Zona Hastası Olan Kişilerin Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Zona hastası olan kişiler ilaç kullanımının yanında beslenme düzeni açısından da dikkatli olmalıdır. Özellikle uzman hekimler tedavi sürecinde olumlu etkiler için diyet önerisinde bulunmaktadır.
İçindekiler
Zona Hastalığında Beslenme
Zona hastalığının önüne geçmek için beslenme düzeni tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Doğru bir diyet bağışıklık sisteminin iyi çalıştığından emin olunmasına yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemi güçlü olduğu zaman Herpes Zoster virüsünün hastaya tezahür etme şansı oldukça azdır. Bu virüs sinir uçlarının tetiklenmesine sebep olur. Zonadan etkileniliyorsa sinir sistemini yükseltmeye yardımcı olan zona için bir diyet izlenmesi çok önemlidir.
Zonada Beslenme
Zona hastaları nasıl beslenmeli kapsamında diyetin parçası haline getirilmesi gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Bunlar;
- Meyve ve sebze tüketimi; vücuda gerekli tüm mikro besin maddelerini sağlamakla görevlidirler. Bundan dolayı diyet döneminde yeterli düzeyde doğal sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Bu sayede bağışıklık sistemine destek sağlanır ve dışarıdan gelecek olan etkenlere karşı vücut koruma altına alınır.
- Zona hastalığı diyeti kapsamında B6 vitamini sinirlere fayda sağlar. B6 vitamini içeren gıdaların arasında patates, fındık ve muz bulunur. Bunların düzenli bir şekilde tüketilmesi faydalı olur.
- Virüsün önlenmesi için kahverengi pirinç tarzında tahılların tüketilmesi önemlidir.
- Sarımsak oldukça doğal bir antioksidan kaynağıdır ve doğal antibiyotiktir. Kabarcıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için diyete sarımsak eklemeye çalışılmalıdır.
- Zonanın çoğalmasını engelleyen aminoasittir. Balık, süt ürünleri, kırmızı et ve fasulye de fazlasıyla bulunur.
- Vücudun sisteminden yabancı maddeleri boşaltmasına yardımcı olacağı için çok fazla su içmek önemlidir. Günde en az 2 litre tüketilir.
Kaçınması Gereken Yiyecekler
Eğer zona hastalığı varsa kaçınılması gereken birtakım gıdalar da vardır. Bu gıdalar arasında;
- Arginin içeren gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu gıda Herpes Zoster virüsünün çoğalmasına yardımcı olabilen bir amino asittir. Arginin içeren bazı gıdalar arasında; çikolata, jelatin ve fındık içerir.
- Beyaz bundan yapılan ekmek, beyaz pirinç ve işlenmiş unlar ile yapılan rafine karbonhidratları tüketmekten kaçınmak çok önemlidir.
- Doymuş yağ açısından yüksek gıdaları tüketmekten kaçınılması gerekir.
- Alkol ve kafein vücudun hastalıklar ile mücadele kabiliyetini olumsuz şekilde etkiler ve zona hastalığı olan kişiler bunlardan kaçınılmalıdır.
- Vücuda en doğru ve en uygun beslenme sağlamayacağı için fast food ve abur cubur yemekten uzak durulması gerekir. İnsan vücudu bu tarz gıdaları sindirmek adına daha fazla enerji harcar. Enerji gerektiğinden dolayı bağışıklık sistemi olduğundan daha çok görev yapacaktır.
Diyet Şeması
Zona hastalığı olan kişiler uzmanın tavsiye ettiği belli bir diyet dâhilinde hareket eder. Diyetlerin kullanılan ilaçlara tamamlayıcı olduğunu, ideal olarak bir uzman hekim ya da beslenme uzmanı tarafından reçete edilmesi gerektiğini unutmamak gerekmektedir. Örnek bir liste;
- Kahvaltı; yumurta B1 ve B12 vitaminleri açısından zengindir. Vitamin kaynağı olduğu için kahvaltıya mutlaka eklemesi gerekir. Bunun dışında yanında 2 dilim kepekli ekmek, 1 su bardağı taze meyve suyu veya bir kâse taze meyve eklenmesi önemlidir.
- Öğle Yemeği; balık tarzında yüksek kaliteli bir protein seçimi yapılmalıdır. Öğle yemeğindeki proteinin yanına ek olarak, taze meyve ve sebzeler de yeterli düzeyde olmalıdır. Taze ve haşlama sebzeler diyetine dâhil edilirse zona hastalığı için bir diyette fayda sağlanacaktır.
- Akşam Yemeği; akşam yemeği de meyve ve sebzeler açısından zengin olmalıdır. Narenciye, havuç ve yeşil yapraklı sebzeleri dâhil etmeyi unutmamak çok önemlidir.
- Atıştırmalıklar; kuruyemişler yemek öğünleri arasında atıştırmalık için iyi bir seçenek olur. Bir su bardağı süt, zona için herhangi bir diyet planının bir parçası olması gerekir.
Sağlık Açısından İpuçları
Doğru ilaçları almak ve zona için uygun bir diyetle beslenmenin yanı sıra stresten kaçınmak da \ok önemlidir. Aşırı düzeyde stres, bağışıklık sistemini baskılar ve uyanıp olan virüsünün yayılmasına izin verir. Stresi sebep olan saldırıları tetikleyen durumları tanımlamak ve bu durumları önlemek, en aza indirmek oldukça iyi bir fikirdir. Psikolojik danışmanların yardımı ile stresle başa çıkmak daha kolay olacaktır. Düzenli egzersiz ve düzenli uyku da stresin hafifletilmesine yardımcı olur. Stresle başa çıkmak için meditasyon ve yoga da tercih edilebilir. Bu uygulamalar için uzmanlardan eğitim almak şarttır ya da bir uzmanla çalışılması gerekir. Bunlar dışında uzman hekimin kontrol zamanlarının aksatılmaması hastalığın ilerleme süreci açısından önem taşır. İlaçların kullanımı önerilen doz da yapılmalıdır. Ayrıca ilaç kullanımı beslenme düzeni ile her daim desteklenmelidir.
Kaynaklar
- https://www.betternutrition.com/ask-the-naturopath/shingles-remedies
- https://academic.oup.com/cid/article/44/Supplement_1/S1/334966
- https://www.mtatva.com/en/disease/herpes-zoster-treatment-diet-and-home-remedies/
- http://ndnr.com/pain-medicine/nutritional-support-for-herpes-zoster-and-post-herpetic-neuralgia/
- https://www.healingwithnutrition.com/newsclips/archive/shingles.html