Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Cilt Kızarıkların Nedenleri ve Tedavisi İçin Yapılacaklar

Cilt kızarıklık sorunlarının tedavi edilmesi adına öncelikli olarak neden kaynaklandığının belirlenmesi gerekir. Bu belirlemenin ardından gerekli tedavi süreci başlayacaktır.

Cilt Kızarıklıkları

Ciltte meydana gelen döküntüler, kızarıklıklar ve diğer sorunlar dokusunda anormal bir değişiklik olduğunu gösterir. Bazı kızarıklık durumları bir virüsün olduğuna da işaret etmektedir. Kızarıklıklar çoğu zaman alerjik reaksiyonlardan kaynaklı birçok nedene bağlı ya da bir ısırgan otu gibi bir bitkinin sokmasına neden olabilecek deri tahrişinden kaynaklanır. Hatta bazı kızarıklık ve döküntü durumları da yaşamı tehdit eden ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Yaygın olan cilt kızarıklık sebepleri arasında;

Egzama

Egzama cildin iltihaplı, kırmızı, kuru ve kaşıntılı olduğu çeşitli durumları tanımlayan genel bir terimdir. Bu sorun insanlar arasında yaygın olarak gözlemlenen bir cilt hastalığıdır. Özellikle insan vücudunun kıvrımlı bölgelerinde fazlasıyla gözlemlenir. Kulak arkalarında, parmaklarda ve vücudun diğer alanlarında da yuvarlak lekeler meydana gelebilir. Erkek, kadın ve çocuklarda oluşan bir durumdur.

Granuloma Annulare

Ciltte kırmızımsı şişliklerle (papüller) dairesel şekilli bir döküntüden oluşan kronik bir cilt rahatsızlığıdır.  Bu durum, çoğunlukla sağlıklı olan ve erkek de kadınlardan iki kat daha yaygındır. Genç yetişkinler ile çocukları da etkiler.

Liken Planus

Genellikle açısal bir şekle ve kırmızımsı morumsu bir renge sahip, parlak, düz tepeli çıkıntılar üreten yaygın bir cilt bozukluğudur.  Çoğu zaman ayak bileği, el bileği, sırt ve boyunun iç kısımlarında meydana gelir. Liken planus 30 ile 70 yaş arası erişkinlerde görülür.

Gül Hasatlığı

Sıklıkla göğüste veya sırtta geniş, pullu, pembe bir yama ile başlayan yaygınlıktadır. Genellikle hafif, deri döküntüsü kuruluk meydana getirir. Yama genellikle ek pembe deri lekeleri ile takip edilir. Deri lezyonlarında bir kaşıntı, cilt kızarıklığı veya iltihabı vardır. Noktaların sayısı ve boyutları değişebilir.

Güneş Yanığı

Güneşten korunma, bulutlu günlerde bile güneş yanığından kaçınmanın en iyi yoludur. Cilt üzerinde kızarıklıkların olmasının ilk sıralardaki nedenleri arasında yer alır. Oluşan kızarıklıklar çoğu zaman gölgede durulduğu zaman kısa sürede ortadan kalkar.

Kabarcıklar

Kabarcıklar her boyutta gelişebilir. Kabarcıklar ciltte kızarma ve kuruluk sorunu meydana getirmektedir. Cinsel organda ve vücudun her tarafında oluşabilmektedir.  Bazıları acı verici, kırmızı veya kaşıntılıdır.

Tedavi

Cilt kızarıklık sorunlarının çoğu kısa sürede kendiliğinden ortadan kalkacak şekilde gelişmektedir. Geçmeyen ve devam eden sorunlarda önemli olan oluşan semptomun altında yatan nedenin belirlenmesidir. Uzmanlar deri üzerinde oluşan bu sorunların nedenlerinin belirlenmesi adına öncelikli olarak fiziki muayene yapar. Ardından aile sağlık geçmişi ile alakalı olarak detaylı şekilde bilgi ister. Bu veriler toparlandıktan sonra hastada bazı test ve tetkiklerin yapılması istenir. Tüm verileri elde eden uzman gerekli tanıyı koyarak tedavi sürecine başlar. Nedene bağlı olarak yapılacak olan tedavi planı da değişkenlik gösterir.

Özellikle egzama, sedef hastalığı, zehirli sarmaşık veya başka bir durum ile alakalı hastalığını olduğunu bilen kişilerin kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve diğer semptomlardan kurtulması için evde dikkat edeceği birçok detay vardır. Cilt kızarıklıkları ve döküntüleri için genel bakım adına yapılmaması gerekenler;

Yapılması Gerekenler

  • Yatmadan önce uzman hekimlerin verdiği bir antihistamin kullanımı yapılır. Bu ilacın kullanımında önemli olan düzenli olarak ve önerilen dozlarda kullanım yapılmasıdır.İlacın düzenli kullanımı kızarıklıkları ve kaşıntıları kısa sürede ortadan kaldırır.
  • Yulaf ezmesi banyosu yapılmalıdır. Küvet içine inceltilmiş olan yulaf ezmesi atılır. Sorunlu cilde sahip olan kişi en az 10 dakika boyunca bu banyoda beklemelidir. Semptomların hafifletilmesi konusunda oldukça etkilidir.
  • Var olan sorundan kaynaklı olarak açık yarası olan kişiler banyoda nazik bir yıkama yapmalıdır.
  • Üst üste en az 4-5 gün boyunca günde iki defa % 1 oranında hidrokortizonlu krem ​​veya merhem (tercihen banyo veya duşun ardından) uygulanması gerekir.
  • Döküntüye iyi bir nemlendirici ( yağlı veya petrol bazlı ürün seçilir) uygulanması gerekir.
  • Açık yaraları temizleyici ve su ile temizlemek hijyen açısından önemlidir. Ardından hidrojen peroksit uygulanması gerekir.

Yapılmaması Gerekenler

  • Cilde sürtünme alkolü kullanmamak gerekir.İyileşmeye yardımcı olmaz, bulaşıcı bakterileri öldürmez, cildi kurutur ve egzama gibi döküntüleri daha da kötüleştirir.
  • Cildi kurutabileceği için bir sabun kullanmamak gerekir.
  • Hafif losyon kullanımı yapılmalıdır.Çok iyi yayılırlar ama cilde emilmesi gerekir.
  • Neosporin gibi üçlü antibiyotikli merhem kullanmamak gerekir.Cilt enfeksiyonlarına neden olan stafil ve strep bakterileri öldürmemektedir. Bazı kişilerde içeriğindeki bir maddeye alerjik kontakt dermatit geliştirir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 3,50 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle