Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Vücutta Kızarıklık Sorunları Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilmelidir?

İnsan vücudunda meydana gelen kızarıklık sorunlarının tedavi edilmesi adına ilk etapta neden oluştuğunu belirlemek gerekir. Bu belirleme ardından gerekli müdahale yapılır.

Vücutta Kızarıklık Sorunu

Herkesin cildinde kızarıklık durumu yaşanabilir. Pembe, kırmızı ya da mor, düz ya da inatçı, kaşıntılı, pullu, irin dolu, ya da sadece düz görünebilir. Bu çeşitlilik şaşırtıcı değildir, çünkü cilt karmaşık bir organdır. Enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sistemi problemleri ve hatta ilaca kötü reaksiyonlar döküntü olarak kendini gösterebilir. Vücutta kızarıklık ve yanma sorunu neden ve sebepleri içinde;

İlaç Alerjisi

Kullanılan vücutta meydana getirdiği yan etkiler kızarıklığa neden olabilir ve bunların % 80’inden fazlası yani baş ağrısı, ateş ve genel olarak rahatsızlık hissi gibi diğer semptomların eşlik ettiği yaygın bir döküntüdür. Bu döküntü genellikle yeni bir ilacın başlamasından sonraki iki hafta içinde, düz veya yüksek, sert olan ve yamalar halinde bir araya gelebilen pembe- kırmızı lekeleri olan yaygın, simetrik bir döküntü olarak ortaya çıkar.

Tedavisi; ilaç döküntüleri  hasta sorunlu ilaçları almayı bıraktıktan 1 hafta sonra veya uzun süreli vakalarda birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer.  İlaç gerekli ise steroid kremler (iltihabı azaltmak) ve yumuşatıcı nemlendiriciler biraz rahatlama sağlayabilir.

Alerjik Kontakt Dermatit

Kişinin alerjik olduğu bir madde doğrudan cilt teması sonucu oluşur. Bağışıklık sisteminin T hücreleri, alerjene aşırı tepki gösterir ve bölgeye daha fazla bağışıklık hücresi proteinleri serbest bırakır. Bundan dolayı  kırmızı ve şişmiş hale getirir. Sık sık kaşıntılı, kabarmış veya kuru bir durum ortaya çıkabilir.

Tedavisi; aktif dermatit yumuşatıcı nemlendiriciler ve steroid kremler ile çok şiddetli durumdaysa bağışıklık sistemini baskılamak için oral steroidler veya ilaçlar ile tedavi edilir. Alerjen kaynaklarının farkına varmak, etiketleri dikkatle okumak ve alerjen içeren ürünleri işlemek için eldiven kullanarak uygulamak gerekir.

Egzama

Atopik egzama (genellikle sadece egzama denir), üç aylıktan itibaren çocuklarda çok yaygındır ama yetişkinlerde de sıklıkla saman nezlesi ve astım görülür. Atopik dermatit, bazen kabarcıklar ve ağlayan yamalar ile birlikte yoğun kaşıntılı kırmızı deri parçaları içerir. Atopik dermatit, bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır, burada cilt bariyerindeki yapısal bozukluklar, tahriş edici maddelerin cilde nüfuz etmesini kolaylaştırır.

Tedavisi; steroid kremler kötü bir atopik dermatit parlamasına yardımcı olur ama sürekli kullanılmamalıdır. Çok şiddetli vakalarda, immünsüpresan ilaçlar uzman tarafından reçete edilir. Atopik dermatitin devam eden kontrolü, genellikle kuru cilde mücadele etmek, serin tutmak, sıcak su veya tahriş edici maddelerden kaçınmak ve evdeki toz akarları gibi alerjenleri azaltmak için yumuşatıcı nemlendiricilerin kullanılmasını içerir.

Farklı Etkenler

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı başka bir kronik immün bozukluğudur. Her yaşta başlayabilir, ömür boyu sürebilir ve genellikle birkaç milimetreden birkaç santimetre arasında değişen, iyi tanımlanmış kenarlara ve gümüş-beyaz ölçeklere sahip kırmızı plaklar olarak meydana gelir. Aşırı aktif iltihaplanma da eklemlere zarar verebilir. Bu durumu bademcik iltihabı, sigara, menopoz gibi hormonal değişiklikler ve bazı ilaçlar gibi bir streptokok enfeksiyonu ile tetikler veya şiddetlendirir.

Tedavisi; uzman kontrolünde bitkisel karışımlar ile tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra uzman kontrolünde ilaç kullanımı yapılabilmektedir.

Tinea

Tinea mantar enfeksiyonundan kaynaklanır. Tinea genelde vücudun bulunduğu yere göre isimlendirilir, ancak aynı tür mantarlar vücudun birçok yerinde tineaya neden olabilmektedir. Vücudun bir kısmından diğerine bulaşabilir. Tipik olarak, tinea sorunu dairesel veya oval bir yamada yayılır. Çoğu zaman ortada iyileşir ve böylece kırmızı pullu bir enfeksiyon halkası gibi görünür. Bazen, kaynamaya benzeyen, vıcık vıcık ve püstüllere sahip bir mantar apsesi haline de gelebilmektedir.

Tedavisi; tinea mikroskobik inceleme ve deri kazıntılarının laboratuvar kültürü ile teşhis edilir. Genelde antifungal kremler veya devam ederse oral antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. 

Zona Hastalığı

Zona hastalığı, genellikle orijinal enfeksiyondan yıllar sonra yeniden aktivasyonunun neden olduğu, çok acı veren, kabarmaya neden olan bir döküntüdür. Virüs omurganın yakınındaki sinirlerde uyuşuktur ve yeniden aktive edildiğinde duyu sinirini cilde indirir. Hastalarda sıklıkla ateş, baş ağrısı ve şişmiş lenf nodları bulunur. İyileşme iki ile dört hafta sürer, ancak döküntü iyileştikten sonra ağrı devam eder.

Tedavisi; başlamasından  sonraki üç gün içinde yakalanırsa, antiviral ilaçlar semptomların şiddetini ve enfeksiyonun uzunluğunu azaltma eğilimi gösterir. Aksi takdirde tedavi döküntüleri, ağrıyı giderici ve dinlendirmeyi kurutmak için tozlar veya çözeltilerden meydana gelir. Tedavi sürecinde kullanılacak olan ilaçların düzenli dozlarda ve aksatılmadan kullanılması da başarılı sonuçlar elde etmek adına gereklidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle