Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Tüm Tedavi Yöntemleri

Egzama genellikle bağışıklık sistemi zayıf hastalarda ortaya çıkan bir tür cilt hastalığıdır. Dermatit olarak da bilinen egzama için bir çok tedavi yöntemi klinik olarak geliştirilmiştir.

Egzama Tedavisinde Kullanılan Kremler

Egzama sıklıkla rastlanan ve tedavisi günümüz şartlarında mümkün olan bir cilt hastalığıdır. İnsan derisi kendini sürekli yeniler özelliğe sahiptir. Ancak bağışıklık sistemi yetersiz olan hastalarda deri yenilenme sürecinde bir takım aksaklıklar olur ve cilt kızarıklarla birlikte pütürlü bir görünümde olur. Egzamaya yakalanan hastaların bir çoğunda genetik yatkınlık olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra psikolojik sorunlar yaşayan hastalarda dermatitin daha sık rastlandığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. 

egzama etkileri

Egzamanın tedavisinde genellikle kremler kullanılır. Kullanılan kremler dermatologlar tarafından klinik ortamlarda geliştirilmektedir ve tedavide oldukça iyi sonuçlar vermektedir. İçerik bakımından genellikle vitamin takviyeleri ve çinko desteği içermektedir. Ancak çoğu kortizon içeriklidir ve bu nedenle hastalar kullanmak konusunda tereddüt edebilir.

Tedavi sürecinde kremlerin etkileri oldukça fazladır. Bu nedenle hastaların yan etkileri göze alarak mutlaka uzman doktorun tavsiye ettiği kremleri ve şampuan gibi yan ürünleri kullanmaları gerekir. Aksi takdirde tedaviden net bir sonuç alınabilmesi mümkün değildir. Mantara benzeyen egzama türlerinde ise kremlerin yanı sıra haplar da doktor tarafından tavsiye edilebilir. Kortizona karşı ciddi reaksiyonlar gösterebilecek hastalara genellikle fito steroid isimli krem önerilir. Pruzon krem de sıklıkla önerilen ve olumlu sonuçlar veren ürünler arasındadır. Bunun yanı sıra saç diplerinde ve sakal köklerinde meydana gelen egzama için de özel olarak formüle edilmiş şampuanlar önerilir. Seboderm en sık tavsiye edilenler arasındadır ve eczanelerden temin edilebilir. 

Tedavi Sürecinde Beslenme Şekli

İlaç tedavisinin yanı sıra hastaların bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için beslenme şekillerini değiştirmeleri gerekecektir. Genellikle ciltteki lezyonların artması üzerinde yanlış beslenme şekilleri tetikleyici etki gösterir. Bu nedenle yiyeceklerin doğru seçilmesi hastanın tedavi ve iyileşme sürecini kolay atlatabilmesi için şarttır. Lezyonları tetikleyen yiyeceklerin yanı sıra azaltan yiyeceklerinde hastalar tarafından tüketilmesi etkilerin kontrol altına alınabilmesi için önemlidir. 

Hastaların çinko içeren besinleri ağırlıklı olarak tüketmesi ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

Hastalara genellikle et, kabak çekirdeği, ıspanak, ciğer, yer fıstığı, kültür mantarı ve kakao gibi besinler tavsiye edilir. Bunun yanı sıra kortizon alerjisi olamayan hastaların meyan kökünü de sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilir. Ayrıca keçi boynuzu, hindistan cevizi ve zencefil gibi gıdaların da olumlu etkileri görülür. Hastaların tedavi sürecinde denize girmekten kaçınmaları gerekir. Deniz suyundaki tuz lezyonlara zarar verecektir. 

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bir çok hastalıkta olduğu gibi egzamanın tedavisinde de bitkisel kürlerin etkileri oldukça olumlu yöndedir. Özellikle ilaçların içeriğinde de kullanılan meyan kökünden elde edilen kürlerin lezyonları iyileştirmede oldukça olumlu etkileri vardır. Bu nedenle hastaların ilaç tedavisinin yanı sıra alternatif tedavi yöntemlerini de göz önünde bulundurmaları faydalı olacaktır. 

egzama bitkisel tedavi

Doktorların verdiği ilaçların yanı sıra tedavi sürecinde lezyonların çabuk iyileşmesi için bitkisel kürlerden faydalanılabilir. Ayrıca bitki çayları ve detoks suları ile de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi sağlanmalıdır. 

Aleo vera jeli gibi doğal olarak evde yetiştirebileceğiniz bitkiler dermatitin tedavisinde oldukça önemli etkilere sahiptir. Dermatite iyi gelen besinler uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Papatya çayı, ada çayı ve doğal pekmez gibi gıdalar egzamayı karşı bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak bu besinler ile hazırlanan ve doğrudan cilde uygulanan kürler de iyileştirici etkiye sahiptir. 

Meyan Kökü Kürü

  • 20 gr meyan kökü
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çorba kaşığı aleo vera jeli

Meyan kökü bir çok egzama kreminde de kullanılan bu hastalık için en sık tavsiye edilen bitkilerden biridir. Öncelikle meyan kökü bir su bardağı kaynamış su içerisinde bir gece bekletilir. Ardından bu su içerisine diğer malzemeler koyularak losyon kıvamına getirilir. Bu karışım günde 2 kez egzamalı alanlara uygulanır. Bir hastalık kullanım sonucunda gözle görülür iyileşme sağlanacaktır.

Egzama Şurubu

  • 10 gr nöbet şekeri
  • 1 tatlı kaşığı toz karanfil
  • 10 damla limon
  • Yarım çay bardağı dut pekmezi

Nöbet şekeri toz haline getirilir. İçerisine diğer malzemeler de eklenerek doğal bir şurup elde edilir. Hazırlanan karışım günde bir kez bir çorba kaşığı tüketilmelidir. Egzamanın etkilerini içeriden müdahale ederek temizler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle