Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Siğilin Oluşumu, Görüldüğü Yerler ve Bulaşma Nedenleri

Siğiller HPV virüsü nedeniyle vücut bağışıklığının düşük olduğu durumlarda kişiden kişiye temas yolu ile bulaşabildiği gibi vücudun her yerinde de görülebilir.

Siğilin Oluşumu, Görüldüğü Yerler ve Bulaşma Nedenleri

HPV VirüsüHPV virüsünün neden olduğu siğiller deri üzerinde görülen enfeksiyonlardan biri olduğu gibi doğrudan dokunulduğunda ya da eşyalar yolu ile de bulaşabilmektedir. Yetmişin üzerinde çeşidi olan siğiller vücudun hemen her bölgesinde görülebildiği gibi kısa sürede bulaşabilmesiyle de bilinmektedir. Yavaş yavaş büyüdüğünden dolayı pek de belirti göstermeyen siğiller genellikle 5-20 yaş aralığında görülmektedir. Dünya üzerinde toplam nüfusun %9-13 aralığında siğiller görülebilmektedir.

Ellerde, parmaklarda, dizlerde ve dirsek kısımlarında görülen basit siğiller hafif şişik, üzeri pütürlü ve kepekli bir görüntüye sahiptirler. Ayakların alt kısımlarında ortaya çıkan siğiller ise siyah noktacıklar şeklinde kendini gösterir. Bileklerde, dizlerde, yüzde, boyunda ve ellerin üzerinde görülen siğiller ise hafif kahverengi tonlarında ve düz şekildedir. Genital bölgede oluşan siğiller ise karnabahar görünümünde olup yassı durumdadır.

Siğiller sadece derinin en üst tabaklarından olan epitel dokuyu etkilerler.

Temas yoluyla bulaşarak yayılabilen HPV virüsü 2 ay ile 9 ay arasında kuluçka dönemi geçirmektedir. Bu süre zarfında şekil olarak görülmeyebilir.

Bağışıklık sisteminin güçsüz olması ve kalabalık bir ortamda bulunmaktan dolayı okul çağındaki çocuklarda siğil daha kısa sürede bulaşmaktadır.

Siğilin Bulaştığı Bölgeler

Siğiller vücudun hemen her bölgesine bulaşabilir. Siğille temas eden kişilerin bu enfeksiyona yakalanma ihtimali yüksektir. Ayrıca siğilin değdiği yüzeylere temas edilmesi de bu enfeksiyonun bulaşmasına neden olacaktır.

  • El Siğilleri

En sık ellerde görülen siğillerden dolayı ellerin temas ettiği eşyalarda da HPV virüsü bulaşmaktadır. Kasaplar, mezbahalarda çalışanlar ve balıkçılarda el siğilleri daha sık görülmektedir. Annede bulunan siğiller doğum sırasında bebeğe de bulaşabilir. Ayrıca ellerinde siğil olan annelerin bebeklerinin altını değiştirmesi esnasında da bulaşabilmektedir.

  • Ayak Siğilleri

Deri üzerinde yara ve ya kesik gibi bir durum varsa HPV virüsünün bulaşması daha kolay bir hal alacaktır. Ayrıca HPV virüsü taşıyan bir kişinin terliğini, ayakkabısını giymek ya da onun bastığı yerlerde bulunmak da ayaklarda kısa sürede HPV virüsünün yerleşmesine neden olacaktır. Çiftçilerde, ayakları çıplak şekilde gezenlerde ve vücut direnci düşük olan okul çağındaki çocuklarda daha sık bulaşmaktadır.

  • Genital Siğiller

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sıralamasında da genital siğiller ilk sırada yer almaktadır. En sık cinsel temas ile bulaşan genital siğiller aynı zamanda ortak kullanılan havuz kenarlarında, ortak kullanılan banyolarda, hamamlarda, kaplıcalarda ve kalabalık kişilerin kullandığı alanlarda da bulaşabilmektedir. Aynı zamanda kurulanmak amacıyla ortak kullanılan havlularda ve bornozlarda da bu virüse rastlanabilmektedir.

Genital siğiller 15-25 yaş aralığında daha sık görülmekle birlikte erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre daha az olmaktadır. Ayrıca HPV virüsü için risk grubunda yer alan kişilerin özellikleri şunlar olmaktadır:

  • Çok eşli bir cinsel yaşam
  • Erken yaşta cinsel ilişkiye girme
  • Sünnetsiz olmak
  • İmmün yetmezlik

Erkeklerde ortaya çıkan siğiller penis üzerinde ve genital bölgede oluşmaktadır. Kadınlarda ise vajina bölgesinde görülmektedir. Ayrıca oral seks nedeniyle genital bölgelerde görülen siğiller ağız bölgesine de bulaşabilmektedir.

Genital bölgede meydana gelen siğiller tedavi edilmediğinde serviks kanserine neden olabilmektedir. Kadınlarda rahim ağzı kanserine erkeklerde ise penis, üreta, anal ve mesane kanserine de neden olabilmektedir.

Siğilin Bulaşma Nedenleri

Siğiller bağışıklık sisteminin güçsüz olması halinde bulaşabilmektedir. Ayrıca deri üzerinde yaralanma, kesik, sıyrık gibi durumların olması halinde de siğil daha kolay bir şekilde bulaşmaktadır. HPV virüsünün bulaşmasından sonra vücut içerisinde siğil kendiliğinden vücut içerisinde yok edilebilmektedir. Kalabalık ortamlarda herkesin kullandığı alanlarda bulunmak ve derinin bu ortamlar ile teması halinde de siğilin bulaşma ihtimali artmaktadır.

HPV virüsü 120’nin üzerinde çeşide sahiptir. Bu virüslerden bazıları sadece genital bölge üzerinde etkili olurken bazıları ise sadece ellerde ve ya ayaklarda görülebilmektedir. Virüslerin etkili oldukları bölgelerin farklı farklı olmasından dolayı HPV virüsünün bulaştığı bazı bölgelerde siğiller görünmeyip sadece taşıyıcı olarak kalmaktadır.

Genital siğiller erkeklerde penis, üreta ve mesane kanserleri gibi sorunlara neden olurken kadınlarda ise rahim ağzı kanserine de neden olabilmektedir. Ayrıca oral seks nedeniyle peniste ve ya vajinada bulunan siğiller ağıza da bulaşabilmektedir. Dilde, damakta ve ağız çevresinde siğiller görülebildiği gibi tedavi edilmediğinde kansere de neden olabilmektedir. Siğiller kişilerin fark etmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle