Bebeklerde Kızarıklık Neden Meydana Gelir ve Tedavileri
Bebeklerde meydana gelen kızarıklık sorunları birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar hepsi kesinlikle uzman ddoktor tarafından tedavi edilmesi gerekir.
İçindekiler
Bebeklerde Kızarıklık
İnsan derisi, güneşten bakterilere kadar her türlü öğeye karşı koruyucu bir bariyer görevi görür. Daha ince, daha az pigmente sahip bebeklerde bu durum bu şekilde olmayabilir. Bebekler en yaygın cilt sorunundan kaçamaz. Bebeklerde kızarıklık birçok nedenden kaynaklı meydana gelir. Kızarıklık oluşmasının nedenleri ve oluşumu her bebekte farklıdır. Genel olarak oluşan kızarıklıklar;
İntertrigo
Özellikle boyun bölgesinde ve bebeğin cilt kıvrımlarında bulunan bir döküntüdür. Genellikle 6 ayın altındaki tombul bebeklerde görülür. Cilt kırışıklıkları içinde daha kötü görünen kırmızı, çiğ, tüyler ürpertici bir döküntü olarak meydana gelir. Etkilenen bölgedeki cilt sürtünme miktarına bağlı olarak ağrılara neden olabilir. Bebeğin cilt buruşukluklarında biriken ve herhangi bir hava almayan yerlerinden Bebeğin cilt kıvrımlarının iç kısmını su ile yıkamak gerekir. Bu bölgelere bariyer yaratacak krem ve jel uygulaması da kullanımı yapılabilir. Bebekler büyüdükçe bu sorun yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.
İsilik
Yüz, boyun, sırt veya alt bölgesinde ısı döküntüleri oluşabilir. Bu duruma isilik adı verilir ve döküntüler küçük kırmızı yumrular halinde meydana gelir. Ayrıca bacaklarda kızarma oluşabilmektedir. Bir bebeğin cildi ısıyı iyi bir şekilde düzenleyemediğinden, küçük çocuğu aşırı sıcak tutan, nemli havalarda dar kıyafetlerle aşırıya kaçmak ya da bir araba koltuğuna sarılı iken uzun sıcak bir araba yolculuğu yapmak bunların oluşmasına neden olur. Bebeği ısıdan uzak tutmak, gevşek ve serin kıyafetler giydirmek gerekir. Bunlar yapıldığında döküntü yaklaşık 30 dakika içinde daha iyi görünür.
Sebore
Saçlı deride ve kaşlarda (beşik kepi olarak bilinir) meydana gelir. Kulakların arkasında, ensede, boyunda, yanaklarda ve göğsünde ortaya çıkabilecek döküntülerdir. En çok 6 aylıktan küçük bebeklerde oluşur. Kalın, sarı veya kabuklu pullar tarzında da meydana gelebilir. Kulakların arkasında, çatlak ve pullu görünme eğilimi gösterir, yanaklarda da kırmızı şekilde ortaya çıkar. Bu durum çirkin bir görüntü ortaya çıkarsa da muhtemelen bebeği rahatsız etmez. Sorundan kurtulmak için geleneksel çare olan zeytin ya da bebek yağı kullanımı yapılır. Pulları gevşetmeye fayda sağlar. Kulak arkasını ve diğer lekeleri az miktarda kepek önlemeye yarayan şampuanla yıkamak da gerekir.
Egzama ve Kontak Dermatit
Egzama
Egzama, genelde bebek bezi alanında meydan gelmez. Bebeğin vücudunda 3 veya 4 aydan sonra başlayarak ortaya çıkabilir. Bebeklerin yüzde 20’si çok kaşıntılı bu sorun ile karşı karşıya kalır. Egzama kabarma, kuruluk ve kızarıklık ile kendini belli eder. En hafif haliyle egzama cildin üstünde kuru ve çatlak şekilde patlar. Cildin kırmızı, oluklu ve kabuklu çukurlara dönüşmesine neden olabilir. Her şey egzama eğilimli bebekler için bir tetikleyici olabilmektedir. (genetik yatkınlık sorunu veya ailede alerjisi olanlar) Sıcak hava, cildi tahriş eden terlemelere sebep olabilir, soğuk havada cildin kurumasına neden olabilir. Sabunlar, pamuklu olmayan giysiler, özellikle yünlü kıyafetler bu sorunun meydana gelmesine neden olmaktadır.
Cildi nazik, kokusuz bir temizleyici ile yıkanması egzama sorunun ortadan kaldırılması adına gerekir. Tıbbi anlamda tedavisi için uzaman doktorlar ve dermatologlar anne ile babaya öneride bulunur. Gerekirse bazı ilaçlar reçete eder. Tedavisi ve kuruluk sorunu için uzman doktor nemlendirici kullanımı ister. Nemlendiriciyi günde iki kez nemli cilde sürmek gerekmektedir. Daha ciddi bir vakalar için bebeklerin genel sağlık durumu baz alınarak iltihabı azaltacak bir steroid merhemi uzman doktor reçete eder.
Kontakt Dermatit
Bebeğin sabun, deterjan, çimen ve diğer bitkilere temas etmesi ile meydana gelen cilt reaksiyonudur. Kontak yerinde kırmızılık ve kaşıntı ile kendini belli eder. Bazı çocukların dil ucu kısımlarında bile oluşabilmektedir. Kızarıklık bebeğin vücudunun her tarafında meydana geldiyse sabun veya deterjan muhtemelen en suçlu etken maddesidir. Göğüs ve kollar etki altında kaldıysa sorun yeni yıkanan bir kıyafetten kaynaklı olarak oluşabilir. Döküntüler bacaklarda oluşmuşsa halılardan ya da çimenlerden kaynaklı ortaya çıkıyor olabilir. Kızarıklık kuru bir görüntüye sahipse nemlendirici tedavisi için gereklidir. Bebekleri rahatsız etmeyecekse ve bebeği zor duruma sokmayacaksa tetikleyen etken maddelerin ortadan kaldırılması çok önemli bir detaydır. Kızarıklık kaşıntılı şekilde meydana geliyorsa kesinlikle uzman doktora en kısa sürede başvurulmalıdır. Uzman doktor bu sorunun tedavisi için hidrokortizon krem veya antihistamin bir ilaç reçete edebilir.
Kaynaklar
- https://www.parenting.com/article/5-common-infant-skin-conditions
- http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
- https://www.parents.com/baby/health/eyes/redness-around-a-babys-eyes/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528704/
- http://www.babyfaq.info/skin/red.php