Yanaklarda Kızarıklık Görülme Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Çoğu zaman güzel ve sağlıklı olmanın ifadesi olan al yanaklar, bazı durumlarda rahatsız edici boyutlara varan bir sağlık sorunu olabilir. Özellikle döküntülerin eşlik ettiği durumlara dikkat etmek önemlidir.
Yanaklarda Kızarıklık Nedenleri
Kılcal damarlarda genişlemeye yol açan hastalıklar, alerjik öğeler, mevsimsel değişimler ve bazı mantar türleri yanaklarda istenmeyen kızarıklıklara yol açmaktadır. Özellikle cilt derisinde pütürleşme, kalınlaşma ve döküntülerin eşlik ettiği kızarıklıklar uzman bir doktor tarafından kontrol edilmeli ve tam kan sayımı gibi testler ile altta yatan nedenler tespit edilmelidir. Aşırı sıcak ve soğuğa maruz kalmak kılcal damarlarda hızlı genişleme ve daralmalara neden olarak yanaklarda kızarıklığa yol açar.
Damar genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan gül hastalığı, yüksek tansiyon, deride inflamasyon sonucu gelişen egzama, aşırı stres ile tetiklenen anksiyete, aşırı kilolar sonucu dolaşım bozukluğuna yol açan obezite, immün sistemde bozulmalar sonucu gelişen lupus, yağ bezlerinde tıkanma sonucu gelişen seborrhea ve malezia türü mantarların bulaşması sonucu ortaya çıkan tinea yanaklarda kızarıklığa neden olan hastalıklardan sadece birkaçıdır.
Besin, kozmetik ürünler, giysi ya da kimyasal maddelerin tetiklediği alerjilerde, alerjiye neden olan faktörler tespit edilerek bu alerjenlerden uzak durulması gerekmektedir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yanak kızarıklığında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri kan basıncı ve yüksek tansiyon kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasıdır.
Kalp ve kan damarlarını etkileyen stres, kolesterol ve hareketsiz yaşam tarzı cildi besleyen kılcal damarların işlevlerinin bozulmasına yol açabilir.
Fakat, yaşam tarzında yapacağınız küçük değişiklikler ile cilt sağlığınızı korumak için güçlü bir fark yaratabilirsiniz. Bunun için;
Masaj yapın; Düzenli olarak yüz ve vücuda bir fırça yardımıyla masaj yapmak kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Egzama gibi hastalıklarda cilt yüzeyinde biriken ölü derilerin temizlenmesini sağlayarak cilt altı hücrelere daha fazla oksijen taşınmasını sağlar.
Bol su için; Su içmek kılcal damarlarda biriken toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Cilt elastikiyetini arttır. Yüksek tansiyon ihtimalini azaltır.
Kan kolesterol seviyenizi düşürün; İşlenmiş gıdalar, tuz, hayvansal yağlar ve margarinler kan basıncında yükselmeye neden olur. Vitamin ve mineraller yönünden zengin bir diyet kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken yanaklarda kızarıklığa neden olan alerjik faktörlere karşı bağışıklık sistemin güçlenmesini sağlar.
Stresten uzak durun; Duygu durum değişimlerinin ilk belirtileri her zaman yanaklarda kendini gösterir. Bir arkadaşınızı düşünün kızdığı zaman hiçbir şey söylemese de yüzüne bakarak kızarıklık seviyesinden ne kadar kızdığını, utandığını ya da endişeli olduğunu anlayabilirsiniz. Stres ve aşırı öfke kılcal damarlarda genişlemeye neden olarak hem kalp hem cilt sağlığını tehdit etmekte ve gül hastalığına neden olmaktadır.
Alkol tüketimini azaltın; Alkol damarlarda hızla genişleme ve daralmaya neden olarak damar yapısında bozulmaya yol açar.
Güneş kremi kullanın; Güneşin zararlı ışınları ve aşırı sıcaklar gül hastalığı ve egzamanın şiddetini arttırır.
Doğal Tedavi Yöntemleri
Yanaklarda kızarıklık şikayeti yapılacak testler ve hastalığın tipine göre anti fungal ilaçlar, kortikosteroidler ve antihistaminik ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bunun yanı sıra son yıllarda damar genişlemesine bağlı hastalıklarda lazerle tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Doktor kontrolü ve ilaçların yanı sıra cildin nemlenmesi ve yenilenmesine yardımcı olmak için evde yapacağınız doğal terapiler de kızarıklığın giderilmesine yardımcı olur. Doğal terapi yöntemlerinden bazıları şöyle sayılabilir.
Buz kompresi; Kılcal damarlarda genişlemeye neden olan hastalıklarda, aşırı sıcak havalarda, alerjik reaksiyonlardan sonra buz ile yüzüne yapacağınız düzenli masajlar kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur.
Maden suyu ile yüz yıkama; Maden suyu içerdiği mineraller ile cildi beslerken pütürleri azaltır. Cildin yenilenmesine katkı sağlar ve cildi enfeksiyonlardan temizler. Katkı maddesi içermeyen bir fincan maden suyunu temiz bir pamuk yardımı ile günlük cilt temizliğinde kullanabilirsiniz. Zaman içinde kızarıklığın azaldığını fark edeceksiniz.
Kil maskesi; Haftada 1 defa yapacağınız kil maskesi cilt tonunu eşitlemeye ve kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. İhtiyacınız olan malzemeler; 1 çorba kaşığı yumuşak kil, 1 çay kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı zeytinyağıdır. Mantar enfeksiyonlarına bağlı yanak kızarıklıklarında zeytinyağı yerine lavanta yağı da kullanabilirsiniz. Maske uygulandıktan yarım saat sonra ılık su ile temizlenmelidir. Fakat haftada 2 defadan fazla uygulamak cilt hassasiyetine neden olabilir. Bunun dışında bir yan etkisi yoktur.