Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelikte Kaşıntı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Hamilelik döneminde kan dolaşım sistemi ve hormonal dengelerde değişiklikler meydana gelir. Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde ise cilt gerginliği artarak kaşıntı şikayetlerine neden olur.

Hamilelikte Kaşıntıya Neden Olan Faktörler 

Hamilelikte Kaşıntı ve Karın Çatlakları

Gebelik süreci anne adayının bedensel birçok değişim yaşadığı süreçlerden biridir. Bu değişim içinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de kaşıntı şikayetidir. Kaşıntı şikayeti her anne adayında farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genel olarak ilk kaşıntı şikayeti bebeğin büyümesiyle doğru orantılı olarak cilt çatlaklarının meydana gelmeye başladığı 3. ayın sonlarından itibaren karın ve göbek bölgesinde görülse de bazı anne adayları daha ilk günden hormonsal değişimlere bağlı olarak ellerde, avuç içi ve ayak bölgesinde kaşıntı hissedebilir. Her kadının hamilelik süreci birbirine benzese bile her biri kendi içinde tamamen farklı ve özel tecrübeleri içerir. Bazı kadınlar gebelik süreci boyunca tüm vücutta kaşıntıdan şikayet ederken bazı kadınlar ise gebeliğin sadece bir döneminde bölgesel olarak bu şikayeti yaşayabilir. Bu kaşıntı geceleri daha da artabilmekte ve uyku düzenini bozacak kadar rahatsız edici olabilmektedir.  

 Bu dönemde kaşıntıya yol açan bazı durumlar şöyle sayılabilir: 

Cilt tipinde değişiklik; Gebeliğin başlangıcından itibaren cilt tipi; şekil, renk ve doku yönünden bazı değişikliklere uğrayabilir. Ciltte kuruma, hassaslaşma ya da yağlanma meydana gelebilir. Cilt tipindeki değişiklik kol, bacak, boyun ve yüz bölgesinde kaşıntı şikayetleri ile birlikte görülen yanma, kızarıklık, döküntü, akne oluşumu ve cilt kararması gibi diğer belirtiler ile birlikte ortaya çıkabilir. 

Karın çatlakları; Hamileliğin 2. döneminden itibaren göbek bölgesi, bel, kalça ve bacaklarda genişleme, büyüme ve şişkinliklere bağlı olarak cilt çatlakları meydana gelebilir. 

Genital mantar enfeksiyonları; Hamilelik sürecinde yaşanan değişikliklerden biri de vajina florasında görülmektedir. Vajina florasındaki değişimler sırasında akıntı ve asit miktarında artış yaşanmakta ve bu durum mantar oluşumuna neden olabilmektedir. 

Östrojen miktarındaki artış; Hamilelik döneminde süt üretimini teşvik eden prolaktin, östrojen ve progestoron hormonlarında artış görülür. Östrojen hormonu cilt pigmentlerinin daha koyu yapılı hale gelmesine ve bebeği taşıyabilmek için ihtiyaç duyulan kanın rahme taşınmasına yardımcı olur. Kan dolaşımının arttırması ve cilt yapısındaki değişiklikler  kaşıntı sebebi olabilmektedir. 

İntrahepatik kolestaz; Nadir görülen ve gebeliğin son aylarında ortaya çıkan bir kaşıntı sebebidir. Yaklaşık olarak 10 bin gebe kadından sadece 70’inde ortaya çıkan bir karaciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta safra kana karışmakta ve kaşıntıya neden olmaktadır. Diğer belirtileri arasında göz akında sararma, mide bulantısı ve iştah kaybı yer alır. Özellikle ellerde ve ayak tabanlarında yanma ile birlikte geceleri artan bir kaşıntı gelişir. Kızarıklık ya da döküntü görülmez. 

Pruritik folikülit; Hormonsal değişikliklere bağlı olarak bu dönem kıl yapısında da değişiklikler görülebilir. Pruritik folikülit gebeliğin 2. ve 3. dönemleri içinde kıl dönmesi, kol ve bacaklarda sivilce benzeri kabarcıklar ve kızarıklık ile kendini göstermektedir. 

Yukarıda bahsettiğimiz ve gebelik döneminde kaşıntı sebepleri arasında yer alan durumlardan İntrahepatik kolestaz dışındakiler bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Sadece anne adayı için rahatsızlık verici durumlardır ve yapılacak tetkikler sonrasında uygun tedavi yöntemleri ile kaşıntı şikayetinin azaltılması mümkündür. 

Tedavi Yöntemleri 

Gebelikte Kaşıntı Tedavisi ve Doğal Terapiler

Gebelik döneminde kaşıntı şikayeti tedavisinde öncelikle altta yatan nedenler ve diğer belirtiler birlikte değerlendirilmelidir. Gebelik kolestazı şüphesi olan anne adaylarında karaciğer fonksiyon testleri ve safra tuzu seviyesini ölçmek için bazı tahliller istenebilir. Ayrıca bebeğin sağlık durumunu değerlendirmek için fatal biyofiziksel profil testleri yapılmaktadır. Kandaki safra oranının yüksek çıktığı durumlarda ursodiol içeren reçeteli ilaçların kullanılması önerilmektedir. 

Karın çatlakları gibi durumlarda, nemlendirici krem, losyon ve yağlar kullanılabilir. Özellikle kakao yağı, hindistan cevizi yağı ve badem yağı gibi cilt ph değerleri ile uyumlu olan yağlar çatlak oluşumunu engelleyerek kaşıntı şikayetinin azaltılmasına yardımcı olur. 

Vajinal kaşıntılarda mantar oluşumunu engellemek için bölgesel temizliğe dikkat etmek, pamuklu çamaşırlar tercih etmek ve günlük olarak iç çamaşırlarını değiştirmek önemlidir. Elma sirkesi gibi bazı doğal mantar gidericiler bu dönem önerilse bile sirke içinde bulunan asitlerin vajina florasında zararlı etkileri de olabileceği göz ardı edilmemelidir. 

Şiddetli kaşıntı görülen bölgelerde buz kompresleri ile masaj yapmak, lavanta yağı gibi antiseptik ve rahatlatıcı yağlar kullanmak kaşıntı şikayetini gidermeye yardımcı olur. 

Kömür katranı içeren sabunlar, aloe vera kremi, kabartma tozu ile hazırlanacak banyo suları doğal terapi terapi sağlayarak şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olur. Bu dönem boyunca bebeğin gelişimini riske etmemek için doktorlarınız nadiren ilaç kullanmanızı önerecektir. Bu yüzden hayati tehlikesi olmayan durumlarda doğal terapiler tercih etmeniz hem sizin hem de bebeğiniz için en doğru yol olacaktır. 

Kaşıntıyı Azaltmak İçin Kullanılabilecek Kremler

Krem Adı Kullanım Şekli Olası Yan Etkiler
Klobate %0.05 Topikal streoid olan bu ilaç günde 1 defa ve sadece 4 hafta boyunca uygulanabilir.  Deride kırışıklık, kilo artışı, kıllanma, derideki durumun kötüleşmesi, tahriş ve yüzde yuvarlaklaşmaya neden olabilir. 
Lierac Krem 3. aydan itibaren günde 1 defa cilt çatlaklarının önlenmesi ve çatlaklara bağlı kaşıntıyı gidermek için kullanılabilir.  Bilinen bir yan etkisi yoktur. 
Nizoral %2 Krem İçerdiği ketokonazol ile mantardan kaynaklı vajinal kaşıntılarda etkilidir. Doktorun uygun gördüğü şekillerde kullanılması gerekmektedir.  4 haftadan uzun süren tedavilerde uygulanması önerilmez. Alerjik reaksiyonlar ve kontakt dermatite neden olabilir. 
Ovadril losyon Günde bir defa kaşıntı görülen bölgeye hafifçe sürülebilir. Çok şiddetli kaşıntılarda günde iki defa kullanılabilir.  Cilt yüzeyinde iritasyona neden olabilir. 
 Vazelin  Günde 1’den fazla defa kullanılabilir. Cilt çatlaklarında, cilt kuruluğunda, şiddetli kaşıntıda cildi nemlendirerek rahatlamaya yardımcı olur.   Bilinen bir zararı olmamakla birlikte sürüldükten hemen sonra güneş altında gezmek ciltte kararmaya neden olabilir. 

Bitkisel Kür Tarifleri 

Limon suyu; 1 kaşık taze sıkılmış limon suyu içine 1 kaşık su ekleyin ve pamukla kaşıntı görülen bölgelere yedirin. Günde 2 defa uygulayabileceğiniz bu cildinizi yatıştırmaya ve mikropları temizlemeye yardımcı olur. Limon asidi sık uygulamada kızarıklığa neden olabilir. 

Yağ terapisi; Hindistan cevizi yağı, kakao yağı, nane yağı ya da kekik yağı gibi yağlardan herhangi birini kaşıntı görülen bölgeye el ile masaj yaparak iyice yedirin. Hindistan cevizi ve kakao yağlarını istediğiniz zaman ve sıklıkta kullanabilirsiniz, herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat nane yağı ve kekik yağı gibi asidik değeri daha yüksek yağlarda günde 2 defadan fazla uygulamayın. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle