Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yüzde Kızarma Neden Meydana Gelir ve Tedavi

Yüz kızarması farklı nedenlerden kaynaklı olarak insanların yaşamında bir kez karşılaştığı durumdur. Bu durum tedavisi için öncelikli olarak uzman hekime başvurulması gerekir.

Yüzde Kızarma Nedenleri

Genelde orta yaşlarda gelişir ve daha kalıcı bir doğanın yüz kızarıklığına neden olur. Kızarma sıklıkla meydana gelir ama kızarıklık, küçük gözle görülür kan damarları, papüller (kabarık noktalar) ve püstüller (irin dolu dolgular) şeklinde devam eder.  Deri genelde kuru ve pürüzlü olan yerlerde kalınlaşabilir. Oluşan kırmızı lekeler (plaklar) bazen oluşur. Şiddetli vakalarda, yüz lenfödem (sıvı tutulmasına bağlı olarak şişlik) oluşabilir. Kızarma nedenleri içinde;

İsilik

Çoğu insanda kırmızı lekelerin kırmızılaşmış bir cilt tarafından çevrelenmiş olduğu bu durum vardır. Miliaria rubra olarak adlandırılan ter bezlerinin düzgün çalışmadığı ve sıcak havalarda en sık gözlemlenmektedir. Yüzde oluşabilir ama vücudun diğer kısımları da sıklıkla etkilenir.

Kızarıklık

Bu durum cildin herhangi bir nedenden ötürü kızarması durumudur. Birçoğunun bilinmeyen nedenleri ve diğerlerinin menşei viral olduğu bilinen birçok özel tipte eritem vardır. Bu durum kısa ömürlüdür ve hastalık seyrini sürdürdüğü zaman döküntüler azalır. Bu durum bazılarında döküntünün tipik olarak görünüm açısından oldukça ciddi görünebilir.  Bu eritem formu, birçok farklı şeyden kaynaklanabilir. Ancak en yaygın olan nedenler arasında soğuk yaraların ortaya çıkmasından sorumlu olan herpes simpleks virüsü vardır. Hemen hemen tüm viral enfeksiyonlar gibi, zamanla sınırlı olma eğilimi gösterir ve hastalık seyrini sürdürürken döküntüler zaman içinde kaybolur.

Alerjiler

Birçok insan alerjiden kaynaklı olarak muzdariptir ve derideki kırmızı izlerin görünümü klasik belirtilerden bir tanesidir. Vücudun doğal savunmasının bir parçası olarak, yabancı patojenlerin varlığı gibi bir tehdit tespit edildiği zaman histaminler üretilir. Bunlar kılcal damar duvarlarının gözenekliliğini beyaz kan hücrelerine arttırarak bağışıklık sistemine destek olur. Bu sayede meydana gelen istilacı ile savaşır. Tabii ki deride birçok kan damarı vardır ve cildin kızarıklığı birçok enfeksiyon ile birlikte meydana çıkar. Alerjisi olanlar için, bu reaksiyon aynı zamanda gündelik maddeler ve olaylar tarafından uygunsuz şekilde tetiklenebilmektedir.

Güneş Hassasiyeti

İnsan cildi güneşe maruz kaldığı zaman ani bir döküntü görünümü meydana gelir. Bu durum alerjik bir reaksiyondur ve çoğu zaman açık tenli bireylerde görülür. Güneş yanığı veya dikenli şekilde meydana gelen ısı döküntülerinden oldukça farklıdır. Soruna maruz kalan kişi güneş ışığından sonra gölgede belli bir süre kaldıktan sonra sorun hızlı bir şekilde azalır.

Duştan Sonra Yüz Kızarması

Birçok insanda duş  veya banyodan sonra ciltte kızarmalar meydana gelir. Vücudun çeşitli bölgeleri etki altında kalabilir ama yüz özellikle savunmasız olduğu için daha çok etkilenir. Bu durum sabunlara, deterjanlara ve hatta suyun kendisine karşı alerjik bir reaksiyona bağlı olabilmektedir. Ancak daha çok insan vücudunun ani sıcaklık değişimlerine karşı oluşan normal reaksiyonudur. Daha önce hasar görmüş veya yara izleri gibi yaralanma bölgeleri hasarsız deriden daha belirgin bir şekilde kızarma gösterebilir. Duştan çıktıktan sonra zaman içinde kendiliğinden kısa sürede kaybolur. Bazı kişilerde sorunun ortadan kalkması birkaç saati bulabilir.

Kontakt Dermatit

Dermatit cildin iltihaplanması için kullanılan genel bir terimdir. Sebepleri arasında birçok etken madde bulunur, çoğu kişide insanı etkileyen cilt tahrişleri de bu soruna neden olur. Ciltte kepeklenme yani pullanma da meydana gelebilmektedir.

Tedavisi

Yüz kuruluğu ve kızarıklığı insanların sıkıcı bir duruma düşmesine etkendir. Hatta birçok insan bu sorununu gizlemek adına makyaj ürünleri kullanmayı tercih eder. Bu kullanım sorunun daha fazla ilerlemesine neden olabileceğinden dolayı tedavi için öncelikli olarak sebepleri konusunda belirleme yapılmalıdır. Bakteriler  veya mantarlara bağlı olarak gelişen spesifik lekeler için reçetesiz veya reçeteli tıbbi ilaçların kullanımları uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Topikal tedavilerin kullanılmasının yanında alerjiler gibi lekelerin öncelikli olarak nedenine dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda sorun olan tetikleyiciden kaçınma veya antihistaminiklerin düzenli kullanımı yararlı olacaktır. Sağlıklı ve dengeli şekilde beslenmenin sürdürülmesi de tedavi açısından önem taşır. Ayrıca tedavi sürecinde dermatoloğlar sorunun büyüklüğüne ve nedenine bağlı olaraktan lazer tedavisi gibi özel kozmetik tedaviler de önerebilir. Yüzde meydana gelen kızarmalar kesinlikle utanç duyulacak bir durum değildir. Bu sorunlar çoğu kişide geçici şekilde meydana gelir ve hızlıca ortadan kalkar. Sorun altta yatan tıbbi bir nedenden kaynaklanıyorsa kesinlikle uzman hekimle tedavi sürecinde yol almak gerekir. Tedavi sürecinde gereken tüm detaylara uyulması da çok önemlidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle