Bebeklerde Egzama Neden Olur, Nasıl Geçer?
Bebeklerde görülebilecek egzama için bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken durumları uzmanlar eşliğinde öğrenmeli ve uygulamaya başlamalısınız.
Egzama hastalığı genel olarak bebeklerin doğumundan sonraki ilk aylarında görülmektedir. Cilt üzerindeki bazı kısımlarda, yama halini almış kırmızı ve nasır benzer nitelikte hafif kabuklanmış halde bulunur. Bebeklerde egzama rahatsızlığı çoğu kez görülmekte olan bir cilt problemi olsa da, tedavi süreci oldukça basittir. Vücut üzerindeki her alanda görülebileceği gibi genel olarak yanak , kol ve bacaklardaki eklem bölgelerinde de görülebilir.
İçindekiler
Bebeklerde Egzama Nedenleri
Bebeklerdeki gibi yetişkin insanlarda da görülebilen egzamanın, kesin bir şekilde hangi nedenden ötürü ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak kozmetik kremler, sabunlar, deterjanlar, stres, sıcaklık ve terleme gibi durumlar egzamanın artıl görmesine ortam sağladığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra anne ya da babada egzama bulunuyor ise, doğacak olan bebekte egzama görülmesi de olası durumların arasında. Ebeveynlerin her ikisinde egzama bulunuyorsa, bebekte egzamanın ortaya çıkma olasılığı %50’ye kadar çıkabilmektedir.
Bebeklerdeki egzama, okul çağına gelmeden önce yok olabilir. Fakat çok nadir bir şekilde, bazı çocuklardaki egzama ergenlik dönemine kadar devam edebilir. Bununla birlikte cilt üzerinden etkisini kaybetse bile hassasiyetlik durumu uzun seneler boyunca devam edebilmektedir.
Soğuk kış aylarına girildiğinde evde kullanılan ısıtma araç gereçlerinin, mevcut havayı kurutmasından dolayı, hassas cildin kurumasına neden olur. Ciltte kuruluğun yaşanması daha çok kaşıntıya yol açacaktır.
Tahriş ediciler
Parfüm içeren cilt bakım ürünleri, çamaşır suyu, sabun ve vücuda batabilen yün giysiler hassas ciltlerin üzerinde alerjik reaksiyonların oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden buna benzer kimyasal ürünleri kullanmaktan kaçınmanız tavsiye edilmektedir.
Stres
Tıpkı yetişkin insanlarda olduğu gibi, bebekler üzerinde de aynı şekilde stres yaşanabilir. Yaşanabilecek stresin artış göstermesi durumunda da kaşıntıya benzer olan egzama belirtilerini dışarıya çıkarabilecek unsuru beraberinde getirebilecektir.
Sıcak ve Terleme
Sıcak bir ortam içinde yer alan bebeklerde, yaşanacak terleme sonucunda egzama olan bölgelerdeki kaşıntının artmasına sebep olur.
Alerji
Uzmanlar tarafından kendi aralarında tartışmaların devam etmesine sebep olsa da, bir takım gıda alerjileri egzamayı artırıcı yönde etkisi olduğu yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Uzmanların bazıları ise çocuklardaki beslenmede tüketilen, fıstık, inek sütü, narenciye ve yumurtayı çıkartılmasından sonra egzama belirtilerinde azalma görüleceğini savunmaktadır.
Bebeklerde Egzama Tedavisi
Orta ve hafif derecede egzama ortaya çıkan bebeklerin cilt temizliğine dikkat edilip, bakımının düzenli şekilde yapılması durumunda belirtilerin ciddi bir oranda şekilde azalacağı savunuluyor. Gündelik bakımların gerçekleştirilmesinde bazı ürünlerin ve yöntemlerin tercih edilmesi, bebeklerde kaşıntı ve kızarıklarda hafifletici etkin rol oynamaktadır. Bunları sıralayacak olursak ;
Nemlendiriciler
Koku içermeyen ve bebeklerin her türden cildine uygun yapıda olacak nemlendiricilerin kullanımı yapılabilir. Bebeğin banyo yapmasının ardından nemlendirici sürülmesinde yarar vardır.
Ilık Banyo
Cilt üzerinde ortaya çıkan kaşıntılarda artış görülüyorsa, ılık olacak şekilde banyo yaptırılması cildin rahatlamasını sağlar. Bu sayede ciltteki kaşıntı azalmasıyla beraber, Antihistamin gibi alerjilere karşı olan ilaçların doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir.
Merhem ve Krem Kullanımı
Hidrokortizon içeren merhem ve kremler, ciltteki kızarıklığın azalmasına sebep olabilir. Bu kremlerin kullanılmasından önce doktordan bilgi alınmalıdır.
Bebeklerde Görülen Egzamaya Karşı Alınabilecek Önlemler
Öncelikle bebeklerde egzama ortaya çıkan bölgenin kaşınmasına engel olunmalıdır. Çünkü bebeğin cildini kaşıması, daha çok tahriş olmasına neden olarak, kanamaya yol açacaktır. Bebeklerde sık şekilde tırnak kesimine özen gösterin. Kaşımanın önüne geçmek için bebek eldiveni kullanabilirsiniz.
Bebeklerin giyineceği kıyafetlerin çok dar ya da sıkı olmamasına özen gösteriniz. Pamuk ve buna benzer doğal ürünler kullanılarak üretilen giysileri giydirmekten kaçınınız. Ayrıca yeni alınan giysilerin bebeklere giydirilmesinden önce kesinlikle yıkanması gerekiyor.
Banyo sırasında sabun kullanımına dikkat edin. Sadece kirlenen bölgelere sabun ile ovalayın, geri kalan kısımları daima temiz suyla yıkamaya özen gösterin. Bebek banyodan çıkmasından sonra hemen cilt ıslakken nemlendiricilerden sürün.
Bebek kıyafetlerinin yıkanmasında parfüm içeren temizlik ürünlerini kullanmamaya özen gösterin. Kat kat giyindirmekten kaçının çünkü vücudun aşırı şekilde terlemesine yol açacaktır.
Doktor tarafından egzama teşhisi konulması durumunda, yine doktor tarafından reçete edilen kremler belirtildiği şekilde kullanılmalıdır. Bu kremler ile evde düzenli şekilde bakımı yapılır ise, egzama olduğu dönem hafif şekilde atlatılması sağlanacaktır. Doktorunuzun reçete ettiği kremler dışında yine hidrokortizon içermekte olan kremler kullanılabilir.