Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Akut Ürtüker Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Akut ürtiker insan vücudunda 6 haftadan daha kısa süren, saatler ya da ksa zaman içinde kendini belli ederek kaybolan bir cilt sorunudur. Uzman hekim tarafından tedavi altına alınması gerekir.

Akut Ürtiker

Altı haftadan daha kısa bir süre için mevcut olan anjiyo ödem olan veya olmayan ürtiker türüdür. Çoğu zaman saatler içinde ortadan kaybolur. Beş çocuktan birinde veya yetişkinlerde, yaşamları boyunca akut ürtiker atağı meydana gelir. Atopiklerde daha sık görülür. Tüm ırkları ve her iki cinsi de etkiler.

Akut Ürtiker Belirtileri

Meydana gelen kabarıklıklar dikdörtgen, kırmızı, beyaz, kırmızı renkli birkaç milimetre veya birkaç santimetre çapında olabilir. Bu sorunlar birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir ve şekli değiştirebilir. İlerlemeler yuvarlak, halka şeklinde, harita benzeri bir desen veya dev yama şeklinde meydana gelebilmektedir. Akut ürtiker vücudun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve yaygın olarak dağılma eğilimi gösterir. Anjiyo ödem daha sıklıkla lokalize edilir. Genellikle yüz, eller, ayaklar ve cinsel organları etkiler. Dil, uvula, yumuşak damak bölgesinde de oluşabilir. Serum hastalığından kaynaklı olarak kan nakli için ve serum hastalığı benzeri reaksiyonlar bazı ilaçlar nedeniyle akut ürtiker ayrılan çürükler, ateş, lenf bezleri, eklem ağrısı ve şişmeler belirti olarak meydana gelir.

Nedenleri

Doku mast hücrelerinden ve dolaşımdaki bazofillerden kimyasal aracıların salınmasından kaynaklanır. Bu kimyasal aracılar histamin, trombosit aktive edici faktör ve sitokinleri içerir. Aracılar duyusal anlamdaki sinirleri harekete geçirir, kan damarlarının genişlemesine ve sıvının çevre dokulara sızmasına neden olur.  Akut ürtiker sorunu aşağıdaki faktörlerden kaynaklı meydana gelebilir;

  • Viral enfeksiyon, üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlar, viral hepatit
  • Akut şekilde oluşan bakteriyel enfeksiyon, apse, sinüzit
  • Besin alerjileri, süt, yumurta, deniz ürünleri ve yer fıstığı
  • İlaç alerjileri, antibiyotik tarzı ilaçlar
  • Arı sokması
  •  

Alerjik ürtikerin şiddetli durumda oluşması şoka girmeye neden olabilir.

Teşhisi ve Tedavisi

Sorunun teşhisi anjiyo ödem var olan veya olmayan 24 saatten daha kısa zaman süren kısa bir geçmişe sahip kişilerde kolaylıkla teşhis edilir. Altta bulunan nedenleri aramak için kapsamlı bir fizik muayene yapılması gerekir. Akut şekilde gelişen ürtikerde herhangi bir ilaçtan ya da besin maddesinden şüphe duyuluyorsa cilt prick testleri ve radyallergosorbent testleri veya daha farklı testler uzman hekim tarafından istenebilir.

Tedavi Süreci

Akut ürtiker tedavisi için;

  • Antihistaminikler, bu tarz ilaçlar uzman tarafından reçete edilir ya da reçetesiz şekilde alınabilir. Reçetesiz alınsa bile uzman hekim bilgisi dâhilinde olmalıdır. Meydana gelen yamalar ve kızarıklıklar için sık şekilde reçete edilir. İnsan cildinde var olan kimyasallar dâhil alerjilere sebep olabilecek histamin etkisini engelleyerek vücutta çalışırlar. Düşük sedatif veya kararsız antihistaminikler tercih sebebidir. Etkili ve oldukça uzun ömürlüdürler. Kullanılacak olan ilaçların yan etkileri oldukça dazdır.
  • Meydana gelen sorun şiddetli düzeydeyse ortaya çıkan semptomların kısa sürede azaltılması için kortikosteroid veya immün modülatör gibi geçici olan tedavi planlaması yapılır.
  • Sorun dudaklarda veya dil bölgesinde şişmelere neden olmuşsa, kişilerin nefes almasında sorun yaratıyorsa hasta kişinin her daim yanında olması gereken adrenalin reçete edilir. Bu tarz bir sorunda adrenalini yanında olmayan kişiler en kısa sürede en yakın sağlık merkezine gitmelidir. Aksi takdirde önüne geçilmesi zorlu durumlar meydana gelebilir.

İlaç kullanımı dışında günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur. Bu detaylar içinde;

  • Besinler, alerjiye sebep olan besinler belirlenmeli ve bunların tüketimi ortadan kaldırılmalıdır.
  • Çizilme ve sürtme eylemi, el yıkama ya da banyoda kesinlikle cildi tahriş edecek sert sabunlardan, şampuanlardan, duş jellerinden ve keselerden kaçınmak gerekir. Sık ve düzenli şekilde banyo yapmak kaşıntıların azalmasına olanak sağlar. Aşırı düzeyde kaçınmak yamalarda çizilmelere neden olabilir. Çizilmelerden kaynaklı olarak da enfeksiyonlar oluşabilir.
  • Kızarıklıkların ve kabartıların basınç altında kalmaması için bol kıyafetler belli bir dönem tercih edilir.
  •  
  • Soğuk sorunun büyümesine ve yayılmasına neden olur. Bundan dolayı soğuk suda yüzmemek, soğuk duş almamak ve soğuğa maruz kalmamak gerekir. Soğuk bir alanda kişinin kendini koruması gerekir. Özellikle atkı, bere, şal gibi koruyucu kıyafetleri her daim yanında bulundurması şarttır. Kış aylarında kalın kıyafetler akut ürtikeri olan kişilerin için tercih sebebidir.
  • Yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından korunmak için şapka, güneş gözlüğü gibi koruyucular kullanılır. Bunların yanında mutlaka evden çıkmadan güneş kremi cilde uygulanmalıdır.
  • Kullanılan ilaçlardan kaynaklı olarak sorun meydana gelmişse ve bu konuda endişe varsa kesinlikle hasta kendi başına müdahale etmemeli, hemen uzman hekime başvurmalıdır.

 

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 1,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle