Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ayakta Siğil Neden Meydana Gelir, Tedavisi Nasıl İlerler?

Ayakta meydana gelen siğile plantar siğil adı verilir. Bu tarz siğiller yürüme konusunda sıkıntı yaratmanın yanı sıra insanları acı duymasına da neden olabilmektedir. Kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Ayakta Siğil

Ayakta siğil neden olur, ayak siğilleri veya plantar siğiller insanlarda papilloma virüsü (HPV) var olmasından kaynaklanır. Ayak siğilleri genelde ayakların dibinde veya tabanında oluşan cilt lezyonlarıdır. Ayağın altındaki diğer cilt lezyonlarından ayırt etmek zor olabilir. Soruna yaklaşık % 7 -% 10 oranında görülür ve çocuklarda daha çok oluşur. Virüsler kendilerini bir hücreye sokabilen proteine ​​konmuş genetik fragmanlardan meydana gelir. Virüsler bulaşmış oldukları hücrelere özgü belirli reseptörlere tutturarak hedef hücrelere bağlarlar, daha sonra çoğalmak için hücreleri harekete geçirirler. Bu zaman içinde insan vücudu enfeksiyonla savaşır. Virüs enfeksiyonu virüs bulaşmış hücrelerin ihtiyaç duyduğu üreme oranını arttırmaktadır. Bundan dolayı virüs daha fazla kan akışı gerektirecek faktörler bırakır. Bu süreçte yeni kılcal damarlar meydana gelir. Virüsler cilt hücrelerine bulaştığı zaman siğilleri yok etmek için enfekte olan hücrelerin öldürülmesi gerekir. HPV oldukça yaygındır. Hemen hemen 100’den daha fazla virüs çeşidi bulunur. Bu virüslerin sadece ama sadece birkaç çeşidi ayaklarda siğillerin oluşmasına neden olur. Bu çeşitleri dışında kalanlar cildin diğer bölgelerinde veya müköz membranlarda siğilleri ortaya çıkartmaya neden olmaktadır.

Virüsün Bulaşması

Bulaşan HPV virüsü her insanın vücuduna farklı tepkiler meydana getirir. Bu virüs ile temas halinde olan her insanda siğil ortaya çıkmaz. Bazı insanlarda ise virüs ile temas etmek siğillerin ortaya çıkmasına neden olur. Plantar siğillere neden olan HPV virüsü hemen bulaşma göstermez ama sıcak, nemli ortamlarda gelişim göstermektedir. Sonuç olarak yüzme havuzları veya soyunma odaları etrafında yalınayak yürürken virüs bulaşabilir. Virüs ilk enfeksiyon yerinden yayılırsa daha çok siğilin insan vücudunda çıkmasına neden olur. Bir adet siğil olan kişide tedavi zamanında yapılmazsa önüne geçilmesi zor olan bir yoğunluğa neden olabilir. Bu virüse sahip olan kişilerin kullandıkları eşyaları kullanmak virüsün bulaşmasına neden olabilmektedir. Virüsün nedeni HPV olduğundan dolayı bulaşma olduğu andan itibaren insan vücudunda hızlı şekilde yayılım göstermeye başlar. Yayılım sonucunda siğillerin ilk meydana gelmesi uzun süre alabilir. Hatta aylarca bir siğil ayakta çıkmayabilir. Her insanda virüsün gelişimi farklı olduğundan sorunun gelişimi ile alakalı sürecin belirlenmesi zordur. Ayakların tabanın çıkan bir siğil yıllar boyunca değişim göstermeden ilk çıktığı zamandaki gibi kalabilir. Bu durumu insanlar genelde nasır ile karıştırır. Nasır siğillere göre daha sert ve daha ağrılı bir sorundur. Özellikle ayağında siğiller olan kişiler bu soruna temas ettikten sonra elleri ile farklı bir alana kesinlikle temas etmemelidir. Temas etmek ayakta siğil neden çıkar soruna en güzel cevaptır. Temas eden kişilerde yayılım daha fazla görülür.

Virüsün Vücuda Yerleşmesi

Virüs, ayaklar ıslandığında, nemli ortamlarda gezinmekten, soyunma odalarında ayakların korunmasız kalmasından, farklı kişilerin ayakkabılarının kullanılmasından kaynaklı olarak ayağa yerleşir. Virüs sıcak ve nemli ortamları sever. Plantar siğiller çoğunlukla ayağın diğer alanlarına yayılır, boyutları büyür. Plantar siğiller ayak tabanındaki herhangi bir yerde patlama özelliğine sahiptir. Bir plantar siğilin yüzey katmanında minik siyah noktalar gözlemlenebilir. Bunlar kılcal kan damarlarının uç kısımlarıdır. Planterler çok acı verici ve ihale edilebilir. Ayakta durmak ve yürüme konusunda zorluklar çıkartabilir. Cildin içine büyürler, ayakkabılarınızda bir taş varmış gibi hissettirebilirler.

Tedavisi

Plantar siğiller sonunda kendiliğinden yok olsalar bile, acı vericileri kesinlikle tedavi etmelidirler.  Uzman hekimler siğili dikkatle düzeltebilir ve kimyasal olarak işlenmiş bir pansuman yapabilir. Uzman hastaya işlem sonrası bakım için talimat verebilir. Salisilik asit yamaları, günlük olarak uygulanır, düzenli olarak ponza taşı kullanımı da dâhil olmak üzere iyi ayak hijyenine ihtiyaç duyulur. Bunların yanı sıra siğilin tamamen kaybolması birkaç hafta sürebilir. Siğil tedaviye dirençli durumdaysa  doktor onu çıkarmak için bir ofis prosedürü konusunda öneride bulunabilir. Lokal anestezi uygulamasından doktor siğilin dondurulması ve çözündürülmesi için sıvı azot kkullanımı yapabilir. Yara izi veya dokulara zarar vermemek için bu yöntemle sadece siğilin üst kısmını kaldırmak yapabilir. Tedavi, tüm siğiller tamamen ortadan kalkan kadar düzenli olarak tekrar edilir. 

Plantar siğillerin oluşma riskinizi azaltmak için genel bir soyunma odasında ve duş gibi ortamlarda sandalet giyildiğinden emin olmak gerekir. Ayağı kuru tutmak için ayak tozları kullanmak ve çorapları sık sık değiştirmekte oldukça önemlidir.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle