Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Çocuklarda Su Çiceği Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda meydana gelen su çiceği sorunlarında tedavisi için en önemli olan adım uzman hekime başvurmaktır. Tedavisi konusunda uzman hekimin söylediklerine dikkat etmek gerekir.

Çocuklarda Su Çiçeği Sorunu

Su çiçeği, varicella-zoster virüsünün neden olduğu yaygın, önlenebilir bir çocukluk çağı enfeksiyonudur. Küçük çocuklarda sık görülür ve genelde hafif şekilde atlatılsa da çocuklar için oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Su çiçeği sorunu lösemi gibi bağışıklık sistemi ile alakalı sorunları olan veya bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar alan kişiler için çok tehlikelidir. Çocukluk döneminde meydana gelen bu sorun kendini belli başlı semptomlar ile belli eder. Belirtileri arasında;

  • Sorun ateş ve ağrılarla başlar.
  • 1 veya 2 gün içinde çocukta kızarıklar ortaya çıkmaya başlar. Kızarıklık genellikle kaşıntılıdır ve çocuğu rahatsız edebilir. Kafa derisinde, yüzünde, vücudun hemen altında ve kol ve bacaklarda hızlı şekilde yayılma gösterir. Noktalar küçük su kabarcıklarına dönüşen düz pembe noktalara dönüşür.
  •  Bazı çocuklar sadece birkaç kabarcık olurken, bazı çocuklarda olabildiğince yoğun meydana gelebilir.
  • Kabarcıklar kurur ve 4 veya 5 gün içinde kabuk oluştururlar.
  • Çoğu çocuk ilk birkaç gün içinde iştahını kaybeder ve baş ağrısı yaşamaya başlar.

Yayılması

Sorun oldukça kolay yayılır ve oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Kızarıklık ortaya çıkmadan iki gün önce yayılabileceğinden çoğu zaman kimse farkına varmadan yayılır. Ayrıca, tüm kabarcıkların kabuklaşana kadar yayılma gösterebilir.

  • Virüs vücuda burun veya ağızdan girer. Genelde enfekte olmuş bir kişiyle temastan 2 ile 3 hafta sonra gelişir.
  • Çoğu zaman hava yolu aracılığı ile yayılır. Virüs 2 ile 3 saat boyunca hava da kalabilir. Enfekte bir olmuş insan ile odada veya virüs olan birinin yakın zamanda bulunduğu bir odada bulunarak yakalanabilir.
  • Ayriyeten sorun direkt teması ile kişiden kişiye yayılabilmektedir. Bir blistere, bir blisterden sıvı ya da ıslak kabuklara dokunulduğu zaman su çiçeği bulaşabilir.
  • Su çiçeğine kapılan bir hamile kadının bebeğine sorun doğumda önce geçebilir.
  • Su çiçeği olan anneler de doğumdan sonra yeni doğan bebeklerine verebilirler.

Çocukların birinde su çiçeği varsa, muhtemelen su çiçeği aşısı olmayan hane halkının diğer üyelerine yayılma meydana gelir. Virüs çarşaflar, tezgâhlar veya oyuncak tarzında eşyaların üstünde yaşamaz.

Tedavisi

  • Çocuklara su çiçeği geçerse asetilsalisilik asit, aspirin, veya aspirin tarzında herhangi bir ürün verilmemelidir. Aspirin almak reye sendromunu alma riskini artırmaktadır. Bu ciddi düzeydeki sorun karaciğer ile beyinde zarar meydana getirebilir. Çocuğun ateşini kontrol altına almak istenirse, asetaminofen (Tylenol, Tempra, Panadol) kullanılmalıdır.
  • Çocuğun kaşınmasına izin vermemek gerekir. Kaşıma sonucunda cilde yerleşen bakterilerden enfeksiyonlar meydana gelebilir. Banyo suyunun içine kabartma tozu ekleyerek yatıştırıcı etki sağlanabilir. Doktorun kaşıntıyı azaltmaya destek sağlamak adına krem ​​önerisinde bulunabilir.
  • Su çiçeği geçiren bebekler, daha büyük çocuklar veya ağır bir hastalığı olan yetişkinler antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir.

Doktora Başvurmak

Aşağıda bulunan durumlar meydana geldiği zaman uzman doktora başvurulması gerekir.

  • Birkaç gün içinde ateş meydana gelir. Yani ateş bir günlüğüne gider ve geri döner.
  • Çocuğun hasta olması özellikle de yüksek ateşi varsa veya ağız içinde çok sayıda nokta varsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır.
  • Bir su çiçeği lekesi büyümüş ve kırmızı hale gelirse sorun büyümüş hale gelir. Bu durumda çocuklarda antibiyotik gerektiren bir bakteriyel enfeksiyon gelişip gelişmediği konusunda uzman doktor karar vermelidir.

Birçok okul ile kreş merkezleri su geçiren çocukların, döküntüden sonra 5 gün boyunca evde kalmalarını gerektiren uyarıları anne ve babalara yapar. Buradaki amaç diğer çocukların hastalıktan korumasıdır. Bu sorunun yayılmasını durdurulamaz. Sorun kızarıklık ortaya çıkmadan 1 ile 2 gün önce bulaşıcı haldedir. En çok bulaşıcı durum döküntüden 12 ile 24 saat önce ortaya çıkar. Havaya yayılır, sadece döküntü ile direk temas yolu ile yayılma yapabilir. Çocuğun bir süre evde kalmasını gerektiren politikalar işe yaramayabilir. Sorunu anlayan anne ve babaların en kısa sürede uzaman başvurması gerekir. Çocuğun düzenli aktivitelere katılmakta zorlanıyorsa, çok hastaysa veya ateşi varsa kesinlikle evde kalmalıdır. Hafif düzeyde vakalar için (kısa bir süre için düşük ateş ve sadece az az döküntü) çocuklar düzenli aktivitelere katılacak kadar iyi hissederlerse, okulda ya da çocuk bakımı merkezindeyse çocuk okula gidebilirler. Okula ya da aktivitelere gitme konusunda uzman hekimin söyledikleri de her daim dikkate alınmalıdır. Bu konuda uygulamak olan tüm tedavi süreci uzman tarafından yönetilir. Anne ve babalar ise uzmanların söyledikleri detaylara dikkat ederek hareket etmelidir. Bu sayede kısa sürede su çiçeğinden kurtulmak mümkün hale gelir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle