Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Su çiceği Kuluçka Süresi ve Uygulanan Tedaviler

Su çiceği olan kişilerde meydana gelecek olan döküntülerin kuluçka süresi yaklaşık olarakhaftadır. Bu süreçte oluşan belirtiler hemen hemen herkeste aynıdır.

Su çiçeği ve Kuluçka Dönemi

Su çiçeği, Varicella Zoster virüsü ismi  verilen bir virüsden kaynaklanır. Bu virüs, herpes virüsü ile ilişkilidir ve çocuklarda su çiçeği ve yetişkinlerde Herpes Zoster (veya zona) neden olur. Su çiçeği, kabarcık veya sivilcelere dönüşen birkaç kırmızı leke ile başlar ve daha sonra bir kabuk oluşturan açık yaralara dönüşür. Bu erüpsiyona ağız ve genital bölgede lekeler, ateş ve yaralar eşlik edebilir. Ateş genellikle döküntü ile doğrudan ilişkilidir. Döküntüler ne kadar büyükse ateş bir o kadar yükselir.  Su çiçeği tipik olarak iyi huylu, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Ancak impetigo, zona ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlar dâhil olmak üzere ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Komplikasyon riski, bağışıklık sistem çöken, yeni doğan veya erişkin kişilerde daha yüksektir. Nadiren de olsa, çocuklarda ciddi komplikasyonlar arasında pnömoni, derin doku enfeksiyonu, eklem enfeksiyonları bulunmaktadır.

Kullukça Dönemi

Su çiçeği döküntüsü enfeksiyondan ortalama 14 gün sonra ortaya çıkar (10 ile 21 gün aralığında ). Prodromal semptomlar, genellikle, döküntülerin ortaya çıkmasından 1 ile 2 gün önce erişkinlerde görülür.  Halsizlik, düşük dereceli ateş ve kaslarda sorunlar şeklinde görülür. Deri lezyonları küçük eritematöz maküller olarak başlar ve 12 ile 36 saatte ilerleyerek gerçek veziküller haline gelir. Lezyonlar tipik olarak başlangıçta gözlemlenir. Yüz, gövde ve boyunda oldukça fazla meydana gelir. Oluşan lekelerin boyut ve şekli değişkendir. Saman renginde sıvı ile doldurulur ve eritematöz bir tabandan oluşur. Kaşıntı sık şekilde meydana gelir ve şiddetli olabilir. Sonuçta eksorasyon ve sekonder bakteriyel enfeksiyon riski ile sonuçlanabilmektedir. Gelişimin tüm aşamalarında oluşan lezyonlar su çiçeği karakteristiğidir. Bunlar, hastalığın ilk birkaç gününde meydana gelen ardışık dalgalardan kaynaklanır. Hastalıkta su toplama, kaşıntı ve kızarıklık süreci 7 gün boyunca sürer.  Tedavi süresi içinde 1 ya da 2 gün boyunca yüksek düzeyde ateş de olur.

Bu virüse yakalanan hastalar, uzun süreli yeni lezyon oluşumu riski taşırlar ve bu risk oldukça yoğundur. Deri lezyonlarının sekonder bakteriyel enfeksiyonu ve yaşamı tehdit eden yayılma riski de vardır. Su çiçeğinin diğer sorunlar ile karıştırılma riski de vardır. Ancak döküntünün merkezcil dağılımı ve gelişimin her aşamasında lezyonların varlığı etiyolojik ajan olduğuna dair ipuçlarıdır. Bu sorun ile alakalı şüphesi olan bir hastanın mutlaka en kısa sürede uzman hekime başvurması gerekir.

Tedavisi

Ateş Tedavisi

Hafif ateşi ilaçlarla tedavi etmeye gerek yoktur. Özellikle çocuklar ateşten rahatsızsa veya ateş yüksek olduğunda ilaç gerekiyorsa asetaminofen kullanımı uzman tarafından reçete edilir. İbuprofen de ciddi streptotokal cilt enfeksiyonları riskini artırabileceği için önerilmez. Ateş ile birlikte döküntüyü hafifletmek için kullanabilecek topikal ilaçlar;

  • Aynısefa kremi
  • Bir kova subaşına 60 ml kabartma tozu eklenerek yapılan serin/ılık banyolar ateşin yanı sıra cildin rahatlamasını sağlar.
  • Ateşin ve cildin rahatlaması için direk olarak Çay ağacı yağı, yulaf ezmesi banyoları, Aloe Vera jeli kullanımı da yapılabilir.

Homeopatik İlaçlar

Bu ilaçların hepsi uzman hekim tarafından reçete edilir. Kullanımı ve alınması gereken dozlarda yine uzman tarafından ayarlanmaktadır.

Isıtma Çorapları

Bu tedavi dolaşımı refleks olarak arttırır ve üst solunum yollarında, baş, boğazda tıkanıklığı azaltır. Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve birçok hasta tedavi sırasında çok daha iyi uyuduklarını bildirmektedir. Bu tedavi aynı zamanda ağrı rahatlaması için de etkilidir ve akut enfeksiyonlar sırasında iyileşme yanıtını arttırır.

  • 1 çift ince pamuklu çorap
  • 1 çift kalın yün çorap
  • Sıcak banyo veya ayak banyosu

Önce ayaklar ısıtılır. Sıcak bir duş ya da banyo yaparak ya da 5-10 dakika boyunca bir sıcak su banyosuna girerek yapılabilir. Ardından ince pamuklu çorap alınır  ve ayak banyosu suyunda tamamen ıslatılır. Çorapları iyice sıkılır. Böylece damlama yapmaz. Ayaklar ısındıktan sonra çoraplar soğuk olmalıdır. Islak çoraplar ayağa giyilir ve kalın yünlü çoraplar bunun üzerine giyilmelidir. İyice soğumaması için hemen yatağa girilir. Bu şekilde bir gece boyunca yatılır. Uygulama sayesinde sorun kısa sürede ortadan kalkar. Tam olarak detaylı bilgiler uzman doktorda alınabilir. Zaten tedavi süresinde uzmana kafaya takılan sorular kesinlikle sorulmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle