Yüzde Bölgesinde Yanma Hissi ve Kızarıklık Nedenler, Tedavisi
Yüz bölgesinde meydana gelen yanma hissi ve kızarıklık sorunlarında tedavi sürecinin belirlenmesi için öncelikli olarak neden kaynaklandığının aydınlatılması gerekir.
İçindekiler
Yüzde Yanma ve Kızarıklık
Yüz bölgesinde yanma ve kızarıklık sorunu birçok insanın yaşamı boyunca en az bir kez karşılaşabileceği bir durumdur. Bu sorunun neden kaynaklandığı ve hangi etkiler ile meydana geldiği tedavisi için oldukça önemli bir detaydır. Yüzde yanma hissi ve kızarıklık sorununun meydana gelmesinde etken olan nedenler arasında;
- Rosacea
- Flushing
- Kuru cilt
- Dermatit
- Bir hastalık veya enfeksiyon
- Akne
- Bir cilt alerjisi
- Yas Lekeleri
- Cilt kanseri
Şüpheli veya sıra dışı bir cilt semptomu tespit edilirse mutlaka dermatoloğa başvurmak gerekir. Küçük bir rahatsızlık veya tıbbi müdahale gerektiren bir durum olsun, cildin sağlığını riske etmekten ziyade bu durumu bir uzmanla paylaşmak gerekir.
Oluşan En Sık Sorunlar
Alerjik Reaksiyonlar
Gıda maddeleri, deri ürünleri veya giysilerdeki maddeler, ciltte kırmızı lekeler, yanma hissi veya kaynaklarla sonuçlanan alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yaygın olarak kovanlar olarak adlandırılan ürtiker, ilaca veya yiyeceğe bir reaksiyonunuz olduğunda ortaya çıkan kaşıntılı kırmızı sorunlara neden olur. Ayrıca alerjilerden kaynaklanan başka bir deri rahatsızlığı olan kontakt dermatitdir. Kontakt dermatit cildin bir deterjan, solvent, metal, cilt bakım ürünü, sabun, asit veya kimyasal gibi bir alerjen veya tahriş edici madde ile doğrudan temas ettikten sonra deri iltihabına neden olur. Bu durum ayrıca yüzünüze topikal ilaç uygulamasından sonra veya zehirli sarmaşıklara maruz kaldıktan sonra da oluşabilir.
Tedavisi; alerjik sorunlarda tedavi sorunun neden kaynaklandığına göre değişkenlik gösterir. En önemli olan detay tetikleyen maddeden uzak kalmaktır.
Rosacea
Rosacea, cildin normalde cildi rahatsız etmeyen, baharatlı yiyecekler, alkol, sıcak içecekler, stres ve çevredeki ortam gibi tetikleyicilere aşırı tepki vermesine neden olan bir durumdur. Rosacea sorunu yaşayan insanlar yanma hissi, kızarıklık ve bazen yüzünde çok küçük sivilceler oluşur. Batma oldukça yaygındır.
Tedavisi; rosacea’yı tedavi etmenin en iyi yolu cilt bariyerini olabildiğince iyi tutmaktır. Özellikle cildi güneşten korumak büyük önem taşır. Bunun içinde korumu güneş kremlerinin kullanılması gerekir. Doğal tedavi;
- 1 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Tüm malzemeler bir bardak içinde karıştırılır. 6 ile 7 hafta boyunca günde iki kez tüketilmelidir.
Hava Etkileri ve Kuruluk
Hava yüzdeki kırmızı lekelerin gelişiminde rol oynayabilir. Cildin kış aylarında kuruması, yüzde dâhil olmak üzere cildini nemini kaybettiği her yerde kırmızı lekeler oluşturabilir. Rüzgârlı koşullara maruz kalmak da cildi kurutabilir ve kırmızı lekelere neden olabilir.
Tedavisi; bu süreçte önemli olan en doğru nemlendirici ile cildin su dengesini kazanmasını sağlamaktır. Özellikle kış aylarında dışarı çıkarken nemlendirici kullanıldığında kuruluk oluşmaz. Bu sayede yanma hissi ve kızarıklık da meydana gelmez. Doğal tedavi için;
Yumurta ve Zeytinyağı
Yumurtanın sarısı ve zeytinyağı ile hazırlanan karışım kuruluk sorunun kısa sürede önüne geçer. Bu karışımda cildin yumuşamasını sağlayan A vitamini vardır. 2 çorba kaşığı yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve yarım çorba kaşığı limon karıştırılır. Elde edilen bu sihirli karışım temiz bir pamuk yardımı ile yüz bölgesine sürülür. 20 dakika boyunca bekletildikten sonra soğuk su ile yıkanır. Haftada 3 kez tekrarlanması gerekmektedir.
Akne
Muhtemelen ciltte kırmızı lekeler için en sık görülen neden sivilcedir. Cildin yağ bezlerini ve saç köklerini etkileyen bir durumdur. Kırmızılık, şişlik ve kötü bir görüntü ile kendini belli eder.
Tedavisi; inflamasyonu azaltan benzoil peroksit içeren bir ürün kullanmak gerekir. Doğal olan uygulamalar içinde aşağı iki karışım oldukça faydalıdır.
Elma Sirkesi
- 1 tatlı kaşığı distile su
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 2 çay kaşığı suyu
Tüm malzemeler bir kabın içinde karıştırılır. Ardından temiz bir pamuk yardımı ile sivilcenin üzerine direk olarak uygulanır. 10 dakika boyunca bekletilmesi gerekir. Sürenin dolması ile soğuk su yardımı ile silinir. Uygulamaya birkaç gün boyunca devam edilmesi gerekmektedir.
Karbonat
Karbonat özellikle cilt üzerinde bulunan döküntüler ile sivilceleri kısa sürede ortadan kaldırmak adına kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Hazırlamak için bir çay kaşığı karbonatı su yardımı ile macun haline getirmek gerekir. Hazırlanan macundan temiz kulak çubuğu ile alınır ve sivilcenin üzerine sürülür. 1 dakika boyunca bu şekilde bekletilir. Ardından su ile durulanan bu uygulama haftada 3 ya da 4 kez yapılmalıdır.