Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ürtikeryal Vaskülit Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Damar romatizması olarak bilinen hastalığın gelişmesi sonucunda cilt üzerinde kurdeşen tarzı hastalık gelişecektir. Vücuda yayılması ise damarlar sayesinde gerçekleşir.

Ürtikeryal Vaskülit

İltihaplı bir deri hastalığı olmaktadır. Bağışıklık sisteminin hücrelerinin iltihaplanması sonucunda deri üzerinde anormal bir durumun olmasından kaynaklanacaktır. Bu hastalıkta kan damarlarının iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Ürtikeryal Vaskülit oluşması durumunda hastanın bağışıklık sisteminin mast adı verilen hücrelerinin kimyasal olarak bozulması sonucunda meydana gelecektir. Mast hücrelerinin görevini tam olarak yapmaması sonucunda hastalık gelişecek ve alerjik reaksiyonların oluşması söz konusu olacaktır. Bu hastalık damar romatizması olarak da isimlendirilmektedir.

Ürtikeryal Vaskülit Belirtileri

Ürtiker hastalığı gelişmesi durumunda vücutta meydana gelecek olan lezyonların oluşması sonucunda kurdeşen adı verilen deri kabarmaları ya da kaşıntı oluşması sıklıkla meydana gelecektir. Bu kabarmalar polietiyolojik olarak eritemli kabarmalar olacaktır. Kişilerde küçük kabarmalar şeklinde olacağı gibi lezyon yayılarak vücut üzerinde geniş bir bölgeyi de kaplaması söz konusu olabilir. Ciddi vakalar gelişebilir. Bunun sonucunda bacaklarda ya da göğüs kısmının büyük bir bölümünde hastanın cilt üzerinde kabarma ve kaşıntısı oluşabilir. Damar romatizmasının oluştuğu her bölge üzerinde ürtikeryal vaskülit gelişme ihtimali de yoğun olarak görülmektedir. Sıklıkla meydana gelen belirtileri ise şunlardır:

  • Bölgede renk değişikliği;
  • Kızarıklık;
  • Kaşıntı;
  • Karın ağrısı;
  • Yüksek ateş;
  • İltihaplı yaranın oluşması;
  • Cilt üzerinde kabarmalar.

Bu hastalığın belirtilerinin deri iltihabının oluşmasının kan damarları ile yayılacak olduğu unutulmamalıdır. Sırt bölgesinde ya da göğüs bölgesine bacaklarda oluşan belirtilerin ulaşması kan damarlarının sonucunda yayılacaktır. Hastalık bazı kişilerde ağrının şiddetli olmasına da neden olabilir. Bu tür kişilerde meydana gelen cilt kabarmaların da şiddetli bir kaşıntı olacaktır.

Bunun sonucunda kan damarlarının tedavisi gerçekleşmemesi sonucunda bütün vücuda yayılması da söz konusu olabilir.

Ürtikeryal Vaskülit Nedenleri

Hastalığın neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Damar iltihaplanmasının ürtiker yani kurdeşene yol açmasının nedenleri günümüzde henüz bilinmemektedir. Bunun nedenleri arasında mast isimli hücrelerin deri üzerinde histamines oluşması sonucunda olacağı ya da astım hastalarında gelişen damar romatizması sonucunda inflamasyon oluşması neticesinde gerçekleşeceği düşünülmektedir. Alerjik reaksiyon oluşmasına neden olan deri üzerinde iltihaplanmanın meydana geleceği hastalık oluşmasına neden olur. Bazı kişilerde ise ürtikeryal vaskülit gelişmesinin nedenleri arasında hepatit hastalığı yaşaması sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması neticesinde meydana geleceği düşünülmektedir. Sistematik olarak lupus eritematozus gibi olgular oluşması sonucunda da meydana gelir. Hastaların büyük bir çoğunluğunda ise genetik faktörler çok etkili olmaktadır. Bunlar insanların genetik yatkınlığından kaynaklı olarak gelişecektir. İlaç kullanmakta olan kişilerin özellikle penisilin tarzında ilaçların kendisine enjekte edilmesi sonucunda hastalığın var olması da mümkün olmaktadır.

Ürtikeryal Vaskülit Tedavisi

Oluşan lezyon 24 saat içerisinde müdahale edilmesi gerekmektedir. İlk olarak cildin renginde değişikliğin olması görülecektir. Kan damarlarının romatizması olarak bilinen hastalığın cilt üzerinde lezyonlarının görülmesi ilk gün meydana gelecektir. Hastalığın tedavisi için sistematik olarak şişmiş olan lenf bezlerinin oluşması gibi durumlar meydana gelecektir. Eklem ağrısının meydana gelmesi ve hastalığın yüksek ateş ve ışığa duyarlı olması da görülecektir. Kişilerde bazen karın ağrısının olması ve bununla birlikte gelişecek olan astım hastalığı belirtileri de sıklıkla olur.

Hastalarda damar romatizması sonucunda gelişen belirtiler oluşması durumunda mutlaka tedavisinin gerçekleştirilmesi ve oluşan lezyonların kontrol altına alınması gerekmektedir. Bunun için tedavisi çok uzun bir süreye yayılacaktır. İlk olarak bir cilt uzmanı tarafından muayene edilmesi ve hastalığın tanısı konulduktan sonra tedavisinin başlaması gerekmektedir. Lezyonlar gelişmesi sonucunda hastalığın tedavisi bazı kişilerde aylarca sürecek durumlar oluşmasına neden olabilir. Bu durumda hastalığın şiddetine bakılacaktır. Bazı kişilerde hastalık hafif belirtileri olacaktır. Bu hastalarda iyileşme daha hızlı oluşur. Kişilerde meydana gelecek olan lezyonlar görülmesi sonucunda hastaya reçete edilecek olan ilaçların başında antihistaminik ilaçlar iltihaplanmanın azalmasını sağlayacaktır. Bunun dışında kaşıntılı bölgenin azalması için steroid ilaçları da verilebilir. Özellikle de hastalığın kronik ve ağır bir şekilde ilerlemesi sonucunda hastaya kortizonlu ilaçlarda reçete edilmesi mümkündür.

Bitkisel Tedavisi

  • 1 yemek kaşığı aynı safa bitkisi;
  • 1 yemek kaşığı melisa otu;
  • 1 yemek kaşığı karabaş.

1 bardak kaynar suyun içerisine atacak olduğunuz yukarıda yazdığımız bütün bitkiler konulur. Ardından 3 dakika boyunca kısık ateşte kaynaması gerekmektedir. Ilık olması durumunda sabah kahvaltı yapmadan yarım saat önce 1 yemek kaşığı süzüldükten sonra ve akşam yemeğinden yarım saat öncesinde 1 su bardağı içerisine herhangi bir tatlandırıcı madde ilave edilmeden hastaların tüketmesi gerekmektedir. Kür 1 ay boyunca kullanılmalı ve daha sonradan 1 hafta ara verilmelidir. Hamilelerin ve yaşlıların doktorlarına danışarak bitkisel kürü kullanmaları tavsiye edilmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle