Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Su Çiceği Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde meydana gelen su çiceği sorunu genelde kısa sürede ciddi sorunlar yaratmadan ortadan kalkar. Sorunlu dönemde en kısa sürede uzman doktora başvurarak tedaviye başlamak gerekir.

Bebeklerde Su çiçeği

Su çiçeği çok kaşıntılı kırmızı döküntü ile karakterize viral bir hastalıktır. Bebeklerde ve çocukluk çağının en yaygın bulaşıcı hastalıklarından bir tanesidir. Genelde bebeklerde hafif düzeyde geçer ama bakteriyel pnömoni gibi ciddi komplikasyonlar tarzında riskleri de bulunur. Su çiçeği geçiren bebekler ömür boyu bağışıklık kazanırlar. ( yani onun tekrardan aynı sorun ile karşı karşıya kalması olası bir durum değildir. ) Bununla birlikte, virüs vücutta uykuda kalır ve daha sonra hayatta tekrar aktifleşerek zonaya neden olabilir.

Nedenleri

Su çiçeği herpes varicella- zoster virüsünden kaynaklı meydana gelir. Bir hapşırma veya öksürükten kaynaklı oluşan damlacıklar, enfekte olmuş bir kişinin giysilerini kullanmak, yatak örtüleri ya da sızdırma suları ile temas edilmesi aracılığı ile yayılır. Semptomların başlangıcı, maruziyetten 10 ile 21 gün sonradır. Kızarıklık ortaya çıkmadan önce, döküntü tamamen kuruyana ve enkazlanana kadar hastalığın en bulaşıcı dönemidir.

Belirtileri

Sorun gövdeden boynuna, yüze ve bacaklara kadar yayılan çok kaşıntılı bir döküntü gibi görünmektedir. 7 ile 10 gün boyunca süren döküntü, kırmızı kabarıklıklardan akan sıvı ile dolu kabarcıklara (veziküller) doğru ilerler. Vesiküller ağız bölgesinde, kafa derisinde, gözlerin çevresinde veya cinsel organlarda da görülerek oldukça can acıtıcı bir duruma dönüşebilir.  Meydana gelen bu döngü iki hafta sonra, tüm yaraların iyileştiği son noktaya kadar vücudun yeni bölgelerinde kendini tekrar eder. Hastalık tüm lekeler kuruyana kadar bulaşıcı haldedir. Ne yazık ki virüs, kızarıklıktan en az bir gün önce de bulaşıcı olduğu için tehlikelidir.

Eğer bebeklerde yaygın kızarıklık ve ateş gelişirse kısa sürede uzman hekime danışmak gerekir.  Bir bebek için enfeksiyon hastalıkları uzmanları yaşamlarının ilk üç ayında ateşi çok ciddiye aldıklarını belirtmektedir. Bebeklerde ciddi bir enfeksiyon testi yapılmayabilir. Ateş daha yakından bakmak uzman için bir işaret olabilmektedir.  Ayrıca, ebeveynlerin su çiçeği olabileceğini düşündüğü başka döküntüler de bulunur. Bebeklerin uzman doktoru bebeğin gerçekten su çiçeği ve başka bir hastalık türüne sahip olup olmadığından emin olmak ister. Ayriyeten su çiçeği olması durumunda, herhangi bir komplikasyon belirtisi olmamasını sağlamayı uzmanlar ister.

Bebeklerin Korunması

Bebeklerin ilk yıl boyunca su çiçeği hastalığından korunmasının en iyi yolu, onu aktif hastalıkları olan çocuklardan uzak tutmaktır. 12 ile 15 ay sonra, su çiçeği aşısının ilk dozunu alabilir. Yaşları 4 ile 6 yıl arasında ikinci bir doz önerilir. Bebeklerin korunması için bebeklik dönemlerinde ve çocukluk dönemlerin aşılarının düzenli şekilde yapılması çok önemlidir. Günümüzde bebeklerde bu soruna karşı bağışıklık gelişmeye başladığından dolayı bebeklerin hastalığa maruz kalma riski daha düşüktür. Bebeklerde  ateş, baş ağrısı, diğer ağrı tarzındaki belirtileri ortadan kaldırmak ve daha rahat hale getirmek adına uzman doktorlar bazı ilaçlar reçete edebilir. İlaç alımı bebeğin ayına, kilosuna ve genel sağlık durumuna göre ayarlanmaktadır. Uzman tarafından reçete edilen şurupların kullanım talimatı ve uzmanların önerdiği doz dışına kesinlikle çıkılmaması gerekir. Yüksek dozlarda şurup vermek bebeğe ciddi zararlar verebilir.

Aşağıdakilerden kaçınmak gerekir.

  • Aspirin kullanımı, bazı bölgelerde su çiçeği olan bebeklerde aspirin ezilerek verilir. Bu hastalık ciddi bir hastalıktır ve kesinlikle küçük bebeklerde aspirin kullanımından kaçınılır. Ayrıca reye sendromunu riskini artırma özelliği bulunur.
  • ibuprofen ( Nurofen, Brufen, Fenpaed ), ibuprofen kullanımı, su çiçeği (özellikle derindeki cildin derin tabakalarının nadir bir enfeksiyonu olan nekrotizan fasiit ) sonrası daha ciddi cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları meydana getirme riski bulunur.

Komplikasyonlar

Bebeklerin çoğunda su çiçeği hafif bir hastalıktır ve tamamen iyileşme gösterir. Bazen lekelerden skar meydana gelebilir. Bazı durumlarda da hastanede kalış veya yoğun bakım gerektiren komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. En sık şekilde görülen komplikasyon ikincil deri enfeksiyonudur. 20 sağlıklı bebekten yaklaşık olarak bir tanesinde antibiyotik ilacı ile tedaviye ihtiyaç duyan bakteriyel bir cilt enfeksiyonu gelişimi oluşabilir. Bakteriyel cilt enfeksiyonları, pnömoni ve kan dolaşımı enfeksiyonu (septisemi) dâhil vücudun diğer bölgelerinde bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilmektedir.

Nadir şekilde gelişen komplikasyonlar arasında aşağıdakiler bulunur.

  • Ensefalit ( beyinde oluşan iltihap )
  • Yoğun bakım tedavisi gerekli olan ciddi ikincil enfeksiyonlar
  • Ölüm, çok nadir de olsa bebekler su çiçeğinin meydana getirdiği komplikasyonlardan kaynaklı olarak ölebilir.

Bu ciddi düzeyde gelişebilecek olan komplikasyonları yaşamamak adına anne ve babaların en kısa sürede uzaman doktora başvurması gerekir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle