Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

İpliksi Siğil Oluşumu Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

İpliksi siğiller; sıklıkla göz kapakları, yüz, boyun ve dudak bölgesini etkileyen ince, uzun, dar yapılı viral enfeksiyonlardır. Human Papilloma Virüsü bu hastalığın yayılmasındaki temel faktörlerden biridir.

İpliksi Siğil Oluşumu 

 İpliksi Siğil Nedir?

İpliksi siğiller, filiform olarak da adlandırılan ve HPV virüsüne maruz kalmakla ortaya çıkan ince, uzun yapılı siğil türleridir. Yüz bölgesinde gelişenler genellikle ten renginde olurken el ve ayak bölgesini tutanlar daha koyu yapıda olabilir. Başkasına bulaşabileceği gibi vücudun kendi içindeki farklı bölgelere bulaşma ihtimali yüksektir. HPV virüsü, cilt yapısındaki katmanların gelişimini bozarak derinin daha hızlı büyümesine neden olur. İpliksi siğiller dışında bilinen diğer türleri; plantar siğiller, periungual siğiller ve düz siğillerdir. Hepsi aynı oranda bulaşıcı olmalarına rağmen yapıları birbirinden farklı özellikler gösterir. İpliksi siğiller göz kapağı çevresinde daha hızlı büyürken vücudun geri kalanında daha yavaş bir büyüme hızına sahiptir. 

Ağız içini etkileyen ipliksi siğiller, dil ve boğaz içini tahriş ederek yutkunma ve konuşma bozukluklarına yol açabilir. Nadiren ortaya çıkar. Tedavisi nispeten daha zor olabilir. Ellerinizi dezenfekte etmeden tükettiğiniz gıdalar ve yıkanmamış yiyecekler ağız içini etkileyen ipliksi siğillerin temel nedenidir. 

İpliksi Siğiller Nasıl Bulaşır?

İpliksi siğiller virüsü taşıyan kişi ile direkt ya da indirekt temas ile bulaşabilirler. Göz gibi el ile ovuşturulan bölgelerde yayılma oranları daha yüksektir. 

Temas; Virüsü taşıyan kişi ile sarılmak, tokalaşmak, öpüşmek gibi yakın temas içeren durumlar virüsün bulaşması için gerekli ortamın sağlanmasına yardımcı olur. Özellikle, bağışıklığı düşük olan, cilt yüzeyinde açık yarası bulunan kişilerde virüs daha kolay enfekte olabilmektedir. 

İndirekt temas; Spor salonları, havuz kenarları, duş tabanları gibi kamusal alanlar virüsün yayılması için gerekli şartları taşırlar. Yere çıplak ayak ile basmak özellikle ayak bölgesinde görülen ipliksi siğillerin birincil nedenidir. 

Giysiler; Giysi ve kıyafetler virüsün taşınması için ideal ortamlar olabilir. Bu yüzden giysiler satın alındıktan sonra giyilmeden önce yıkanmalı ve denenme sürecinde direk vücut temasından kaçınılmalıdır. 

Ortak eşyalar; Havlu ve cilt bakım ürünlerini paylaşmak virüsün bulaşmasına neden olabilir. 

Belirtileri 

İpliksi siğiller, farklı cilt tiplerinde farklı belirtilere neden olabilir. Örneğin kuru yapılı ciltlerde virüsün bulunduğu bölge sürekli kanama eğilimi gösterebilir ya da kaşıntıya neden olabilir. Bazı kişilerde ise kaşıntı ve acı hissi görülmez. Görüntüleri dolayısıyla psikolojik olarak da rahatsızlık uyandırabilir. Genel belirtileri arasında:

  • Göz kapağı, yüz ve boyun çevresinde etli saçılımlar, 
  • Vücudun diğer bölgelerine sıçrama,
  • Yavaş büyüme, 
  • Cilt irritasyonu yer alır. 

Tedavi Yöntemleri 

İpliksi siğil tedavisi bulunduğu bölgeye göre farklı şekillerde değerlendirilse de genel olarak salisik asit içeren ilaçlarla kolayca iyileşme eğilimi göstermektedir. Fakat özellikle göz çevresinde salisik asit kullanımı göz yüzeyinde tahrişe neden olacağından doktorunuz uygun ilacı bulmanıza yardımcı olacaktır. Topikal kremler, jeller, banyo losyonları gibi dış müdahale gerektiren tedavilerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren takviye vitamin ve mineraller iyileşme sürecinin kısalmasına yardımcı olur. İlaçla tedaviye yanıt vermeyen dayanıklı türlerde kriyoterapi, immunoterapi, lazer tedavisi ya da cerrahi operasyon söz konusu olabilir. 

İpliksi siğil tedavisinde halk arasında en yaygın olarak kullanılan doğal terapi yöntemlerinden biri elma sirkesi kompresleridir. Fakat bu tedavi yöntemi siğili küçültmeye yardımcı olsa da kesin bir tedavi yöntemi değildir ve uzman bir deri doktoru tarafından gerekli analizler yapılarak uygun tedavi seçeneği konuşulmalıdır.

Unutmayınız ki; ipliksi siğiller bulaşıcı enfeksiyonlardır ve evde kendi başınıza yapacağınız müdahale virüsün farklı bölgelere sıçramasına neden olabilir. Kalıcı cilt yanıkları oluşabilir. Uzman bir hekimle konuşmadan önce evde kendi bulduğunuz yöntemleri denemeye çalışmayın. Unutmayın ki, ipliksi siğiller erken müdahale edildiğinde kolayca tedavi edilebilen hastalıklardan biridir. 

Korunma Önerileri ve Yayılmasını Engellemek için Yapılması Gerekenler

  • Havuz kenarı, soyunma odası gibi kamusal alanlarda yalınayak gezmeyin. 
  • Bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak vitamin ve mineralleri günlük olarak almaya özen gösterin. 
  • Eğer siğil oluşumu varsa çıplak elle siğile dokunmayın. 
  • Siğille temas ederseniz ellerinizi yıkayın. 
  • Siğilin üzerini siğil bandajları ile kapatın. 
  • Siğili tahrip etmek, koparmaya çalışmak, kanatmak daha çok yayılmasına neden olacaktır.
  • Giysilerinizi satın aldıktan sonra yıkamadan kullanmayın. 
  • Cilt yüzeyinizde açık yaralar ya da çizikler varsa üzerini kapatın. 
  • Tanımadığınız insanlarla ortak su şişesi, tabak ya da havlu kullanmaktan kaçının. 
  • Siğillerin üzerini el ile ovuşturmayın. 
  • Kişisel hijyeninize özen gösterin. 

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle