasarları en aza indirmeye yardımcı olurlar. Uzman hekimler özellikle belirtiler geliştikten hemen sonra ( yaklaşık olarak 72 saat içinde ) hastayı görürse, herhangi bir komplikasyonunuz varsa veya 50 yaşını doldurmuşsa antiviral bir ilaç reçete edebilir. Hastalığın ağrılar reçetesiz ağrı kesici alımı ile rahatlayabilir ama şiddetli düzeyde olması durumunda uzman hekimler daha güçlü ilaçlar reçete edebilir. Uzun süren tedavi süreçlerinde ıslak pansumanlar ve buz paketleri de ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olur. Diğer tedaviler işe yaramazsa veya uygun değilse kapsaisin kremlerin kullanılmasını uzman isteyebilir. Tedavinin doğru şekilde ilerlemesi ve sürenin kısaltılması için uzman hekimlerin verdiği ilaçların düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Bu kapsamda önemli olan uzmanın söylediklerinin dışına çıkmamaktır. Bebeklerde gece yanığı tedavisi kapsamında da öncelikli olarak uzman hekime başvurmak gerekir. Evde yapılacak doğal ve farklı uygulamalar içinde uzman görüşü alınması gerekir.

Önlenmesi ve Zona Genetik Aşısı

Zona aşısı özellikle 50 yaşını geçen kişilerde artık sık şekilde kullanılmaktadır. Bu yaşın üstünde olan kişilerde hastalığın görülme riski de oldukça yüksektir. Bu aşıdan yapılacak olan bir doz uzun süre hastalığa sebep olan virüslerin vücuda girmesini engeller. Zona çocuklarda su çiçeği geçirdikten sonra meydana gelebilmektedir. Su çiçeği geçiren çocuklarda virüs sinir hücrelerinin içine yerleşir ve oradan pasif halde kalır. Bu virüs zaman içinde tekrardan aktif hale gelerek zona hastalığına neden olabilmektedir. Bundan dolayı insanların hemen hemen hepsinde bu sorunun görülme riski vardır. Çocuklarda bu risk daha yüksek düzeydedir. Su çiçeği hastalığına yakalanmayan 14 yaşından büyükler kesinlikle aşılanmalıdır. Aşı insan vücudunda oluşabilecek olan sorunların önlenmesi için vücutta çalışır. Su çiçeği yoksa ve hastalığa yakalanan biriyle temas kurulduysa maruz kaldıktan 5 ile 5 gün sonra su çiçeği gelişimini önlemek için aşıdan yararlanmak gerekir. Bu önemli bir detaydır. Çünkü su çiçeği oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip bir kişi ya da yeni doğan bir bebek su çiçeği olan kişiler ile temas halinde olursa ve daha önceden hiç gebelik yaşamayan kişiler temas sonrası gebe kaldığını öğrenirse vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalıdır. Uzman bu bilgiler ışığında gerekli tedavi sürecini başlatacaktır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle