Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ürtiker hangi yollarla bulaşır? – Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bir cilt hastalığı olarak değerlendirilen ürtiker hakkında halk arasında pek çok yanlış bilgi bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise hastalığın bulaşıcı olup olmaması ile ilgili.

Ürtiker bulaşıcı mıdır?

İnsan vücudunun farklı bölgelerinde görülebilen ürtiker, bir tür cilt hastalığıdır. Kendisini deri üzerinde kızarıklık ile gösteren ve sıklıkla kaşıntı ve kızarma gibi belirtilere yol açan hastalık, halk arasında ise kurdeşen olarak bilinir. Birçok kişinin yaşayabileceği ürtiker, sıkça görülen hastalıklar içerisinde gösterilir. Farklı nedenlerden ötürü meydana gelebilen hastalığın yaşanma sebebi ise çoğu kez nedensiz olabilmektedir. Bunda hasta kişinin genetik kodları ve nasıl bir yaşam sürdüğü etkilidir.

Ürtiker, halk arasında bulaşıcı olarak bilinse de gerçekte bulaşıcı hastalıklar arasında değerlendirilmez. Kişiler arasında bulaşmayan hastalık, farklı nedenlerden ötürü meydana gelir.

Yaygın bir şekilde görülen hastalıkta en sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi ise hiç şüphesiz döküntüdür. Deri üzerinde ortaya çıkan döküntü, görüntü açısından olumsuzluk yaratabileceği gibi beraberinde gelen kaşıntı nedeniyle kişiye zorlu bir dönem yaşatabilir. Hayat kalitesini bir hayli düşüren hastalığın bir an önce tedavi edilmesi ve ardından gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Ürtiker Belirtileri ve Nedenleri

Daha önce de bahsi geçtiği üzere ürtiker, çoğunlukla kendisini plak biçiminde meydana gelen kızarıklıklar ile gösterir. Kaşıntıya neden olabilen bu kızarıklıklar, aynı zamanda vücudun birçok bölgesinde aynı anda belirebilir. Genellikle 20 dk ile 3 saat arasında değişen süreler çerçevesinde oluşabilen döküntüler, ardından kaybolur. İz bırakmadan yok olan hastalık, vücudun farklı bölgesinde tekrardan oluşur. Ürtiker belirtiler şu şekilde sıralanır:

  • Plak halinde döküntü
  • Cilt yüzeyinde yoğun kızarıklıklar
  • Birkaç saatte bir görülen kızarıklıklar
  • Kaşıntı

Araştırmalara göre iki farklı ürtiker tipi vardır; bunlardan bir tanesi kronik ürtiker iken bir diğeri ise akut ürtikerdir. Akut olan tür, çoğunlukla 24 saat içerisinde düzelirken diğer tipteki hastalık ise en az 6 hafta boyunca devam edebilir ve daha çok erişkinlerde meydana gelir. Erkek hastaların ciltlerinin daha derinlerinde oluşabilen hastalık, ortaya anjioödem denen tabloyu çıkarabilir. Cildin gevşek bölgelerinde oluşan söz konusu hastalık, sınırlı belirsiz doku şişliği olarak da adlandırılır. Ürtiker ile birlikte görülen anjioödem, tek başına da meydana gelebilir.

Hastalığın nedenleri ise birden fazladır. Genellikle nedeni bilinmeyen rahatsızlık, bazı kişilerde ise stres, güneş, egzersiz ve soğuk hava gibi farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Aynı zamanda cilt bakımının yapılmadığı ve beraberinde soğuk havaya ya da güneşe uğrayan kişilerde de ürtiker görülebilir. Üstelik genetik kodlardan dolayı da meydana gelebilen hastalık, bir nevi ailesel hastalıklardan kaynaklı da olabilir. Eğer bu tarz bir hastalığa sahipseniz nedeni sizde çok daha farklı olabileceği gibi bilinmeyebilir de. Bunun için uzman bir hekime danışmanız ve profesyonel gözetim altında muayene olmanız gerekir.

Ürtiker Tedavisi

Hastalık adına tedavi aşamasına geçmeden önce ürtikere neden olan sebepler araştırılmalıdır. Eğer belli bir nedenden söz ediliyorsa öncelikle hastalığın kaynağı yok edilmeli ya da en azından kaynağa karşı önlemler alınmalıdır. Bu noktada doktorunuz önermediği sürece diyet yapmamalısınız. Kimi zaman gereksiz yere yapılan diyetler, vücudunuza zarar vermenize yol açabilir. Bunun yerine hekiminizi dinleyerek bir yol haritası oluşturmak çok daha faydalıdır. Eğer ürtikerin nedeni farklı bir hastalık ise söz konusu hastalık adına harekete geçilmeli ve hasta iyileştirici tedavi ile desteklenmelidir. 

Genellikle antihistaminik ilaçların önerildiği ürtiker rahatsızlığında doktorunuz ilaç kombinasyonu da oluşturabilir. Hastanın durumuna göre değişkenlik gösteren ilaçlar, belirtilen zamanda ve dozda alınmalıdır. Zaman çizelgesi dışına çıkmamanız ve ayrıca doktorunuzun önerdiği dozdan daha farklı bir dozda ilaç almamanız gerekir. Eğer kronik ürtiker söz konusuysa hastanın yakınmaları takip edilmeli ve belirtilerin hangi dönemlerde arttığı gözlemlenmelidir. Bu çerçevede antihistaminik ilaç tedavisi uygun dönemlerde uygulanmalıdır.

Genel olarak tehlike arz etmeyen ürtiker rahatsızlığında kişinin hastalığı kontrol etmesi önem taşır. Eğer herhangi bir besin grubu alerjiye neden oluyorsa o yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, hastalık hangi dönemlerde artıyorsa o dönemlerde yaşanılan ruh haline dikkat edilmelidir. Eğer stres kaynaklı bir cilt hastalığından söz ediliyorsa hastanın mümkün olduğunca hayatından stresi uzaklaştırması gerekir. Böylelikle ilaç tedavisinden de tam anlamıyla faydalanmak olası hale gelir. Ayrıca yine tedavi aşamasında kişiyi terletecek türden kalın ve yünlü giysilerden uzak durulmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle