Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yüz Bölgesinde Pullanma ve Kızarma Neden Olur ve Önlenmesi

Yüz bölgesinde meydana gelen kızarıklıklar ve pullanma sorunları birçok etkenden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Sıklıkla güneş yanıkları ve kuruluktan meydana gelmektedir.

Yüzde Cilt Sorunları

Yüz bölgesinde meydana gelen kızarıklık, pullanma ve kabarma cildin birtakım enflamatuar süreçlerine veya cildin zarar görmesine tepki olarak ortaya çıkabilmektedir. Ciltte oluşan kızarıklık ve pullanma sorunun yaşanmasında en büyük etken güneş yanığıdır. Cilt soyulmasına neden olabilecek diğer durumlar arasında çeşitli dermatit, egzama ve bazı enfeksiyonlar bulunur. Akne için kullanılan topikal retinoidler gibi bazı ilaçlarda ciltte pullanma ve kızarma sorunlarına sebep olabilmektedir. Yüz bölgesinde tipik olarak bir döküntü, bazı deri döküntüleri ile alakalı sorunda ortaya çıkabilir. Tedavi altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Yüz bölgesinde oluşan kızarıklık ve pullanma nedenleri ve tedavileri;

Seboreik Dermatit

Yüz bölgesinin yağlı bölgelerinde genelde oluşur. Daha sonra muhtemelen kafa derisi, kulaklar, kaşlar, burun tarafları, göz kapakları ve göğsü etkileyen çok yaygın bir rahatsızlıktır. Sebep bilinmez ama ciltte tahriş edici derecede arttığı zaman doğal olarak cildin doğal olarak yaşadığı yağlı salgılarla ilişkili olabilir.

Tedavisi; çinko pirition, selenyum sülfit veya ketokonazol içeren kepek şampuanı ve kremler kullanılması için uzman tarafından reçete edilir. Bu bileşenler mayayı ciltte tutabilecek antifungal özelliklere sahiptir.

Kuruluk

Kuru cilt herkese olabilir ama cildiniz yaşlandıkça yüzdeki cilt su tutma yeteneğini kaybederse daha sık görülür. Sorunu anlamak için cildin dış, koruyucu tabakasını bir tuğla duvar olarak düşünmek gerekir.  Soğuk hava, iç ortam ısısı, sıcak su, agresif yıkama ve yaşlanma, hücresel tuğlayı azaltan bir dizi nedendir. Bundan dolayı cilt mikroskobik bir sızıntıyı yayabilir ve nemin kaçması ortaya çıkabilir. Su içeriği belirli bir noktaya düştüğü zaman kuru, pullu ve kaşıntılı halde bir cilde sebep olur.

Tedavisi; nemlendirici kullanmak günlük kuruluk için bir çözümdür. Hafif bir temizleyici ile yüzün yıkanması, ılık suyla daha kısa süreli duş alımları ve UV ışınlarından korunmak için her gün güneş koruyucu uygulamakta önemlidir. Bazı kişiler cilt olarak kuru bir cilde sahiptirler. Bu kişiler sık şekilde pullanma sorunu yaşar. Pullanmadan kaynaklı kaşıntı ile kızarıklıkta arkasından gelir. Bunların önüne geçmek için düzenli nemlendirici kullanmaları gerekmektedir. Düzenli nemlendirici kullanılmazsa sorunlar kısa süre içinde tekrar eder ve rahatsız edici boyutlara ulaşır.

Alerjiler ve Güneş Yanığı

Alerjiler

Kokudan saç boyasına kadar etken maddeler yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde alerjilere yol açabilir. Tahriş edici maddeler, alerjik kontakt dermatit olarak adlandırılan kaşıntı, kızarıklık, pullu deriye yol açan iltihaplara neden olabilir. Nikel oldukça yaygın bir etken maddesidir. İnsanların % 10 ila% 20’si bu metale karşı duyarlıdır ve nikel alerjileri erkeklerden daha fazla kadınları etki altına alır.

Tedavisi; nikelden sakınmak, bu tip pullu cildi engellemek için kesin bir çözüm yoludur. Nikel fermuarlar, sutyen kancaları, mücevher, kemer tokaları, gözlük çerçeveleri, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve bilgisayar farelerinde bulunabilir. Maruz kalmaktan kaçınmak ve cilt semptomlarını azaltmak için, nikel içermeyen takıları paslanmaz çelik, titanyum, gümüş veya sarı altın için tercih etmek önemlidir. Koruyucu bir kılıfla telefon kullanımı yapılmalı, metal sutyen kancalarını, fermuarları, düğmeleri ve çengelleri değiştirilmelidir. Ayrıca metal parçalar ile cilt arasında şeffaf oje ile kaplayarak bir bariyer oluşturmakta mümkündür.

Güneş Yanığı

Güneş yanığından kaynaklanan pullu cilt oldukça kötü görünümlerin meydana gelmesini sağlar. Güneş yanıkları kızarma, pullanma, kaşıntı ve kabarma meydana getirir. Özellikle aşırı derecede maruz kalmak şişliklerin bile yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum kişilerin yüzlerinde görsel anlamda da sıkıntılara yol açabileceğinden tedavisi ve önlenmesi çok büyük önem taşır.

Tedavisi; bir kişi güneş yanığı ile karşı karşıya kaldıysa oluşacak sorunların önüne geçmek adına hızlı şekilde hareket etmelidir. Kısa sürede cildini soğuk kompresler yardımı ile soğutması gerekir. Ardından serin duş almak rahatlama konusunda fayda sağlar. Ayrıca duştan çıktıktan sonra cilt nemliyken bitkisel bir nemlendirici ile cilt nemlendirilmelidir. Nemlendiricinin sıvıyı tutabilen yağ içeren bir ürün olması önemlidir. Yaşanan soruna öncelikli olarak yanmayı önlemek için, açıkta kalan tüm ciltte 30 veya üzeri koruması olan geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulamak gerekir. Mümkün olduğunda gölge olan alanlar aramak, şapka, güneş gözlüğü ve UV koruyucu giysiler kullanmakta önemli olan detaylar arasında bulunur.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle