Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ayak Bölgesinde Meydana Gelen Siğillerden Kurtulma Yolları

Ayak bölgesinde oluşan siğillerden kurtulmak için evde kullanılan doğal çözümler fayda sağlamadıysa mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir. Uzman en uygun tedavi şeklini uygulama yapacaktır.

Ayakta Siğil Tedavisi

Siğilleri bir virüsün insan cildinin en üstte bulunan tabakasını enfekte duruma getirdiği zaman meydana gelen, kanserli olmayan cilt büyümeleridir. Siğillerin ortaya çıkmasına sebep olan virüs HPV virüsüdür. Cilt yüzeyinde kesik olduğunda ya da yarık meydana geldiğinde bu virüsün bulaşma olasılığı daha yüksektir. Sebep olan bazı virüslerde bulaşıcıdır.

Siğillere dokunan ya da siğili olan kişilerin temasları ile yayılabilir. Siğilleri olan kişilerin deri kısmı renklidir, kaba bir his verir ama koyu, düz ve pürüzsüz olabilirler.  Siğiller, kaba bir yüzeye sahip olan bir yumru gibi de görünebilir. Minik damarlar siğile dönüşür ve koyu renkli noktalar halinde bir görüntü ortaya çıkartabilirler.

Genelde bu sorunun üstünde bulunan cilt çizgileri oldukça buruşuk ve çarpıktır. Sorun tek başına ya da grup şeklinde meydana gelebilir. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda siğillerin en çok ellerde gözlemlendiği ortaya çıkmıştır.  Ayakta meydana gelene plantar siğil adı verilmektedir. Plantar olanlar ayağın tabanında oluşur.  Koyu lekelerde, sert ve kalındır. Plantar siğillerin iki inç kadar genişliği olabilir. Bu durum insanlara yürüme esnasında ağrı ve rahatsızlık verir. Ayaklardaki siğillerin en önemli belirtisi zaten ağrıdır.

Ayak parmağında siğil tedavisi ya da ayağın farklı alanında yapılacak olan tedavi çeşitleri bulunur. Bunlar;

Salisilik Asit

Bu tedavide kullanılacak olan uygulamaların çoğunluğu tezgah üstü kremlerdir. Salisilik asit kullanımında siğilin etrafında bulunan sağlıklı bölgede tahribat meydana gelebilir. Bunun için kullanım yapmadan önce mutlaka bu bölgeler koruma altına alınmalıdır. Siğilin var olduğu bölgenin çevresine koruma amaçlı üretilen kremler ya da vazelin uygulaması yapılabilir. Uygulama yapıldıktan sonra bölgenin bakımı ile alakalı ipuçları sorunun iyileşmesi konusunda destek sağlar.

  • Ayakta bulunan sorunlu bölgeye ponza taşı kullanımı yapılmalıdır. Ponza taşı her gün düzenli olarak sorunlu bölgede kullanılmalıdır. Yalnız bu taşın farklı bir kişi tarafından ya da başka bir bölgeye kullanılmadığında emin olmak çok önemlidir.
  • Salisilik asit uygulaması yapmadan önce sıkıntının olduğu ayak en az 5 dakika boyunca ılık suyun içinde bekletilir. Bu sayede bölge yumuşayacaktır.

Cerrahi Uygulama

Cerrahi şekilde alınacak olan siğiller genelde çok yaygın değildir. Bunların alınmasından sonra yara izi kalma riskleri bulunur. Kendiliğinden yukarıda bulunan tedavi uygulamaları ile ortadan kaldırılan siğillerin yara izi riski bulunmaz. Cerrahi işlemde lokal anestezi uygulanır. Anestezi altına alınan hastanın sorunlu bölgesi uzman doktor tarafından tıraş edilir. Bunun dışında lazer ışınları ile de siğillerin yok edilmesi sağlanır.

Kriyoterapi

Siğillerin üstüne dondurucu bir sıvı püskürtmesi yapılır. Bu sıvı çoğu zaman azottur ve püskürtme ile hücreler yok edilir. Dondurma işlemi sonrasında bölgede bir kabarcık meydana gelir. Bu kabarcık kısa süre içinde patlayarak kendi kendine yok olabilir ya da uzman tarafından alınır. Kriyoterapi işleminin tamamı sağlık uzmanı tarafından yapılması gerekir. Siğil ya da siğillerin boyutları büyükse dondurma uygulaması birkaç kez uygulanabilir. Hatta uzman gerekli görürse lokal anestezi uygulaması da yapılabilir.

Diğer Tedavi Şekilleri

Ayak Siğili Doğal Tedavi

  • Elma Sirkesi; pamuklu bir kulak çubuğuna dökülen elma sirkesi siğilin direk olarak üstüne uygulanır. Ardından bölge bir bandaj ile kapatılarak bir gece boyunca bekletilir. Bu uygulama her gece uygulanır. Kullanılacak olan elma sirkesinin kesinlikle doğal olması önemlidir. Bu sayede soruna etkili çözüm bulunur.
  • Sarımsak; siğilin üzerine sarımsağın özü tamamen dökülür. Özünü bulamayan kişiler sarımsağı parçalara bölerek siğilin üzerine uygulamalıdır. Ardından bölge yara bandı ile kapatılır ve sabaha kadar bu şekilde bekletilir. Uygulama 3 hafta boyunca her gün düzenli şekilde yapılmalıdır.

Evde kullanılacak olan bu çözümler siğillerin ortadan kalkması konusunda çözüm olmazsa uzmanlar ya da dermatologlar farklı seçenekler uygulanmasını isteyebilir. Bu seçenekler arasında;

  • İmmünoterapi, hasta kişilerin bağışıklık sisteminden var olan siğillerin yok olması konusunda etki sunar.
  • Bazı virüsler siğilin içine enjekte edilebilir. Bu sayede sorun kısa süre içinde ortadan kalkacaktır.
  • Vitamin A’dan üretilmiş olan retinoidler cilt hücrelerinde meydana gelen büyümeleri bozmak adına kullanılır.
  • Antibiyotikler, özellikle enfeksiyon olduğu zamanlarda etki sağlar.

Siğil özellikle tırnak çevresinde bulunuyorsa bunu ortadan kaldırmak güç bir durum haline gelebilir. Bundan dolayı siğiller gitse bile, virüsü kalırsa tekrardan meydana çıkabilir.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle