Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Kurdeşen ve Kurdeşenin Bebeklere Olan Etkisi

Bebeklerde kurdeşen kanda bulunan histamin kimyasalının miktarının artmasından dolayı görülmektedir. Kurdeşen kızarık, kaşıntılı şişliklere neden olabildiği gibi tedavisi yapılabilmektedir.

Kurdeşen ve Kurdeşenin Bebeklere Olan Etkisi

Bebeklerde kurdeşen, deri üzerinde kırmızı ve ya pembe renkli oldukça kaşıntılı olan enfeksiyonlardan biridir. Diğer adı ürtiker olarak da bilinen bu rahatsızlık her 2 çocuktan birinde görülebilmektedir. Aniden ortaya çıkan kurdeşenler çeşitli büyüklüklerde olabildiği gibi şekilleri de birbirinden farkı farklıdır.

Bebeklerde görülen kurdeşenin en büyük nedeni virüslerdir. Virüslerin hemen arkasından ise enfeksiyonlar gelmektedir. Bebeklerin vücutlarının alerjik bir maddeye dokunması ile birlikte ortaya çıkan kurdeşenler kaşıntılı olduğundan dolayı çocukların sıkıntı yaşamasına neden olabileceği gibi kısa sürede bütün vücuda yayılabilmektedir. Tedavisi uzun zaman alabilen bu rahatsızlık genellikle gıdalardan kaynaklanabileceği gibi bebeğin psikolojik durumuna bağlı olarak da görülebilmektedir.

Ürtiker olarak da adlandırılan kurdeşen bebeğin vücudunun alerji duyabileceği madde ile temas etmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Alerjinin reaksiyon göstermesi ile birlikte kan içerisinde bulunan histamin ve bunun benzeri olan maddelerin üretimi artmaktadır. Artış gösteren bu maddeler ise bir süre sonra kızaran, kaşınan ve şişen kabarcıklar oluşturmaya başlar.

Kurdeşenin Görülme Nedenleri

Ürtiker rahatsızlığına neden olan asıl durum kan plazması içerisinde oluşan bağışıklık sistemini güçlendiren hücrelerin yaymış olduğu histamin kimyasalıdır. Histaminin ortaya çıkması ise belirli nedenlere bağlı olarak gelişmektedir.

  1. Havada Bulunan Polenler

Özellikle belirli mevsimlerde ortaya çıkan polenler nedeniyle oluşan üritkerler cilt ile polenlerin temas etmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hava üzerinde bulunan hayvan kürkü tozları ve diğer tozlar nedeniyle de bu rahatsızlık görülebilmektedir.

  1. Böcek Isırıkları

Çeşitli böceklerin ısırması ve ya cilt ile teması nedeniyle de kurdeşen görülebilmektedir. Ayrıca her bebeğin farklı farklı böceklere alerjisinin olmasından dolayı kurdeşen rahatsızlığı farklı böceklerde de ortaya çıkmaktadır.

Kurdeşenin Bebek Vücudundaki Dalgalanmış Hali

  1. Soğuk Hava

Havanın soğuk olması, soğuk rüzgar esmesi, kar ve ya yağmur gibi durumlardan dolayı bebeklerde kurdeşen görülebilmektedir. Ayrıca ayı büyük olan bebeklerde de dondurma tüketimi nedeniyle ağız ve çevresinde de üritker görülebilmektedir.

  1. Güneş Işınları

Güneşten yayılan ultraviyole ışınları nedeniyle vücut üzerinde kaşıntılı kurdeşenler görülebilmektedir.

  1. Tere Alerji Duyma

Bebeklere kalın ve ya dar kıyafetler giydirmek ya da uzun süre vücut aktivitesi yaptırmak gibi nedenlere bağlı olarak terleme görülmektedir. Bazı bebeklerin vücudu kendi terine alerjik reaksiyon gösterebildiğinden dolayı kurdeşen görülebilmektedir.

  1. Sürtünme

Eşyalarla sürtünme ve ya kıyafetlere sürtünme sonucu da bebek vücudunda kurdeşenler oluşmaya başlamaktadır.

  1. Virüs ve ya Bakteriler

Vücuda alınan virüs ve bakteriler bazen vücut içerisindeki savaştan dolayı kurdeşene dönüşebilir. Gribal enfeksiyonlar ve çeşitli bakteriler nedeniyle vücut içerisinde oluşan savaşlardan dolayı da üritker görülebilmektedir.

  1. Besin Alerjisi

Tüketilen besinlere oluşan alerjilerden dolayı görülebilmektedir. Özellikle de şeker bayramları sonrasında görülebilir. Fazla şeker tüketimi nedeniyle bebeklerde ve çocuklarda görülme olasılığı yüksek olmaktadır.

  1. Psikolojik Nedenler

Bebeğin stres altında kalması ve ya anne babanın stresinin bebeğe yansıması nedeniyle üritker görülebilir.

Kurdeşenin Belirtileri

Bebeklerde görülen kurdeşen belirtileri arasında en belirgin olanı kırmızı ya da pembemsi kızarıklıklardır. Bu kızarıklıklar hafif şişkin olduğu gibi yoğun bir kaşıntıya da neden olmaktadır. Kızarıklıkların her birinin boyu ve genişliği farklı farklıdır.

Görülen kızarıklıklar bazen belirli bir bölgede kendini gösterirken bazen de kaybolarak farklı bölgelere taşınabilmektedir. Ayrıca sıcaklığın artması ve gece olduğunda da kurdeşenler daha fazla hissedilir olmaktadır. Kişiler kaşınmaya başladıkça kaşıntının yoğunluğu da artacaktır.

Kurdeşenin Tedavi Yolları

Üritker oluşumunun anlaşılması için bebek hakkında çeşitli sorular sorulabilir ve kan tahlili yapılabilir. Üritker teşhisinin konulması ile birlikte doktor tarafından gerekli tedaviye başlanacaktır. Bebeklerde kurdeşen tedavisi bir hafta gibi kısa bir süreyi kapsamaktadır. Çünkü kurdeşenin vücutta bulunma süresi 1 hafta kadardır. Bu haftanın sonunda aniden kurdeşenler kaybolacaktır. Doktor tarafından yapılan müdahalelerde üritkerin nedenleri üzerinde durularak bu rahatsızlığa neden olan durum ortadan kaldırılmaya çalışılacaktır.

Bebeklerde görülen üritker çok yoğun bir hal aldıysa ve bebeğin durumu gittikçe kötüleşiyorsa doktor tarafından antihistaminik iğne ve ya ağızdan kullanılacak ilaçlar ile tedaviye başlanabilmektedir. Kullanılan ilaçlar 24 saat gibi bir zaman dilimi içerisinde etkisini gösterecektir. Eğer ilaçlar herhangi bir etki göstermediyse ek tedaviler uygulanabilmektedir.

Doz ve zaman aralığı bebeğin durumuna ve kaç aylık olduğuna bağlı olarak doktorlar tarafından ayarlanmaktadır. 3 gün içerisinde tedavinin cevap vermemesi ve bebeğin durumunun çok daha kötü noktalara gelmesi halinde kortizonlu ilaç tedavisi de başlatılabilmektedir.

Evde Kurdeşen İçin Yapılabilecekler

  • Yulaf ezmesi vücuttaki kaşınan noktalara su ile karıştırılarak merhem şeklinde sürülebilir.
  • Aleo vera yaprakları da kaşınan noktalara sürüldüğünde ve soğuk su ile banyo yapıldığında rahatlatacaktır.
  • Dar kıyafetler giymek ve sıcak yerlerde durmak da bebeklere zarar verecek ve kaşıntıya neden olacaktır.
  • Kaşınan bölgelere soğuk suya batırılmış bezler koyulabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle