Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Su Çiçeğinin İlk Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Su çiçeği bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Bulaşması durumunda kuluçka dönemi ilk 3 hafta olmakta ve belirtileri arasında içi sıvı dolu olan döküntüler ve halsizlik bulunmaktadır.

Su Çiçeği Belirtileri

Su Çiçeği

Su çiçeği içi sıvı olan döküntülü bir hastalık olmaktadır. Sıklıkla çocukluk yaşlarında daha çok görülmektedir. Hastalığın seyri içerisinde yüksek ateşin olması, cilt üzerinde içerisi sıvı dolu olan kabarcıklar ve çok şiddetli kaşıntının da olması görüleceği gibi hastalığın seyri içerisinde çocuklarda halsizlik de meydana gelecektir. Hastalık meydana gelmesi sonucunda ağır bir şekilde seyredecektir. Vücut da giren bu virüs sonucunda hastalık her mevsimde görülecek ama daha çok soğuk aylarda ya da ilkbahar mevsiminde de sıklıkla görülecektir. Vücutta kalacak olan bu virüs yıllar sonra zona olarak ortaya çıkar. Su çiçeğinin meydana gelmesi daha çok 10 yaşın altında olan çocuklarda görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olmakta ve hastalığın hava yoluyla solumakla, dokunmakla da çok çabuk bir şekilde ve hızla yayılacaktır. Virüs bulaşması sonucunda kuluçka dönemi olacaktır. Bu süre 10 ile 21 gün arasında değişmektedir. Cilt üzerinde ilk olarak içerisinde sıvı dolu olan küçük kabarcıklar ortaya çıkar. Hastanın ilk günlerinde kaşıntı meydana gelecek ve bunun sonucunda hasta kendisini halsiz bir şekilde hissedecektir. Hastanın kas ağrıları yoğun bir şekilde ulaşacaktır.

Yüksek ateş görülmeye başlar. Bu hastalık olduğu zaman 4. gün sonrasında kaşıntı azalacaktır. Meydana gelen kabarcıklar ise kabuk tutacak ve solmaya başlayacağı için dökülmeye başlayacaktır.

Hastalık oluşmaya başlaması durumunda bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle hastalığın 2 gün öncesinde başkalarına da bulaşması söz konusu olacaktır. Hastalık süresi içerisinde döküntüler tamamen iyileşene kadar başkalarına da bulaştırmaya devam edecektir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda hastanın daha ağır bu hastalığın belirtilerini yaşayacaktır. Sıklıkla yaşanacak olan belirtileri ise şunlar olacaktır:

  • Şiddetli karın ağrısı;
  • Yüksek ateş;
  • İştah kaybı;
  • Baş ağrısı;
  • Deri döküntüsü;
  • İçi sıvı dolu olan kabarcıklar;
  • Kaşıntı;
  • Vücutta irinler;
  • Kabarcıklarda iltihap.

Baş ağrısından sonrasında sıklıkla deri üzerinde döküntü oluşması söz konusu olacaktır. İçerisinde sıvı dolu olan kabarcıklar vücudun ilk olarak yüz bölgesinde, göğüs bölgesinde ve saç derisi üzerinde başlayacak ardından ise tüm vücutta bu içi sıvı dolu olan kabarcıklar görülecektir. İçi sıvı dolu olan kabarcıklarda irin meydana gelecek ve kabuk tutmaya başlayacaktır. Kabarcıklar solarken başkası çıkacak ama sıklıkla 5 gün içerisinde bu sıvı dolu olan kabarcıklar geçecektir. Hastalık olması durumunda mukoza olan bölgelerde de ağız içi kısmında göz kapaklarında ve cinsel organda da görülecektir. Yüz bölgesinde ve vücut kısmında görüleceği gibi kol ve bacaklarda daha az görülecektir. Döküntülerin iltihap olması söz konusu olabilir. Bu durumda hastalık iyileştikten sonrasında da iz kalacaktır. Aşılı olan çocuklarda da su çiçeğinin olması mümkündür. Fakat aşılı olan çocuklarda belirtileri daha hafif bir şekilde geçecektir. Döküntüler oluşur. Fakat döküntüler aşısız çocuklardaki gibi çok olmayacaktır. Aşılı çocuklarda da bulaşıcı olacak başkasına bulaştıracaktır. 

Su Çiçeği Tedavisi

İlk olarak tedavisinin antiviral olarak uygulanması hastalığın belirtilerinin başladığı 24 saat içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Daha sıklıkla hastanın 1 yaş altı çocuklarda ve 10 yaş üzerinde olan çocuklarda bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde kullanılacak olan tedavinin ilk 24 saat içerisinde başlanması gerekmektedir. Kişilerin kaşıntısı aşırı yoğun olacaktır. Bu nedenle de hastanın döküntülerini ovması tavsiye edilmez ve köpük banyosu yaparak kaşıntının azalması ve iltihaplanmayı da azaltması gerekmektedir. Kaşıntının yoğun olması nedeniyle ve kaşıma olması sonucunda iltihaplanma ve sonucunda da iz kalacağından kaşıntının olmaması için özel kremler ya da ilaçlar reçete edilmesi gerekmektedir. Özellikle de çocukların kaşıntı sonucunda iz kalmasını önlemek amacıyla çocukların tırnaklarının kısa kesilmesi gerekmektedir. Koruyucu önlem olarak antiviral ilaçlar reçete edilmelidir.

Su çiçeği geçiren hastaların belirtilerinin olması sonucunda 5 gün boyunca dinlenmesi, okula gitmemesi ve dışarıya çıkmaması gerekmektedir. Aksi takdirde başkalarına da bulaştırması söz konusu olacaktır. 

Hastalığın vakit geçirmeden oluşması durumunda mutlaka ilk 24 saat içerisinde tedavisinin gerçekleşmesi sonucunda herhangi bir komplikasyon oluşmayacaktır. Bazı hastalarda ise su çiçeği oluşması durumunda bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur ve sinir sistemi içerisinde kaldığı için sorunlar oluşabilir. Bazı hastalarda ise su çiçeği komplikasyonları içerisinde beyin ya da akciğer üzerinde iltihaplanma da söz konusu olacaktır. Bu nedenle de kaşıntı önleyici olarak hastaya antihistaminik ilaçlar reçete edilmesi gerekmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle