Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ürtiker Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ürtiker cilt üzerinde meydana gelen döküntü ve kabarıklığın olduğu bir hastalık olarak kaşımıza çıkmaktadır. Tedavisi için dermatolog doktoruna gidilmesi gerekiyor.

Ürtiker

Daha çok kurdeşen adı ile halk arasında bilinen ürtiker alerjik döküntülere verilen isim olarak bilinmektedir. Akut olarak gelişeceği gibi kronik olarak 6 haftadan daha uzun süre insanlarda görülebilir. Bunların sıklıkla herhangi bir maddeye alerjisi olması durumunda ortaya çıkabilir. Kronik olarak gelişecek olan ürtiker nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Penisilin tarzında olan ilaçlara karşı alerjisi olan kişilerde görüleceği gibi aynı zamanda alınan besinler sonucunda da oluşması mümkündür. Klinik olarak dermatolog doktorları tarafından muayenesi yapılan hastaya konulacağı gibi bir takım kan ve deri testleri sonucunda da kesin olarak tanısının konulması mümkün olmaktadır. Psikolojik nedenlere bağlı olarak da sıklıkla görülmektedir. Kişilerde meydana gelecek olan kurdeşen belirtileri arasında solunum yollarının etkilenmesi hayati önem taşıyacaktır. Bu nedenle de hastalık ciddiye alınmalı ve tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Hastalığın tedavisine cildiye bölümü bakar.

Ürtiker Belirtileri

Ürtiker hastalığı oluşması sonucunda eğer ki 6 haftadan daha az süreli belirtiler olması sonucunda akut adı verilmektedir. Kişilerde meydana gelecek olan kurdeşen hastalığı 6 haftadan daha uzun sürmesi sonucunda kronik olarak isimlendirilir. Bunların belirtileri sıklıkla şunlar olmaktadır:

  • Cildin renginin kırmızı olması;
  • Değişen büyüklükte kabartı;
  • Kaşıntı;
  • Döküntü;
  • Ödem;
  • Baş dönmesi;
  • Kusma;
  • Solunum problemleri.

Ürtiker gelişmesi sonucunda daha sıklıkla var olan kabarıklık ve kaşıntı 24 saat içerisinde herhangi bir iz bırakmadan kaybolacak ve zaman içerisinde ateşlenmesi ile bilinmektedir. Ürtiker oluşması durumunda dudaklarda şişme meydana gelmesi, bayılma, kusma ya da kişilerde hırıltılı solunum alıp verme başlaması durumunda bu daha sıklıkla kişilerin solunum yollarını tutması sonucunda gelişecektir.

Bu durumda kaşıntı da daha yoğun olacak ve solunum yollarında meydana gelmesi sonucunda hastanın hayati tehlikesi ortaya çıkacak olması nedeniyle kişilerin mutlaka bu durum karşısında acil servise giderek kontrol altında olması gerekmektedir.

Ürtiker Nedenleri

Ürtiker toplumda sıklıkla karşılaşılmakta olan hastalıklar arasında olmaktadır. Birçok nedenden kaynaklı olarak akut ya da kronik olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişilerin solunum yollarını etkileyecek olan halk arasında daha çok kurdeşen olarak bilinen hastalığın tüketilmekte olan besinler sonucunda oluşma ihtimali olmaktadır. Sıklıkla tüketilen deniz ürünleri, kızartmalar, yumurta, işlenmiş hazır gıdalar sonucunda oluşabilir. Kişilerin kullanmakta olduğu penisilin tarzında ilaçların yan etkisi olarak meydana gelmesi ile de bilinmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak gelişecek olan sinüzit hastalığı ya da farenjit gibi hastalıklar sonucunda ya da hipertansiyon ilaçlarının kullanılması gibi nedenlere bağlı olarak görülebilir. Var olan romatizmal hastalıklar sonucunda, sigara dumanı ya da hayvan tüylerine alerji sonucunda da oluşacaktır. Çevresel etkenler ve böcek ısırmaları gibi durumlarda kurdeşen hastalığının oluşmasında etkili olmaktadır. Gebelikte meydana gelecek olan kurdeşenin daha çok hormon değişikliği nedeniyle ya da anne adayının çok stresli olması sonucunda yaşanabilir. Ayrıca hastalığın olmasında fiziksel olarak ultraviyole ışınlarına maruz kalınması sonucunda tetikleyen bir durum oluşacaktır. Bazı hamilelikte ise helikobakter pylori enfeksiyonu sonucunda da yaşanması ile kaşıntılı hastalık meydana gelir.

Ürtiker Çeşitleri

Fiziksel Ürtiker

Herhangi bir fiziksel uyarı sonucunda kaşıntının ve diğer belirtilerin olmasına verilen isim olmaktadır. Kronik ürtiker oluşması sonucunda daha çok fiziksel kurdeşen hastalığının olması ile bilinmektedir. Var olan belirtiler 2 saat içerisinde kaybolacak ve vücudun başka bölgelerinde tekrardan ortaya çıkacaktır. Kişilerde oluşması durumunda daha sıklıkla sıcak ve soğuk değişiminin olması, yüksek basınç hissedilmesi, güneş ışığına maruz kalmak, yapılan fazla egzersiz ya da su ile yoğun bir şekilde temas edilmesi sonucunda ortaya çıkacaktır.

Temas Ürtiker

Bazı maddelere yakından temas edilmesi sonucunda ortaya çıkacak olan ürtiker çeşidi olmaktadır. Lokal bir şekilde ortaya çıkacak ve derinin üzerinde ürtiker belirtilerinin oluşması ile kendisini belli edecektir. Herhangi bir hayvanla temas edilmesi sonucunda, kişilerin bazı meyvelere alerjisi olmasında sıklıkla temas ürtikeri meydana gelecek ve deri döküntüleri oluşacaktır.

Ürtiker Tedavisi

Ürtiker oluşmasına neden olan bir hastalık olması durumunda bunun tedavisinin yapılması neticesinde kişilerde oluşan kurdeşen yok olacaktır. Özellikle de meydana gelen hastalığın alerjik nedenlerden kaynaklanması durumunda teması kesilmesi ile birlikte kurdeşen hastalığından da kurtuldum diyebilmeniz mümkün olacaktır. Hastalığın tedavisinde çok etkili olacak olan antihistaminler doktor tarafından reçete edilmeli ve düzgün bir şekilde kullanılmalıdır. Kişinin iştah kaybı yaşaması ya da iştah artışı gibi durumlarda görülebilmektedir. Özellikle de hastalığın akut değil de kronik bir şekilde olması sonucunda hastaya oral ya da lokal olarak kullanacak olduğu kortizon grubunda ilaçlar doktorun ön görmesi sonucunda verilecektir. Tedavinin süresi akut ya da kronik olan hastalıklarda değişmektedir. Kronik olması durumunda tedavisi 6 ay boyunca yapılmalıdır. Losyon kullanılması da etkili olacaktır.

Ürtiker Bitkisel Tedavisi

  • 1 yemek kaşığı süpürge tohumu.

Kurdeşen meydana gelmesi sonucunda bitkisel tedavi yöntemleri çok etkili olmaktadır. Bunun için satın aktarlardan satın alacak olduğunuz süpürge tohumunun 1 yemek kaşığı kadar havan içerisinde döverek küçültülmelidir. Daha sonrasında kişinin kurdeşen tedavisi amacıyla bu kürü günde birkaç kez birkaç yudum su eşliğinde içerek kurdeşen hastalığını tedavi etmelidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle