Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Alerjik Kızarıklığı Nedenleri ve Tedavi Süreci

Alerjik sorunlardan kaynaklı olarak insan vücudunda kızarıklıklar meydana gelebilir. Bunların neden kaynaklandığını belirlemek için belli başlı testler ve tetkikler yapılır.

Alerji Kızarıklıkları

Çoğu insan yaşamlarının belli dönemlerinde deri tahrişinden rahatsız olur. Bu tahrişler o kadar yaygındır ki, farklı isimler meydana çıkar ve bu da karışıklığa yol açabilir. Bir bağışıklık sistemi yanıtını tetiklemek için bir alerjen sorumlu olduğunda, tahriş alerjik bir cilt durumudur.  Çeşitli alerjik cilt rahatsızlıkları vardır. Genellikle bir alerji uzmanı olarak adlandırılan bir allergist / immünolog, hangi durumda olduğunuzu belirlemek ve daha iyi hissetmenize yardımcı olacak bir tedavi planı geliştirmek için ileri düzeyde eğitim ve uzmanlığa sahiptir. Alerjiden kaynaklı olarak meydana gelen kızarıklar aşağıdaki nedenlerden kaynaklı ortaya çıkar.

 Ürtiker ve Anjiödem

Kırmızı, kaşıntılı, cildin kabarık alanları olan kovanların tıbbi terimidir. Vücutta belli büyüklüklerde ve herhangi bir yerde görünebilir. Çoğu kovan vakası akut olarak bilinir. Birkaç gün veya hafta içinde gider, ancak bazı kişiler birkaç ay veya yıl boyunca gelen ve semptomları olan kronik kovanlardan mustariptirler. Alerji semptomlarının içinde en belirgin olan kızarıklıktır. Semptomları hafifletmek için antihistaminikler reçete edebilir. Nedeni tanımlanabilirse, bu tetikleyiciden kaçınmak çok önemlidir. Bununla birlikte kronik vakaların çoğu alerjiyle ilişkili değildir. Kan sayımları veya alerji gibi rutin testler, bir nedeni belirlemenin oldukça önemli bir parçasıdır.

Anjioödem genellikle kovanlarda görülür ama kendi başına oluşabilir.  Gıda, ilaç veya böcek sokması reaksiyonları akut kovanların ve anjiyoödemin yaygın bir nedenidir. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar da akut kovanları tetikleyebilir. Ürtiker  ayrıca soğuk, sıcak, egzersiz, basınç ve güneş ışığına maruz kalma gibi fiziksel faktörlerden de kaynaklanabilir. 

Dermatit

Kırmızı, pullu, kaşıntılı bir döküntü oluşturan cildin iltihaplanması dermatit olarak bilinir. En sık görülen tiplerden ikisi atopik dermatit (sıklıkla egzama denir) ve kontakt dermatittir.  Egzama, genellikle bebeklik veya erken çocukluk döneminde başlayan, sıklıkla gıda alerjisi, alerjik rinit ve astım ile ilişkili kronik bir cilt hastalığıdır.  Bazı yiyecekler özellikle küçük çocuklarda egzamayı tetikleyebilir. Kaşıntıyı ve kızarıklığı önlemek tedavinin ana amacıdır. Döküntüyü çizmek ve ovalamak kızarıklıkların artmasına neden olacağı için önüne geçilmelidir. Soğuk kompresler ve kremler veya merhemler uygulamak faydalıdır. Şiddetli alerjik vakalarda oral kortikosteroidler de reçete edilir.

Kontakt Dermatit, bazı maddeler cildinize temas ettiğinde, kontakt dermatit denilen bir döküntüye neden olabilirler. İki çeşit kontakt dermatit vardır: tahriş edici ve alerjikdir. Tahriş edici kontakt dermatit, bir maddenin cilde temas ettiği maddenin zarar verdiği zaman ortaya çıkar. Sık sık kaşıntılı daha ağrılıdır. Cilt madde ile ne kadar uzun süre temas halinde kalırsa veya madde ne kadar güçlü olursa reaksiyon ve kızarıklıkta o kadar artar. Bu reaksiyonlar çoğunlukla ellerde görülür ve sıklıkla işyerinde temas edilen maddelerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Alerjik kontakt dermatit en iyi zehirli bitkilere dokunduktan sonrada ortaya çıkabilir. Kaşıntılı, kırmızı, kabarmış reaksiyonlar ortaya çıkar. Bu alerjik reaksiyon belirtileri bitkideki bir kimyasaldan kaynaklanır.

Diğer Etkenler

Yukarıda bulunan sorunlardan farklı olarak psikolojik etkenlerde alerjilerden kaynaklı olarak vücutta kızarıklık sorunlarının yaşanmasına etkenidir. Yalnız bizim ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda alerjik kızarıklıkların oluşmasının en sık nedeni tüketilen yiyecekler ve içecekler olduğu ortaya çıkmıştır. İnsanların anatomik yapılarına ters olan besinleri tüketmesinden dolayı vücutların şişlikler ve kızarıklar meydana gelir. Bu tarz bir durumlar ile karşı karşıya kalan kişilerin tedavisi için öncelikli olarak etken maddeden uzak kalması gerekir. Bunun dışında mantar enfeksiyonlarından kaynaklı da vücutta deri kızarıklıkları meydana gelebilir. Bu durum ile alerjik durumların karıştırılmaması adına kişilerin geçmeyen sorunlarda mutlaka uzman doktora başvurması gerekir.

Tedavisi İçin Sağlık Önerileri

  • Kırmızı, inatçı, pullu, kaşıntılı veya şişmiş bir cilde sahip olan kişilerde cilt alerjiniz olabilir.
  • Ürtiker (kurdeşen) kırmızı, kaşıntılı, cildin boyuta göre değişen ve vücudun herhangi bir yerinde görünen kabarık durumlardır. Bunlar için uzman doktorların reçete ettiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
  • Genellikle alerji uzmanı olarak adlandırılan bir immünolog alerjilerin, astımın, immün yetmezliklerin ve diğer immünolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde en az iki yıl özel uzmanlık eğitimi almış bir çocuk doktoru veya iç hastalıkları uzmanıdır.  Tedavi için bu detaylar dâhilinde bir uzman seçilmelidir.
  • Alerjik şekilde meydana gelen kızarıklıklar altında yatan nedene bağlı olarak tedavi edilir. Bunun için tedavisi kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle