Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Oluşan Gül Lekesi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Bebeklerde meydana gelen gül lekesi sorunlarının neden kaynaklandığının sebebi bilinmez. Bu sorunların tedavisi için kesinlikle uzmana başvurmak gerekir.

Bebeklerde Gül Lekesi

Vasküler ve pigmentli doğum lekelerinin birçok varyasyonu vardır. İşte en yaygın olanları şunlardır:  Çilek hemanjiyomudur. Bu da halk arasında bebeklerde gül lekesi olarak adlandırılır. Bu, kırmızı bir işaretidir. Bebeğin cildinde doğumdan birkaç gün veya birkaç hafta sonra bir veya daha fazla gözükebilir. Muhtemelen başında ya da boynunda meydana gelir ama vücudunun herhangi bir yerinde görünebilirler.  Çilek hemanjiyomları bebeğin ilk altı ayı için çok hızlı bir şekilde büyümeye eğilimlidir ve yaklaşık yedi yaşında olduğu zaman ortadan kalkmalıdır.  Çilek işaretleri, on bebekte birini etkileyen bir başka damarsal leke türüdür. Ayrıca hemanjiyom olarak da bilinir. Doğumdan oldukça kısa bir süre sonra soluk pembe yamalar olarak meydana gelirler. Ardından ilk altı ay boyunca hızlı bir şekilde büyürler, yükselen bir yumruğa dönüşürler ve kırmızı renge dönerler. Sonunda yedi yaşına kadar küçülür ve kaybolurlar. Bunlar kan damarlarının duvarlarındaki hücrelerin zararsız büyümesidir. Yüzeysel hemanjiyom cildin yüzeyinde oturur ve klasik çilek görünümüne sahip olarak meydana gelir. Derin bir hemanjiyom daha derinden oluşur ve mavimsi bir yumru gibi görünür.

Kavernöz Hemanjiyom

Bebeklerde bulunan gül lekelerinin diğer bir türüdür. Bu ciltte bir çilek hemanjiyomundan daha derin olan topaklı mavimsi veya morumsu bir kitledir. Bebeğin ilk altı ayında hızlı bir şekilde büyüme gösterebilir daha sonra büyümesi yavaşlar. Yaklaşık 18 aylıkken küçülmeye başlayabilir.

Nedenleri

Çoğu zaman doğum lekesinin nedeni bilinmemektedir. Annelerin hamilelik sırasında yanlış bir şeyler yapmasından kaynaklanmaz. Bu sorun tesadüfen olur  Doğum lekelerinin oluşumu kalıtsal olabilir. Bazı işaretler diğer aile üyelerinde bulunan işaretlere benzer olabilir ama çoğu kişide yoktur. Kırmızı doğum lekeleri kan damarlarının aşırı büyümesinden kaynaklanır. Mavi veya kahverengi doğum lekeleri pigment hücreleri neden olur.

Tedavisi

Doğum lekelerinin çoğu zararsızdır, ancak bebekte gül lekesi mevcutsa ve büyüme gösteriyorsa mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir. Bazı doğum lekeleri bebek için sorun yaratırsa tedavi edilmelidir.

  • Bebeğin yüzündeki veya boynundaki lekeler, hatta küçük olanlar, yaşlandıkça onu rahatsız edebilir. Bebek büyüdükçe bu sorun makyaj malzemeleri ile kapatılabilir. Ayrıca lazer tedavisiyle de tedavi edilebilirler. Bunlar tamamen ortadan kaldırılamayabilir ama işaretleri hafifletebilir. Bebekler gençken veya yetişkinken tedaviye sahipse daha az yaralanabilir.
  • Bebeğin görünüşünü etkileyen ve onu büyüdükçe rahatsız eden büyük bir konjenital köstebek varsa, ameliyat ile çıkartma işlemi yapılabilir. Ayrıca büyüdükçe büyük bir lekeyi yakından takip etmek çok önemlidir. Bir gül lekesinin boyutu, şekli veya rengi değiştiğinin farkına varılırsa, kanama veya kaşıntı başlarsa uzman doktor  tarafından kontrol edilmesini sağlamak gerekir.
  • Bebeğin gözleri, burnu, ağzı ya da tabanı yakınındaki büyük çilek hemanjiyomları ve kavernöz hemanjiyomlar daha büyük hale geldikleri zaman problemlere neden olabilir. Bebeğin görüşünü etkileyebilir, nefes almasında sıkıntı yaratabilir, yemek yemesinde sorunlar olabilir ve tuvalete gittiğinde sorunlara neden olabilirler. Hemanjiyomları küçültmek için ilaçla tedaviye ihtiyaç duyabilir. Bazen özellikle bebeğin nefes alması etki altında kalıyorsa lazer tedavisi ile tamamen çıkarmaya uzmanlar ihtiyaç duyarlar.

Bebeğinizi yüzünde ve vücudunda izlerle görmek aileler için üzücü bir durumdur. Çoğu işaretler bebekler büyümeye başladıkça kendiliğinden ortadan kalkmaya başlar.

Cilt Bakımı

Bir bebeğin cildi, bir yetişkinden çok daha ince ve kırılgandır. Bundan kaynaklı olarak onun cildini farklı şekilde önemsemek gerekir.

  • Çocuğa 5 dakika boyunca ılık suda yumuşak bir sabun sürülmesi gerekmektedir. .Saçlarını temizlemek için aynı sabun kullanılmalıdır.
  • Yıkadıktan sonra, cildin üzerinde yumuşak bir nemlendirici ve bebek bezi bölgesinde kızarmayı önlemek için koruyucu bir krem ​​uygulanması oldukça faydalı olacaktır.

Çocuğun cildini temizlemek veya nemlendirmek için tercih edilen bir marka yoktur. En önemli olan şey, kullanılan ürünlerin olabildiğince hafif ve kokusuz olması detayıdır.

Tırnak Bakımı

Bebekler elleri ile oynarlar. Son derece ince ve küçük olsalar bile tırnakları ile kendilerini çizebilirler.  Bunun önüne geçmek lekelerin yaralanmasının da önüne geçmek anlamına gelir. Bu konuda dikkat edilecek olan noktalar arasında;

  • Bebeğin tırnaklarını kısa ve temiz tutmak gerekir.
  • Kör makaslarla değil veya bebek tırnak makasıyla kesme yapılması gerekir. Bu sayede gül sorunun yaralanmasının da önüne geçer.
  • Bebeklerin tırnakları yetişkin tırnaklardan daha hızlı büyür. Her iki haftada bir tırnakların kesilmesi gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle