Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntı Görülme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bacaklarda görülen kızarıklık ve kaşıntı fark etmediğiniz bir çarpma sonucu ortaya çıkabileceği gibi ülser gibi tehlikeli bir hastalığın ilk belirtilerinden biri olabilir.

Bacaklarda Kızarıklık ve Kaşıntı Görülme Nedenleri 

Bacakta Kızarıklık ve Kaşıntı Nedenleri 

Birçok insan bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı şikayetini dönemsel olarak yaşamıştır. Bazen küçük bir böcek ısırığı, bazen fark etmediğimiz bir çarpma sonucu, bazen enfeksiyonlardan kaynaklanan bir iritasyon ve bazen ise ciddi cerrahi operasyon gerektiren bir damar hastalığı bacaklarda kızarıklık ve kaşıntıya yol açabilir. Bazı durumlarda bu şikayetler tek bacak üzerinde görülse de ciddi sistemik hastalıklar sonucu gelişen kızarıklık ve kaşıntı şikayeti her iki bacağı da etkileyebilir. Bununla birlikte bu semptomlara eşlik eden şişlik, morarma, yanma, cilt tahrişi gibi diğer belirtiler sorunumuz hakkında daha net bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır. Bacaklarda kızarıklık ve kaşıntı şikayetine yol açan durumlardan bazıları, nedenleri ve belirtileri şöyledir; 

Alerjiler; Kıyafetlerin içerisinde bulunan sentetik kumaşlar, keten, keçe, yün gibi bazı malzemeler ile bazı sabun türleri bacaklarda alerjik reaksiyona neden olabilir. 

Böcek ısırıkları; Sivrisinek, kene, pire, bitler ve uyuz hastalığının nedeni olan bazı akar türlerinin ısırıkları ısırılan bölgede sertlik, kızarıklık, yanma ve kaşıntı şikayetlerine yol açmaktadır.  

Diyabet; Kan şekerinde yükselme ile birlikte özellikle bacaklarda şişkinlik, cilt kuruması, döküntü, kızarıklık, yanma ve kaşıntı şikayetleri ortaya çıkabilir. Hastalığa erken müdahale edilmedi ve hastalığın ilerlediği durumlarda iyileşmeyen bacak yaraları ve kangren görülme ihtimali artar. 

Enfeksiyon; Kıl köklerinde iltihap görülmesi, çarpmaya bağlı yaralanmalar ve diyabet gibi bazı hastalıklar bacaklarda enfeksiyon görülmesine neden olabilir. Enfeksiyona bağlı durumlarda ayrıca iltihaplı yapılar görülme ihtimali yüksektir. 

Egzama; Bozuk para büyüklüğünde ya da daha geniş alanlarda döküntü, kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetlere yol açan ve nedeni tam olarak bilinmeyen hastalıklardan biridir. Lezyonlu bölgede içi su dolu kabarcıklar da görülebilir. Dönemsel olarak yenilenen hastalık sadece bacaklarda ortaya çıkabileceği gibi vücudun farklı bölgelerini de tutabilir. 

Keratosis pilaris; Bacakların kıllı bölgelerinde keratin birikmesi sonucu kırmızı noktalar halinde kızarıklıklar ve kaşıntı şikayetinin görüldüğü genetik bir hastalıktır.

Kıl kökü iltihabı; Kıl köklerinde tıkanma olması ya da bakteri ve mantar bulaşması sonucu ortaya çıkan ve bölgede sertlik, şişlik, ağrı hissi gibi diğer belirtilerin eşlik ettiği hastalıklardan biridir. Bazen kıl dönmesi sonucu ikincil bir enfeksiyon olarak ortaya çıkar. 

Varis ülseri; Damar genişlemesi sonucu bacaklarda ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Hastalığın ilk belirtisi kızarıklık ve kaşıntı olmakla birlikte ilerleyen dönemlerde cilt renginde ciddi değişiklikler, kramplar ve yaralara neden olur. Erken müdahale edilmeyen durumlarda iyileşmeyen enfeksiyonlar ve damar yırtılmaları kangrene sebebiyet verebilir.  

Wells sendromu; İlk bakışta görüntüsü selülite benzemekle birlikte bölgede kaşıntı, kızarıklık ve eritemli yapıların da görüldüğü herediter hastalıklardan biridir. 

Tedavi Yöntemleri

4 haftadan uzun süren kızarıklık ve kaşıntı şikayetinde uzman bir doktor tarafından gerekli tahlil ve testler yapılarak şikayetlerin altta yatan nedenleri araştırılmalıdır. Kıl kökü iltihabı ve enfeksiyonlarda iltihaplı bölgenin boşaltılması ve ölü dokuların temizlenmesi gerekebilir. Ayrıca antibiyotik ilaçlar ile tedavi tamamlanabilir.

Diyabet, varis ülseri ve wells sendromu gibi hastalıklarda ilaçlı tedavinin yanı sıra diyet uygulamaları, yaşam şeklinde değişiklikler ve günlük egzersizler tavsiye edilmekte, ayrıca lazerle tedavi gibi alternatif yöntemler de duruma bağlı olarak söz konusu olabilmektedir.

Alerji ve böcek ısırıklarına bağlı kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmak için antihistaminik ilaçlar kullanılırken egzama gibi hastalıklarda kortikostreoid tedavi yöntemleri benimsenmektedir. 

Erken müdahale edilmeyen enfeksiyonlar, diyabet ve varis ülseri gibi hastalıklarda iltihaplı doku ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra kangrene ve bacağınızı kaybetmenize neden olabilir. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Sert sabun ve şampuanları şikayet görülen bölgelerde kullanmayın. 
  • Lezyonlu bölgeyi tahrip etmeyin. 
  • Bacaklarınızı gün içinde havalandırmaya özen gösterin. 
  • Akşamları kan dolaşımını arttırmak için ayaklarınızı yüksek bir yastık üzerinde dinlendirin. 
  • Kuruluk, kızarıklık ve kaşıntı görülen bölgelere nemlendirici krem uygulayın. 
  • Varis ülseri ve wells sendromunda hastalığın yapısına uygun üretilmiş çorapları tercih için. 
  • Aşırı şeker tüketimi ve alerjen olabilecek maddelerden uzak durun. 
  • Kortizol türü ilaç kullanırken ilaçların dönüşümlü olarak kullanılmasına özen gösterin. 
  • Aşırı sıcak banyo suları kullanmaktan kaçının. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 5 oy, ortalama: 4,40 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle