Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelik Döneminde Göbeğin Aşırı Kıllanması

Hamilelik döneminde vücudun hormonsal düzensizliklere maruz kalması sonucuaşırı tüylenmeler olur. Bu tüyler kişiden kişiye değişse de genel olarak hem hızlı hemde kalın olarak çıkarlar.

Gebelik Döneminde Kıllanma

Gebelikte Kıllanma

Hamilelik dönemi anne adayları için heyecanlı bir dönemdir. Heyecanlı olduğu kadar oldukça stresli ve sıkıntılı bir dönemdir. Anne adayı bu dönemde hem fiziksel hemde ruhsal olarak bir çok değişime maruz kalır. Hamilelik döneminde vücudun hormonsal düzensizliklere maruz kalması sonucu belli yerlerde aşırı tüylenmeler olur. Bu tüyler kişiden kişiye değişse de genel olarak hem hızlı hemde kalın olarak çıkarlar. Bu durum hormonlardan kaynaklı doğal bir süreç olarak görülür. Aşırı tüylenme yerleri genel olarak meme uçlarında genital bölgede kollarda, yüz çevresinde ve göbek kısmında oluşur. Doğumdan sonra bu değişikliklerin hemen hepsi eski haline dönmektedir. Eğer bu tüyleri hiç almayacak olursanız doğumdan sonra kendi kendine dökülürler. Fakat hem estetik olarak çirkin bir görünüme neden olurlar bu tüylenmeler hem de anne adayının psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir bu durum. Bu tüyleri olur da herhangi bir kimyasalı kullanarak almaya çalışırsanız bu durum anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple tüyleri almadan önce mutlaka doktora danışmanızda fayda var. Kendi başınıza hareket etmemenizi öneririz.

Gebelik döneminde bu aşırı tüylenmeler genetik duruma bağlı olarak genellikle ilk trimesterinde yani ilk 3 ayda kendini gösterir. 3. aydan sonra tüylerde bir azalma meydana gelir. Tüylerde ki  azalma son 6 ay boyunca devam eder. Hamilelik dönemi sonra erdikten sonra yani doğumdan sonra anne vücudunun hormonları belli bir düzene girer ve aşırı kıllanma sorunu artık kalmaz.

Gebelikte Kıllanma Kimlerde Görülür

Hamilelik döneminde tüylerin çıkması normal bir durum olsa da insandan insana farklılık gösterir. Bazen de öyle durumlar olur ki bir anne adayı ilk doğumunda herhangi bir tüylenme sorunuyla karşı karşıya kalmaz iken  ikinci gebelik döneminde aşırı tüylenmeye maruz kalabilir. Konu ile ilgili 2 çocuğa sahip uzman doktor olan bir anne Dr. Catherine Hood şu açıklamayı yapmaktadır:

”Vücutta oluşan tüyler genelde iki şekilde meydana gelir. İlk başta büyür daha sonra dökülme olur veya bu tüyler kendini dinlemeye alırlar. Hamile olmadan önceki dönemde vücudumuzdaki tüyler %90 bir büyüme halinde iken % 10 ise dinlenme durumunda kalır. Gebelik sırasında ise hormonların artması sonucu vücudun tüylenme reaksiyonu farklılık gösterir. Bu dönemde iken tüylerin dökülmesi azalmaya giderken, dökülmemiş olan tüyler de daha kalın kıllar şeklinde meydana çıkarlar.”

Kısaca uzman olan doktorların söylemlerine göre de vücudun gebelik döneminde tüylenmesi gayet doğal bir durumdur. Bunun sebebi ise hormonsal değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Tüylenme Nerelerde Oluşur

Bu durum kadından kadına değişen bir durumdur. Kiminin tüylenmesi göbek deliği çevresinde sınırlı kalırken kiminin tüylenmesi ise her yere yayılım gösteriyor. Bu tüylenme kimi zaman da linea nagra dediğimiz bölgede kendini göstermektedir. Linea nagra anne adayının göbeğinin orta kısmından aşağıya doğru uzanan düz bir çizgiye denir.

Gebelerin bu konuya dair farklı farklı şikayetleri olsa da genel çerçevede tüylenme artışı hep bu bölgelerde olur.

Hamilelikte Tüylenme ve Erkek Bebek Söylentisi

Toplum içinde hamileliğe dair bir çok söylem bulunmakta. Mesela göbeği tüylenmiş aşırı bulantı geçiren gebelerin doğuracağı çocuğun cinsiyeti erkek olur diye söylenir. Bu söylemler uzun zamandır söylense de herhangi bir bilimsel doğruluğu ya da kilinik bulgusu yoktur.

Aşırı tüylenme ile geçirdiğiniz bir gebelik dönemi sonunda erkek bebeğe sahip olabilirsiniz. Fakat erkek bebeğe sahip olma oranınız ne ise aynı oran da kız bebeğe sahip olma oranı da vardır. Bu söylemler söylentiden öteye geçememiştir.

Hamilelikte Aşırı Kıllanma Nasıl Önlenir

Doğumdan sonra genelde 6 ay gibi bir süre geçtikten sonra tüylenmeler tamamen ortadan kaybolmakta. Fakat bazı kadınlar da bu süre daha fazla uzayabiliyor. Hamilelik döneminde de bu tüylerden kurtulmanız mümkün. Fakat unutulmaması gereken bir durum var ki hamilelerin, hamile olmayanlara göre cildi her zamankinden daha fazla hassas bir durumdadır.

Gebelik döneminde iken tüylerden kurtulmak için şunlara dikkat etmelisiniz.

  • Tüyleri gizlemek için tüy sarartıcı kremlerden tüy dökücü losyon-sprey vesaireden uzak durmalısınız. Bu ürünlerin içinde barındırdığı kimyasal maddeler karnınızda ki bebeğe büyük oran zarar verir. İçinde kimyasal madde bulunduran tüm ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  • Tıraş bıçakları uygulandığı yerde tüylerin daha kalın çıkmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple bunlardan da uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  • Gebelik döneminde uzayan tüylerinizi ağda bantlarıyla, sir ağdayla alabilirsiniz. Bunları kullanmanızda hiç bir sakınca yoktur. Ayrıca ağda kullanımından sonra uzun süre tüylerinizi almanıza gerek kalmaz. Ağda sayesinde hem tüylerinizin uzaması gecikir hem de cildinizi tertemiz yapar pürüzsüz bir hal alır.
  • Tüylerinizi azaltmak için kullanılan en iyi yöntemler arasında lazer ile tedavi ya da elektroliz sayılabilir. Fakat hamilelik döneminde bu aletlerin vücudunuza uygulanması yasaktır. Doktorunuz onay vermeden kesinlikle kullanmamalısınız.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle