Temre Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Temre bakteri kaynaklı oluşan bir cilt hastalığıdır. Sıklıkla el ve yüz çevresinde ortaya çıkan bu hastalık her yaşta görülebilir. İşte tüm belirtileri ve başlıca tedavi yöntemleri…
İçindekiler
Temre Cilt Hastalığı
Halk arasında en yaygın ismiyle temre bakterilerin neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Çok eski tarihlerden beri görüldüğü bilinen bu hastalık her yaştaki bireyde çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilir. Zamanında teşhis ve tedavi ile iz kalmadan cildin onarılması mümkündür. Peki temre nedir? Bu hastalık genellikle temas yoluyla vücudumuza sızan bakterilerin bağışıklık sistemini yenmesi sonucu ortaya çıkar. Temreden korunmanın en önemli adımı özellikle el hijyenine oldukça dikkat etmektir.
Bakteriler yalnızca birebir temas ile bulaşmaz.Cildin yoğun bir şekilde kirli havayla temas etmesi de temre hastalığının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle hassas bir cilt yapısına sahip olan bireylerin kirli havaya mümkün olduğunca maruz kalmamaları gerekir.
Temre hastalığı sıklıkla egzama ile karıştırılır. Egzamaya yakalanan kimselerdeki deri döküntüleri ve kızarıklık şikayetleri temrede de görülebilir. Ancak egzamadan farklı olarak temrenin döküntüleri içi su dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıkacaktır. Egzamalı hastalardaki kaşıntı şikayetleri de bu hastalık ile benzerlik göstermektedir. Ancak sebep olan faktörler noktasında egzama ile ayrışmaktadırlar.
Temrenin Nedenleri ve Belirtileri
Temre hastalığına neden olan faktörlerin başında mikroplu yüzeyler ile temas ettikten sonra hijyen kurallarına riayet edilmemesi gelmektedir. Çünkü ellere bulaşan mikroplar vücudumuzda temas ettiğimiz her yere tutunacaktır. Ancak elleri düzenli olarak yıkamak da bu hastalığa yakalanma riskini ortadan tamamen kaldırmayacaktır. Kirli hava ile taşınan mikroplar da cildimize tutunarak burada lezyonlara neden olabilir. Bu nedenle temre hastalığının en sık görüldüğü bölgeler el ve yüz derisidir.
Egzama ile karıştırılan bu hastalığın nedenleri bakteri kökenlidir. Ancak egzamanın nedenleri arasında öncelikle genetik etkenler ve psikolojik etkenler gösterilmektedir. Ancak egzamadan farklı olarak temre tamamen bakteri kökenli bir cilt hastalığıdır.
Belirtileri başlangıç seviyesinde cilt yüzeyinde küçük sivilceler olarak kendini gösterecektir. İlerleyen dönemlerinde bu kabarcıklar yayılım gösterecek ve kaşınmaya başlayacaktır. Ancak gerekli dermotolojik testler yapılarak teşhis edilmediğinde sıradan kaşıntı kremleri bir işe yaramayacaktır. Hastalık yayıldıkça cilt dokusundaki lezyonlar artacak ve kızarıklık da belirtilere eşlik edecektir.
Temre Tedavisi ve Krem Tavsiyeleri
Bu hastalığın tedavisinde genellikle krem ile tedavi uygulanmaktadır. İlaç ile tedavisinin yanı sıra bir çok bitkisel tedavisi de bulunmaktadır. Zamanında teşhis ile doğru bir tedavi uygulandığında cilt dokusundaki lezyonlar tamamen onarılabilir. Ancak tedavi sonrasında hastalığın tekrar nüksetme tehlikesi devam edecektir. Bu sebeple hastaların tedavi sürecinden sonra da hijyen kurallarına gereken ihtimamı göstermeye devam etmeleri gerekmektedir.
Gıda takviyeleri ile de vücudun bağışıklığı arttırılarak tedaviye katkı sağlanabilir. Temreye yakalanan hastaların bol bol sirke, kuzu kulağı, turp, sarımsak ve bal gibi besinleri tüketmeleri önerilir.
Dermatologların verdiği kremlerin düzenli olarak kullanılması şarttır. Etkileri azaltmaya ve lezyonları ortadan kaldırmaya yarayan krem tavsiyeleri arasında dermatop 2,5 mg krem de yer almaktadır. Doktorunuzun tavsiye ettiği ölçülerde ve zaman dilimlerinde düzenli kullanım ile hastalığın etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca en etkili merhemlerden biri de ihtiyol pomad 20 gr. kremdir. Eczanelerden temin edebileceğiniz bu krem düzenli kullanımda lezyonları büyük ölçüde geçirecektir. Temre için bitkisel tedavi kürleri ise aşağıdaki gibidir.
Gül Kürü
- 1 çorba kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 3/4 çay bardağı süt
- 7-8 kurutulmuş gül yaprağı
Gül yaprakları el ile ufalanarak küçük parçalar haline getirilir. Ardından cam bir kase içerisinde diğer malzemeler ile harmanlanır. 30 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Hazırlanan karışım sabah ve akşam olmak üzere lezyonlu bölgelere sürülür. Bu uygulamaya en az bir hafta devam edilmelidir.
Ispanak Kürü
- 4 yaprak ıspanak
- 1 bardak süt
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
Ispanaklar saplarından bıçak kullanmadan ayrılır. Ardından küçük bir tencere içerisine el ile parçalanarak atılır. Üzerine 1 bardak süt eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra ocaktan alınır ve içerisine doğal zeytinyağı eklenir. elin dayanabileceği ısıya geldikten sonra karışım süzülür ve temrenin olduğu bölgelere sürülür. Bu uygulama haftada 2 kez yapılabilir.
Temre Macunu
- 5 adet mersin yaprağı
- 1 su bardağı su
- Yarım çay bardağı çöpeleme sirkesi
Mersin yaprağı tek tek yıkanıp bir kenarda süzülür. Ardından küçük bir tencere içerisinde 1 bardak su ile kaynatılır. Kaynamaya başladıktan yaklaşık 5 dakika sonra ocaktan alınır ve demlenmeye bırakılır. en az yarım saat demlendirilen karışım süzülür. Süzülen yapraklar çöpeleme sirkesi ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Temrenin olduğu yerlere masaj yaparak uygulanır. Haftada 3 kez uygulanmalıdır.