Viral Siğil Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Tedavi Yöntemleri
Viral siğil, vücudun farklı bölgelerini etkileyerek kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün neden olduğu bir deri enfeksiyonudur. Yaklaşık 100 farklı tür HPV virüsü bulunmaktadır.
Viral Siğil Oluşumunu Etkileyen Faktörler
Viral siğillerin bilinen 30 kadar türü cinsel temas ile bulaşmaktadır. Bunun dışında farklı HPV türleri vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir. En yaygın görülen viral siğiller avuç içleri, ayak tabanları ve yüz bölgesini etkilemektedir. Bu tür virüslerde cilt teması virüsün bulaşması için yeterli olmaktadır. Ayrıca kamusal tuvaletler gibi hijyen şartlarının yeterli olmadığı alanlarda indirekt temas ile bulaşabilir.
Viral Siğil Nedir?
Viral siğil, HPV olarak da bilinen Human Papilloma Virüsünün temas yoluyla bulaşması sonucu gelişen bir deri enfeksiyonudur. Vücudun farklı bölümlerini etkileyen 100 farklı türde HPV virüsü olduğu bilinmektedir. El ve ayakları etkileyen viral siğiller nispeten daha zararsız olsa da cinsel temasla bulaşan ve genital bölgeyi etkileyen türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur.
Viral Siğiller Neden Oluşur?
Açık yaralar, cilt çatlakları, kişisel hijyen kurallarına uymamak, korunmasız cinsel ilişki, çok eşlilik gibi faktörler viral siğil oluşumu için gereken ortamı yaratmaktadır. Genital siğiller, korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Bunlar kadınlarda vulva çevresi, vajina kanalı ve rahim ağzını etkilerken erkeklerde penis ve anüs çevresini kaplayabilir.
Plantar olarak adlandırılan viral siğiller ise ayak tabanları ve bilek çevresini etkiler. Halka açık havuzlar ve soyunma odalarında yere çıplak ayak ile basmak plantar türlerin buluşmasındaki en yaygın nedendir.
Ortak siğiller, el ve dirseklerde daha yaygın görünse de elin temas ettiği vücudun farklı bölgelerine bulaşma eğilimi vardır. Ayrıca tokalaşmak gibi faaliyetler ile diğer bir insana bulaştırılabilir. HPV türleri arasında sürekli kanama eğilimi gösteren siğil türlerinden biridir.
Belirtileri
Hpv virüsü bulaştıktan sonra bazı kişilerde hiçbir belirti göstermeyebilir. Ancak yapılacak testler ve kolposkopi sonucu tespit edilebilir. Bazı kişilerde ise ağrılı, karnabahar şeklinde yayılan sertleşmiş deri lezyonları şeklinde görülür. Bazı kişilerde ise ağrıya neden olmaz. Bu açıdan belirtilerin kişiden kişiye değiştiğini söylemek mümkündür. Genital bölgelerde hiçbir belirti göstermeden ilerleyen türleri yıllar içinde rahim ağzı kanserine neden olduğundan 30 yaşından sonra kadınların Smear-Pap testini düzenli olarak yaptırması önerilmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Viral siğiller bulunduğu bölgeye göre doktorun yapacağı fiziksel muayene, kolposkopik inceleme, DNA testi ya da Smear- Pap testleri ile tespit edilebilir. Bazı kaynaklar viral siğilin bulunduğu bölgeyi inceltilmiş elma sirkesiyle yıkamanın virüslü bölgeyi daha beyaz göstererek tespit edilmesini kolaylaştırdığını söylemektedir.
FDA tarafından önerilen HPV aşısı son yıllarda yaygınlaşan en önemli koruyucu tedavi yöntemlerinden biridir.
Viral Siğiller Nasıl Geçer?
HPV virüsüne bağlı olarak gelişen siğillerde evde yapılacak tedavi yöntemleri kesin sonuç vermeyecektir. Doktorunuzun yapacağı inceleme ile kimyasal yakma, elektrikle yakma, sıvı azot ile dondurma, Imiquimod ya da bölgeye göre Podofilox içeren antiviral krem tedavilerinden uygun olanı ancak doktorunuz tarafından belirlenebilir. Tedavi süreci yapılacak mikroskobik muayeneler ile izlenerek hastalığın seyrine uygun olarak değiştirilebilir.
Daha ileri tedavi yöntemleri arasında cerrahi operasyonlar yer alır. Cerrahi operasyonlar lazerle yakma ya da lezyonlu bölgenin ameliyatla alınması şeklinde olmaktadır.
El ve ayaklarda gelişen siğillerin elle koparılması ve kanatılması daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi kanama sırasında virüs daha geniş alanlara yayılma fırsatı elde eder. Bu yüzden kulaktan dolma bilgilerle evde kendi başınıza siğili yakmamaya çalışmanız hastalığın ilerlememesi açısından önemlidir.
Kaynaklar
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596
- https://www.fda.gov/ForConsumers/ByAudience/ForWomen/ucm118530.htm
- http://www.huksam.hacettepe.edu.tr/Turkce/SayfaDosya/Human_Pap.pdf
- http://www.journalagent.com/kafkas/pdfs/KJMS_3_3_136_144.pdf