Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ellerde Kaşıntı ve Kızarıklıklar Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ellerde ve parmak uçlarında meydana gelen kızarma ve kaşıntı sorunlarının tedavi edilmesi için öncelikli olarak neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Ellerde Kızarıklık ve Kaşıntı

Kızarıklık ve kaşınma ellerde kuru cilde bağlı olabilir, hava değişikliklerine, çok fazla ovma veya altta yatan bir cilt veya sağlık durumundan kaynaklı oluşabilmektedir. Bunlar dışında kızarıklık ve kaşıntı nedenlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sürekli olarak kaşıntılı ellere sahip olmak, özellikle günlük aktiviteleri yaparken konsantrasyon seviyeni düşürdüğü için can sıkıcıdır. Sürekli çizilme cilde daha fazla zarar verebilir ve uykuda rahatsızlığa sebep olabilir. Kaşıntı ve kızarıklık olan eller bir cilt bozukluğunun veya tedaviye ihtiyaç duyabilecek başka bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Kaşınan elleri tedavi etmek için, ona neyin neden olduğunu bilmek gerekir.

Kuru Cilt

Ciltte doğal olarak kuruluk meydana gelebilir veya hava koşullarına, güneş ışığına, klimaya veya yaşlanmaya bağlı değişiklikler sebebiyle kuruluk yaşanabilir. Tüm bu faktörler doğal yağların kaybına neden olur ve bu da dış tabakada nem ile su kaybı oluşturur.  Kuru cilt iltihaplanmaya eğilimlidir ve ciltte aşırı kaşıntının meydana çıkmasına neden olur. 

Tedavisi; ciltte kuruluk sorunu varsa nemlendirmek için nemlendirici yumuşatıcılar ve losyonlar kullanmak gerekir.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı birçok kişiyi etkileyen, bulaşıcı olmayan, yaşam boyu var olan  bir hastalıktır. Ciltte kalın, kırmızı ve pullu lekeler ana özellikleri arasında bulunur. Duygusal stres, cilt yaralanması, enfeksiyon ve bazı ilaçlar tarafından tetiklenebilir. Sedef hastalığı etkilenen cilt bölgelerine kaşınma ve kızarıklık meydana gelir.

Tedavisi; steroidler, A vitamini ile D vitamini, oral ilaçlar ve diğer topikal immünosupresanlar içeren topikal cilt bakım ürünleri kullanılması gerekir.

Alerjik Kontak Dermatiti

Nikel, kauçuk kimyasalları, merhemler, kremler, kokular, lanolin formaldehit ve diğer birçok çevre kimyasalları gibi alerjenlere maruz kalan kişilerde meydana gelebilmektedir. Maruziyet yaşandıktan yaklaşık 48 ile 72 saat sonra meydana gelen aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Bu reaksiyonun semptomları arasında pembe ile kırmızı pullu alanlar, kabarcıklar, kesecikler, şişme, kızarıklık ve şiddetli kaşıntı bulunur.

Tedavisi; bilinen alerjenlerden korunma, ciddi vakalarda antihistaminikler, topikal steroidler ve oral steroidler  kullanımı ile birlikte alerjik kontakt dermatit kontrol altına alınabilir.

Tahriş Edici Kontak Dermatit

Bir kimyasalın cilde doğrudan zarar vermesinden kaynaklanan inflamatuar şekilde meydana gelen döküntüdür. Maruz kalma birkaç saat içinde cilt reaksiyonu ile kendini gösterir. Kaşıntı irritan kontakt dermatitin baskın bir belirtisidir.

Tedavisi; kaşıntı ve kızarıklıklardan kurtulmak için banyodan sonra cilde direkt olarak uzman doktorun verdiği jel ya da yoğun nemlendirici kremleri sürmek gerekir.

Dishidrotik Egzama

Çoğu zaman avuç içlerinde, parmak ve uç kısımlarında, ayaklarda bulunan kaşıntılı bir döküntüdür. Küçük, kaşıntılı, sıvı dolu kabarcıklar ile kendini gösterir. Yanma, kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkar. Egzama geçmeyen bir hastalıktır. İlaç tedavisi dışında bitkisel ve kürler ile de semptomların hafifletilmesi sağlanabilir.

Tedavisi; dishidrotik egzamayı tedavi etmek için uzman doktorlar, semptomları kontrol etmek adına ve şiddetli vakalar için kurutma maddeleri, topikal steroidler ve oral steroidler ile ıslatma uygulaması yaparlar.

Diğer Sorunlar

İlaçlar

Tıbbi durumları tedavi altına almak adına bazı ilaçlar da kaşınan eller ve ayaklara sebep olabilir. Bu kaşıntı çoğu zaman belli bir ilacın bir yan etkisi olarak meydana gelir. İlacın kullanımın kesilmesi ile sorunda rahatlama gözlemlenir. Bir kişinin ayriyeten herhangi bir ilaca alerjisi olabilir. Bundan dolayı da döküntüler, kaşıntı, şişme ve kızarma meydana gelebilir. Bir ilacın kaşınan el ve ayaklara neden olduğundan şüphelenen kişilerin mutlaka uzman doktora başvurması gerekir.

Tıbbi Durumlar

Crohn hastalığı, kronik böbrek hastalığı veya karaciğer yetmezliği tarzında sağlık durumlarının yaşanması da hastanın el ve ayaklarında kalıcı kaşıntıların oluşmasına neden olabilir. Yağlı bir hastalık, karaciğerin skar ve inflame neden olur. Bundan dolayı insan vücudunda özelliklede ellerde kaşıntılar ortaya çıkar. Sorun parmak ve avuç içinde başlar. Kaşıntılı sorunlar ayrıca tiroid bozukluklarının işareti olabilmektedir. Kan kanseri ve lenfatik dokular gibi ciddi hastalıklar da bu belirtileri belirgin hale getirebilmektedir. Ayrıca B1, B6 ve B12 vitaminleri eksikliği ile beslenme eksiklikleri sonucunda da bu sorun ile insanların karşılaşması olasıdır. Tıbbi durumların tedavisi tamamen sorunun ne olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu süreçte her daim uzman doktor yardımı alınması gerekir.

Stres

Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda kronik stres ve anksiyetenin ellerde ve diğer vücut bölgelerinde kaşınmalara eden olabileceğini bulmuştur. Yüksek stres seviyeleri de mevcut kaşıntılı cilt problemlerinin kötüleşmesine yol açabilir. Bunun için olabildiğinde kişilerin stresini kontrol altına alması gerekir. Bunun için meditasyon en doğru seçenek olacaktır.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle