Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

İdiyopatik Ürtiker Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

İdiyopatik ürtiker, halk arasında geçmeyen kurdeşen olarak tanımlanmaktadır. 6 haftadan daha uzun süre kurdeşen belirtilerinin olduğu hastalık olarak bilinir. Tedavisini dermatolog yapmalıdır.

İdiyopatik Ürtiker

İdiyopatik Ürtiker

Halk arasında kurdeşen diye tabir edilen ürtiker vücutta kırmızı lekelerin oluşmasına ve kaşıntının yoğun olarak hissedildiği bir deri hastalığı olmaktadır. Bir defa olması durumunda tekrarlama ihtimali olan ve asla bulaşıcı olmayan bir deri hastalığıdır. 6 haftadan uzun süren ve nedeni tam olarak anlaşılmayan kurdeşen hastalığına kronik idiyopatik ürtiker adı verilmektedir. Daha sıklıkla 20 ile 40 yaş arasında olan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Toplumda sıklıkla insanların yaşamakta olduğu ve tedavisinin de zor olduğu bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik olarak meydana gelen bu hastalığın daha sıklıkla kadınları ve genç olan kişileri etkilemesi ile bilinmektedir. Nedeni tam olarak anlaşılmayan ve altı haftadan daha uzun süren zaman zaman hafiflese de bazı durumlarda şiddetlenen bir deri hastalığı olmaktadır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmiyor olsa da tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için mutlaka hastanın altta yatan nedeninin bilinmesi gerekmektedir.

İdiyopatik Ürtiker Belirtileri

Deride oluşan kaşıntının yoğun olarak hissedilmekte olduğu kızarıklığın olduğu kabartılı ve kaşıntının yoğun olarak hissedildiği bir hastalık olarak ortaya çıkacaktır. Başka insanlara bulaşmayacağı fakat tedavisinin uzun sürecek olduğu bir hastalıktır. Vücutta meydana gelen döküntülerin çok küçük boyutlarda olacağı gibi bu döküntülerin boyutları büyük olabilir. Döküntüler vücudun tek bir bölgesi içerisinde olacağı gibi birleşerek büyük bir görüntünün olmasına da neden olacaktır. Kurdeşen hastalığının gelişmesi sonucunda meydana gelecek olan lezyon bir anda oluşacak ve kişilerde ilk olarak yanmanın meydana gelecek olduğu ve daha sonrasında da kaşıntının yaygın olarak görüldüğü hastalık olarak bilinmektedir. Sıklıkla belirtileri şunlardır:

  • Ciltte kabarma;
  • Kızarıklık;
  • Deri döküntüsü;
  • Batma hissi ve yanma;
  • Yoğun kaşıntı;
  • Gözlerde kızarıklık;
  • Vücudun belirli bölgelerinde şişlik.

Bazı kişilerde ise kurdeşen hastalığının solunum yollarını etkilemesi durumunda belirtiler olarak baş dönmesi, nefes almakta zorlanma, dudakların şişmesi ve hırıltılı nefes alma gibi belirtileri de ortaya çıkacaktır.

Bu durum çok ciddi sonuçların meydana gelmesine neden olacağından hastalığın tedavisinin aksatılmadan acil serviste bir an önce yapılması gerekmektedir.

İdiyopatik Ürtiker Nedenleri

Kurdeşen hastalığının bazı uyarılar sonucunda meydana gelecek olan ve bağışıklık sisteminin etkilenmesi sonucunda vücutta görülecek olan lezyon olarak isimlendirilmektedir. Atakları olan bir hastalık olmaktadır. 24 saat içerisinde şiddetlenecek ve ardından da hafifleyecektir. Bu hafifleme sonucunda tekrardan şiddetlenmesi de mümkün olmaktadır. Deri üzerinde kabarık olan plak görünümünde olan lezyon gelişmesi ve gün içerisinde gelişen plakların sönmesi ardından tekrardan ortaya çıkması da mümkün olmaktadır. Atakların bazı zamanları kısa sürecek ve kendiliğinden geçecektir. Fakat bu atakların 6 haftadan daha uzun sürmesi durumunda ise idiyopatik ürtiker ortaya çıkacaktır. Hastalığı tetikleyici unsurların gelişmesi sonucunda ortaya çıkacak olan ve hastalık içerisinde temas sonucunda sıklıkla mast adı verilen hücrelerin ve bazofiller mediatör salınımının gelişmesi neticesinde kurdeşen hastalığının ortaya çıkması ile de bilinmektedir. Kurdeşen hastalığının ortaya çıkma nedenleri arasında daha çok duygusal olarak yaşanan stres, çevresel faktörlerin gelişmesi, kullanılan ilaçların yan etkileri, bir takım enfeksiyon hastalıkları ve fiziksel olarak yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

İdiyopatik Ürtiker Tedavisi

Hastalığın kronik olması durumunda tedavisi için uygulanacak yöntemlerin başında ilk olarak antihistaminikler grubunda bulunan ilaçlar olacaktır. Bu ilaçlar lezyon genişleyerek tüm vücuda yayılmasını da önleyecek ilaçlar arasında olmaktadır. Eğer ki tedaviye antihistaminikler grubunda olan lokal ya da oral yolla alınan ilaçlar yeterli gelmemesi durumunda hastanın mutlaka kortizonlu ilaçlar kullanarak kaşıntının hafiflemesi ve diğer belirtilerin de yok olması hedeflenmektedir.

İdiyopatik Ürtiker Doğal Tedavisi

Soğuk kompres: Hastalığın tedavisinde yanma ve sıcaklık hissinin artacak olması nedeniyle kişilerin bölgeye soğuk uygulaması daha rahatlamasını sağlayacaktır. Soğukluk oranını iyi ayarlamazsanız durumunda ise hastalığın nüks etme ihtimali olduğu unutulmamalıdır.

Ananas: Kurdeşen hastalığında şişlik meydana gelecektir. Bu durumda şişliği azaltmak amacıyla ananas uygulaması işe yarayacaktır. Ananastan ince bir dilim alarak lezyon gelişen bölgeye uygulamalısınız. Birkaç saat boyunca cilt üzerinde durmalı ve daha sonradan yenisi ile değiştirmelisiniz.

Elma sirkesi: Birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılmakta olan elma sirkesinin %100 doğal olanını ürtiker gelişen bölgeye sürmeniz tavsiye edilmektedir. Sürecek olduğunuz elma sirkesinin pamuk yardımıyla gelişen bölgeye sürün. Daha sonrasında yıkamadan lezyon gelişen bölgede kalmalıdır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle