Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Burun Kızarıklığı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Solunum sisteminin önemli bir parçası olan burun, enfeksiyonlardan alerjiye kadar birçok nedenle kızarabilir. Kızarıklığın türü ve eşlik eden diğer semptomlar teşhis ve tedavi sürecinde önem taşır.

Burun Kızarıklığına Yol Açan Hastalıklar ve Belirtileri 

Burun Kızarıklığı Nedenleri

Soğuk hava, gribal enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar gibi rahatsızlıkların yanı sıra burun çevresinde görülen kızarıklık, pullanma, döküntü gibi şikayetler bağışıklık ve akciğer sistemini etkileyen hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Stres, alkol ve burun ameliyatları sonrası gelişen komplikasyonlar da burun kızarıklığına yol açan faktörler arasında sayılmaktadır. Soruna doğru şekilde yaklaşmak için öncelikle burun kızarıklığına neden olan temel unsurlar belirlenmelidir. 

Alerji ve gribal enfeksiyonlar; Alerji ve gribal enfeksiyonlarda burun kızarıklığı genellikle tahrişe bağlı olarak gelişir. Hapşırık ve burun akıntısı genel belirtilerdir. 

Alkolizm; Uzun süreli alkol kullanımı karaciğer ve merkezi sinir sisteminde tahribata neden olarak katekolamin uyarımının artmasına böylelikle burun ve yanaklarda kızarıklığa neden olur. Katekolamin artışının diğer belirtileri arasında kalp ritmi hızında artış, yüksek tansiyon, bulantı ve baş ağrısı yer almaktadır. 

Anksiyete; Bir tür kaygı durum bozukluğu olan anksiyete hastalığında hasta endişe, utanma ya da panik duygusu içine girdiğinde burun ucu ve çevresi kızarabilir. Diğer belirtileri arasında kalp ritmi hızında artış avuç içinde terleme, cilt yüzeyinde kuruluk, sivilce miktarın artış ve uykusuzluk yer alır. 

Egzama; Seboreik ve atopik dermatit gibi yüz bölgesini etkileyen egzama türlerinde burun çevresinde kızarıklık, pullanma, deride kalınlaşma ve kaşıntı ortaya çıkabilir. 

Gül hastalığı; Kılcal damarlarda iltihaplanma sonucu gelişen gül hastalığında burun üstünde ve kenarlarında kızarıklık ortaya çıkar. Diğer belirtileri arasında kızaran bölgede yanma hissi, şişkinlik, deri kalınlaşması ve pullanma yer alır.  

Raynaud fenomeni; Stres ve aşırı sıcaklar nedeniyle kılcal damarlarda daralmaya neden olan bir hastalıktır. Kızarıklıkla birlikte burun ucunda karıncalanma hissi ile birlikte görülür. Diğer belirtileri arasında parmak uçlarında sararma, morarma, üşüme hissi ve ağrılı ülser yer alır. Aşırı sigara kullanımı hastalığı tetikler. 

Menopoz; Hormonsal değişimlerin yoğun olarak görüldüğü menopoz döneminde burun çevresinde kızarıklık ve soyulma görülebilir. Diğer belirtileri arasına cilt tipinde değişiklikler, cilt kuruması, ateş basması, duygu durumunda hızlı değişiklikler ve gerginlik hali yer alır. 

Burun Ameliyatı Sonrası Kızarıklık ve Dikkat edilmesi Gerekenler

Hastalıklar dışında burun ameliyatı sonrası gelişen bazı komplikasyonlar nedeniyle bir süre kızarıklık görülmesi normaldir. İyileşme süreci bazen 6 ayı bulabilen operasyonlarda cildi sürekli nemlendirmek, sert peçete kullanımından kaçınmak, el ile bölgeyi ovalamamak önemlidir. Özellikle soğuk ve aşırı sıcak hava kılcal damarlarda kan akışını değiştirdiğinden ani ısı değişimlerinden kaçınmak gerekir.

İyileşme süreci boyunca cilt yeniden yapılanır. Bu yüzden beslenmeye dikkat etmek ve susuz kalmamak gerekir.

Kızarıklık azalmak yerine şiddetleniyorsa enfeksiyon ihtimali ortaya çıkacağından uzman doktorla konuşmak gerekebilir. 

Tedavi Yöntemleri 

Tedavi, fiziksel muayene ve yapılacak testler sonucu altta yatan hastalığın teşhis edilmesi ile belirlenir. Fakat gribal enfeksiyonlar sonucu gelişen tahriş ve egzama gibi hastalıklarda gün içinde nemlendirici krem kullanmak cilt bariyerlerini güçlendirerek kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olur. Çinko, B6, B12, Omega 3 yağları hem kılcal damarları etkileyen hastalıklarda hem de cilt hastalıklarında iyileşme sürecini azaltan vitamin takviyeleridir.  Bu süreçte sert peçeteler kullanmaktan kaçınılmalıdır.  

Kızarıklık ile birlikte kaşıntı ve pullanma varsa nişasta ile yapılacak doğal maske kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olur. 

Maske için ihtiyacınız olan malzemeler; Bir tatlı kaşığı mısır ya da buğday nişastası, 1 tatlı kaşığı argan yağı ve 2 kaşık ılık su. 

Hazırlama şekli; malzemelerinizi krem kıvamına gelene kadar karıştırın. 

Kullanımı; Kızarıklığın olduğu bölgeye yumuşak hareketler ile maskeyi sürün. 2 saat bekleyin ve kuruduktan sonra ılık su ile yıkayın. Kızarıklık geçene kadar günde 1 defa uygulayabilirsiniz. 

Yan etkileri; Maskenin herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte kaşıntı, döküntü ve yanmayı giderir. Cildin yenilenmesini sağlayarak tahriş olan yüzeylerde iyileşmeyi hızlandırır. Egzama, gribal enfeksiyon sonrası tahriş, anksiyete ve menopoz döneminde rahatlıkla uygulanabilir.  

Burun Kızarıklığına İyi Gelen Kremler

Krem Adı Kullanım Şekli Yan Etkileri
Bepanthol Krem Egzamaya bağlı kızarıklık ve döküntüyü azaltır. Uyumadan önce günde en az 1 defa lezyonlu bölgeye uygulanabilir.  Bilinen bir yan etkisi yoktur. 
Babe Kızarıklık Önleyici Bakım Kremi  Alerjiye bağlı kızarıklığı azaltarak cilt soyulmasını engeller.  Kanayan ve aşırı tahriş olmuş cilt yüzeyinde yanmaya neden olur.  
Pirdolin Krem  Burun etrafındaki kızarıklık ve hassasiyeti azaltır. Sürekli kortizon krem kullanan egzama hastaları ara verdiklerinde bu kremi tercih edebilir.  Alerjiye neden olabilir. 
Vazelin Alerji ve gribal enfeksiyonlarda tahrişi azaltmaya yardımcı olur. Derinin soyulmasını önler. İhtiyaç duydukça kullanabilirsiniz.   Bilinen bir yan etkisi yoktur. 

 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 4 oy, ortalama: 3,50 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle