Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Kurdeşen Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Kurdeşen cilt üzerinde sebebi belli olmayan veya altında bulunan bir nedene bağlı olarak gelişen cilt hastalığıdır. Sorun uzman doktora gidildiğinde teşhis edilerek tedavi altına alınır.

Kurdeşen Hastalığı

Kurdeşen, toplumun bir kez hayatlarında en az % 25’ini etkileyen yaygın bir olaydır. Kısa vadede meydana gelebilir, sadece birkaç gün altı haftaya kadar sürebilirler. Kronik olabilirler, aylarca veya yıllarca sürebilirler. Kronik kovanlar özellikle hastalar için sinir bozucu olabilir. Alerjiye bağlı olabilir ya da olmayabilir. Bazı durumlarda sebep asla tanımlanmamaktadır. Kurdeşenin diğer ismi de ürtikerdir. Ürtiker olarak halk arasında çok fazla bilinmez.

Üç temel sınıflama vardır:

Akut Kurdeşen

Akut kovanlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ama en çok genç erişkinlerde görülürler. Kızarıklık, sivrisinek ısırıklarına benzeyen beyaz kabarık orta çevrelerle çok kaşıntılı kırmızı bölgelere sahiptir. Kovanlar çok büyük büyür, yayılır, birleşir veya vücut dokusuna doğru aşağıya doğru şişer. Bu tarz bir durumda dev kovanlar veya anjioödem olarak adlandırılır. Anjiyödem ağrılı ve çirkin ama kaşıntılı değildir. Anjioödem ile patlamalar göz kapaklarının, dilin, ağzın, ellerin veya ayakların şişmesine neden olacak kadar büyür. Şiddetli düzeyde olan vakalarda kovanlara solunum zorluğu, yutma güçlüğü, sindirim rahatsızlıkları ve ateş gibi diğer semptomlar eşlik edebilir.

Kurdeşenlere, diğer alerjik reaksiyonlar, gıdalar, ilaçlar, böcek sokmaları, enfeksiyonlar veya maddelere karşı alerjik bir reaksiyon neden olabilir. Bunun yanı sıra her insanda alerji neden olmaz. Sık sık virüslerden kaynaklı olarak meydana gelir. Neden kaynakladığını bulmak çoğu zaman zordur. Tetikleyicileri arasında ilaç, yiyecek, virüs, ısı, soğuk ve güneşe doğrudan maruz kalma yer alır. Neden kaynaklandığı biliniyorsa bu tetikleyiciden kesinlikle kaçınmak gerekir. Kurdeşenler çok hızlı bir şekilde gelip gidebildiğinden, vakaların çoğunluğu asla doğru bir şekilde  teşhis edilmez. Kurdeşen, onlara neyin neden olduğu veya iyileştirildiği hakkında herhangi bir açıklama yapmadan ortaya çıkabilir ve yok olabilir. Tespit edilmesi adına yapılacak olan deri testi seyrek kovanların kaynağını bulma konusunda kullanılabilir. Hamilelikte kurdeşen de çoğu zaman akut şekilde gelir ve kısa sürede ortadan kaybolur.

Akut kovanların tedavisi:

  • Kaçınma, sebep bulunursa, o zaman çevre veya beslenmeden bu etken madde çıkartılmalıdır.
  • İlaçlar; topikal merhemler kaşıntıyı hafifletmek için cilde uygulanır. Antihistaminikler kaşıntı ve şişliği azaltma konusunda etkilidir. Merhem olarak kullanılan veya ağız yoluyla verilen kortizon ilaçlarına ihtiyaç duyulduğunda uzman reçete eder.
  • İmmünoterapi

Kurdeşen oldukça çirkin görünebilir ve inanılmaz derecede kaşınabilir ama kendi başlarına tehlikeli değildirler. Yalnız baş dönmesi, kusma, ishal, nefes almada güçlük, yutma güçlüğü veya baygınlık gibi başka belirtiler de mevcutsa kısa sürede uzman hekime gidilir. Akut şekilde gelişen bu sorun evde yulaflı banyo ile de geçici şekilde rahatlatılabilir. Bu banyo semptomların azalması konusunda destek sağlar.

Kronik Kurdeşen

Bir insanda altı haftadan daha uzun süredir kovanları varsa, bunlar kronik ürtiker olarak adlandırılır. Birçok uzman akut ve kronik ürtikerlerin süre dışında farklı olmadığına inanır.  Yapılan bazı çalışmalar, kronik ürtikerde alerjinin altta yatan bir faktör olma olasılığının düşük olduğunu gösterir. Kronik ürtiker vakalarının yüzde 80’inde temel neden asla bulunmaz. Kronik ürtikerin kesin nedenini keşfetmek çoğu zaman çok zordur. Eğer kovanlar her gün meydana geliyorsa büyük ihtimalle günlük maruz kalınan bir şeyden kaynaklanır. Bu durumda neden / sonuç ilişkisini görmek daha basittir. Önem sırasına göre dikkat edilmesi gerekenler: gıdalar, ilaçlar, enfeksiyonlar, inhalanlar ve psikolojik faktörlerdir.

Kronik kovanları teşhis etmek için doktora gidilir. Doktor bunların enfeksiyon veya altta yatan bir hastalık durumundan kaynaklanmadığından emin olmak ister. Bununla birlikte, kronik ürtikerli hastaların değerlendirilmesinde en önemli tanı aracı olan kendi hikâyeleridir. Doktor ilaç veya kimyasal maruziyet, beslenme alışkanlıkları ve değişimleri, kişisel alışkanlıklar ve değişimleri, ikamet yeri veya iş yerinde meydana gelen değişimler ile alakalı detaylar arar. Bu detaylar netleştikten sonra gerekirse bazı testler yaparak tanı koyma işlemini tamamlar.

Tedavisi

Doktorlar sorunun ortadan kaldırılmasının rahatlama getirip getirmeyeceğini görmek adına sık şekilde bir diyet önerisinde bulunurlar. Bir eliminasyon diyetine başlamadan önce doktora başvurmak ve onun gözetiminde diyete başlamak önemlidir. Bazen bu hastalık acı veren veya yanmış olan kovanlara sebep olabilir. Bu kapsamda uzman doktor kontrolünde ilaçlar kullanılır. Alternatif doğal tedavilerde uzmanların verdiği tedaviye destek olur.

Fiziksel Kurdeşen

Tipik olarak akut ile kronik görüntüleme yuvarlak, oval kovanlar, vücudun hemen hemen her bölümü üzerinde meydana gelmektedir. Saatlerce veya günlerce sürmektedir. Kurdeşen garip şekillerde ortaya çıkan, vücudun belirli kısımlarında meydana gelen ve sonra iki saat içinde ortaya çıkan başka kurdeşen formları da vardır. Bu fiziksel bir nedenle tetiklenen kurdeşendir. Birkaç olası nedeni bulunur.

  • Basınç Ürtiker; basınç kovanlarda derin ve ağrılı lokal şişlik oluşturur. Şişme hemen veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu türü uzun süreli oturma ile tetikleyebilir. Ayrıca dar giysiler giymek, kemer takmak ve sıkı olan her şey sorunun alevlenmesine neden olur. Özellikle bel, kemer, külot, çorap veya bileklik gibi elastik bantların takılı olduğu alanlarda daha sık gözlemlenir. Uygun kıyafet seçimi,  oturuştan düzenli molalar, genelde basınç ürtikerini kontrol eder. İlaç gerekirse uzmanlar steroidler kısa bir süreli kullanım için reçete eder.
  • Soğuk Yaralı Ürtiker; kovanların soğuk algınlığına maruz kalması sonucunda meydana gelir. Soğuk suya yüzmek tarzında soğuktan kaynaklı oluşan toplam vücut maruziyeti, tansiyon, bayılma, şok ve boğulmada soruna neden olabilir.
  • Dermografizm, cildin kaşınması ile cilt kızarır. Sorunu test etmek oldukça kolaydır. Tırnak veya anahtar tarzında orta düzeyde keskinliği bulunan nesne cilt üzerine dokundurulur. Bir isim yazılabiliyorsa demografizm vardır. Kolayca tanımlanabilen bir fiziksel ürtiker türüdür.  Bu sorun çoğu zaman sadece genç yetişkinlerde görülür. Uzman tarafından reçete edilecek antihistamin sorunu hafifletir.
  • Güneş Ürtikerleri;  nadir görülen fiziki ürtikerde, kovanlar güneşe ya da belirli yapay ışık kaynaklarına maruz kaldıktan sonra meydana gelir. Antihistaminikler kaşıntıyı hafifletmek için faydalıdır.
  • Isı Ürtiker; İki çeşit ısı ürtikeri vardır. Yaygın olan form kolinerjik ürtiker veya jeneralize ısı ürtikeri olarak isimlendirilir.  Vücut sıcaklığı, sıcak bir banyoda, ateş veya egzersiz sonucunda ortaya çıkar. Sorun birkaç küçük kovanla başlar ve giderek daha yaygın hale gelebilir. Eğer sorun çok şiddetliyse, w kan basıncında bir düşüşe ve bilinç kaybına yol açabilir. İlerleme varsa doktora gidilmelidir. Kolinerjik ürtiker şiddetli şekilde gelişen vakalarda düzenli şekilde verilen antihistaminiklerle düzene sokulur.  Isı ürtikerinin diğer şekli, sıcak su şişesi veya ısıtma yastığı tarzında lokal olarak uygulanan ısı bölgesinde birkaç dakika içinde kaynakların geliştiği çok nadir bir hastalıktır. Alerji, bu ürtiker formunda bir faktör olarak görünmez. Bu tür maddelere maruz kalmanın ortadan kaldırılması ile durum kontrol altına alınır.
  • Fiziksel kurdeşenin en yagın türünün resimleri yukarıda gösterilmiştir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle