Hamilelikte Göbek Tüylerini Almada Kullanılan Yöntemler
Kadınların hamilelik döneminde hormonal değişiklerin sebep olmasından dolayı hem karın bölgesinde hem de meme uçlarında tüylenme artış göstermektedir.
İçindekiler
Gebelikte Ortaya Çıkan Tüylenmeler
Hamilelik döneminde anne adayları hem fiziki olarak hem de ruhsal olarak bir çok değişime maruz kalırlar. Bunlar ayak büyümesi, koyu ve büyük göğüs uçları, cilt lekeleri ve değişimleri, daha hızlı uzayan tırnaklar ve vücudun belli yerlerinde olan tüylenme gibi durum veye durumlar söz konusu olabilir. Yine hormonal değişimlerden dolayı vücudun belli yerlerinde tüylenmeler meydana gelebilir. Bu tüylenmeler doğumdan sonra ortadan kaybolurlar. Biz burada karın bölgesinde çıkan tüylerden ve bu tüyleri almanın yöntemlerinden ve hamilelere oranla hangi yöntemlerin zararlı olduğundan bahsedeceğiz.
Göbek Tüylerini Alma Yöntemleri
İnsan vücut temizliğini sağlamak adına istenmeyen tüylerden kurtulmak ister. Kadınların hamilelik döneminde hormonal değişiklerin sebep olmasından dolayı hem karın bölgesinde hem de meme uçlarında tüylenme artış göstermektedir. Hamileler kendi içinde de ayrı bir can taşıdıkları için her şeyine dikkat etmek durumundadırlar. Göbek bölgesinde çıkan tüyleri almanın bir çok yöntemi vardır. Bunlar;
Lazer Epilasyon Yöntemi
Lazer epilasyonda tüylerin kök kısımlarına ışın enerjisinin kullanılmasıyla uygulanan bir yöntemdir. Hamilelerin lazer epilasyon yaptırmasına dair herhangi bir klinik çalışma olmadığı için gebelerin epilasyon yapmaları tercih edilen bir yöntem değildir. Hiç bir kadın hem kendisi hemde bebeği için sonu belli olmayan bir riske girmek istemez. Ayrıca gebelik sürecinde hormonal değişikler gebeliğin bitimine kadar sürdüğü için epilasyon süresinin uzaması söz konusu bu sebeple uzmanlar gebelikten sonra epilasyon yapılmasını tavsiye etmektedirler.
Gebelik esnasında kadınların cildi daha hassas olmaya başlar. Epilasyonun dönem dönem ağrıya sebep olması ve bunun cildin hassas olduğu bir dönemde yapılması yine tavsiye edilmemektedir.
Elektroliz (İğneli Epilasyon) Yöntemi
Cildin içine küçük iğnelerin yerleştirilmesiyle tüylerin köküne elektirik gönderilmesiyle kıl kökünün kuruması sağlanarak yapılan yöntemdir. Bu yönteme İğneli epilasyon diğer adıyla elektroliz denilir.
Bu yöntemde de hamileler üzerinde olumsuz bir yönde etkisi olup olmadığı hakkında bir tanı konulmamıştır. Bu yöntem bilhassa gebelik döneminin son aylarında önerilmemektedir. Önerilmemesinin sebebi anne karnındaki bebeğe verilecek zarardan ziyade anne adayının cildinin gergin olması sebebiyle anneye daha çok acı çektirme ihtimali olmasından dolayıdır.
Tüy Dökücü Krem (Losyon-Sprey)
Tüy döküücü kremlerin losyonların ve bu ürün grubuna giren tüm tüy dökücüler, içlerinde kimyasal madde bulundurmasından dolayı tavsiye edilmemektedir.
Cildin kimyasal maddeleri emmesi sonucu bebeğe zararı olma ihtimali vardır. Bu sebeple tavsiye edilmemektedir.
Yine bu konuyla ilgili de herhangi bir olumlu ya da olumsuz bir klinik bulgu yoktur. Fakat uzak durmakta fayda var. Şayet doktor tavsiyesi üzerine kullanılacak olursa cildimizin küçük bir bölümünde deneyerek alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini test etmemiz gerekir.
Jilet
Hem ucuz hem de uygulaması kolay bir yöntem olduğundan sık kullanılan bir yöntemdir. Gebelik süresi boyunca anne adayının tüy almada kullanılan en güvenilir yöntem olarak jilet ile yapılan epilasyonun olduğu kabul edilir. Gebeliğin son dönemine kadar jilet kullanarak hem temiz hem de zararsız bir şekilde tüylerden kurtulunabilir. Fakat karın bölgesinin büyümesi sebebiyle jilet kullanımında yardım almak gerekebilir. Jilet kullanımında derinin yumuşak ve esnek olması tüyleri almada kolaylık sağlar. Bunun için E vitamini içeren bir nemlendirici krem kullanılabilir.
Jilet kullanılırken jiletin temiz olmasına azami özen gösterilmeli ve jilet kullanımında oldukça dikkatli olup cildin yara almaması sağlanmalıdır. Herhangi bir kesik ya da yaralanma olması durumunda tentürdiyot ile kanaması olan bölgeyi pamuk yardımıyla temizlenmesi gerekir. Bu enfeksiyon kapma ihtimalini ortadan kaldırır.
Sir Ağda
Tüy dökücü losyonlara alternatif olarak kullanılan bir yöntemdir. Ağdan tüyleri kökünden alındığı için tüylerin tekrardan çıkması uzun süre alır. Bu da anne adayına uzun bir süre tüy alma zahmetinden kurtaracaktır. Hamileliği 3. trimesterinde yani son üç ayında cilt daha hassas olduğu için vücut normalden daha fazla acı çekebilir. Son aylarda çoğu gebenin tercih etmeyeceği bir yöntemdir.
Ağda içinde kimyasal bir madde bulundurmadığı için tercih edilmek ile beraber bazı insanların cildinde kaşıntı kızarıklık gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Bunun önlemini almak için bitkisel losyonlar kullanılabilir.
Yine bu yöntemi uygulamanın bebeğe herhangi bir zararı yoktur.