Zona Hastalığına Fayda Olan Yiyecekler Nelerdir?
Zona hastası olan kişiler kullandıkları ilaçların etkilerinin artması ve sağlıklı şekilde yaşamak için beslenmelerine fazlasıyla dikkat etmelidir. Hastalığa iyi gelen yiyecekler düzzenli tüketilmelidir.
İçindekiler
Doğal Önlemler
Zona oluşması zayıf bir bağışıklık sistemine bağlı olduğundan, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin olması ve bunun korunması önemlidir. Bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak için yapabilecek birçok şey vardır; Bunların arasında en önemli olanları;
- Yeterli düzeyde uyku almak; uyku yoksunluğunun olması bağışıklık sistemi üzerinde son derece olumsuz etkiler meydana getirir. Ortalama olarak bir kişinin kesintisiz şekilde gece boyunca 7 ile 9 saat uyuması gerekir.
- Ellerin sık sık yıkanması; bu eylem zararlı mikroplara karşı oluşacak maruziyeti azaltır ve bağışıklık sistemi üstünde bulunan aşırı stres önler.
- Yeterli egzersiz yapmak; araştırmalar sonucunda ılımlı egzersizin bağışıklık sistemini artırdığı ortaya çıkmıştır.
- Aşırı düzeyde stresten kaçınmak; stres, bağışıklık sistemi üzerinde zararlı bir etkisi olabilen kortizol salınmasına neden olur. Zaman içinde stres bağışıklık sisteminin çökmesine neden olacağı için uzak kalmak önemlidir.
- Tai-chi’nin düzenli uygulanması yaşlı erişkin kişilerde bağışıklığı artırır.
Diyet ve doğal beslenme sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında en önemli faktörlerden bir tanesidir.
- Sebze ve meyve tüketmek; her gün yeterli düzeyde meyve ve sebze almaya dikkat etmek gerekir. Vitamin takviyelerinin birçoğundan elde etmek mümkün olsa da, sebzeleri düzenli tüketmek yeterli miktarda lif almayı sağlar.
- Taze, parlak, renkli (kırmızı, koyu yeşil ve sarı) meyveler ve sebzeler A, C ve E gibi bağışıklık artırıcı vitaminlerin yanında diğer karotenoidler ve anti-oksidanlar açısından da oldukça faydalıdır.
Zonaya İyi Gelen Yiyecekler
Avokado
Avokado içinde bulunan amino asit virüsün çoğalması ile mücadele müdahale eder. Zona oluşumunu önlemeye ya da azaltmaya yardımcı olur. Avokado gibi yüksek lizin arjinin oranına sahip besinler tüketmek zona oluşumunun şiddetini ve süresini azaltmak konusunda faydalı olabilir. Avokado ayriyeten cilt açısından faydalı zengin besin maddeleri ve yağ asitleri içerir. Oluşabilecek olan yara izi riskini azaltacaktır.
Kiraz
Kiraz antioksidan etkilere sahip, zona oluşumları için yararlı olabilen flavonoidler olarak isimlendirilen bileşikler açısından zengindir. Kiraz mükemmel bir kaynak olan flavonoid herpes zoster virüsü de dâhil olmak üzere tüm virüslerin çoğalmasını önleme konusunda etkilidir.
Sarımsak
Sarımsak, güçlü antiviral, antibiyotik ve anti-fungal özelliklere doğal besin kaynağıdır. Direkt olarak bir diş çiğ sarımsağı sorunlu olan bölgelere uygulama ya da ezilen sarımsağı hindistancevizi yağı ile karıştırıp etkilenen bölgeye uygulamak faydalı olacaktır. Bu uygulamanın her gün yapılması gerekir. Sarımsak virüsün kontrol altında tutulmasına ve gelecekteki zona oluşumlarının önlenmesine yardımcı olur.
Kefir
Gençleştirme ve iyileştirme içeceği olarak biline kefir, süt tohumlarından yapılan fermente bir içecektir. Kefir, sağlıklı bağırsak bakterilerini geliştirme ve dengeleme açısından bir probiyotik görevi görür. Bağışıklık sisteminin % 70’i bağırsaktan meydana gelir. Bundan dolayı her gün yatmadan önce bir su bardağı kefir içilmesi gerekir. Bu içeceğin evde mayalanması daha sağlıklı olacaktır.
Somon
Somon tarzındaki yağlı balıklar zonaya iyi gelen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alır. Omega-3 esansiyel yağ asidi içeriği anti-inflamatuardır. Cildin sakinleşmesini sağlayarak besler. Haftada en az iki kez tüketilmesi yayılımın önüne geçme konusunda insan vücuduna destek sağlar.
Yoğurt
Doğal yoğurt gibi yüksek lizin arjinin oranına sahip gıdalar arasında yer alır. Zona oluşumlarının şiddetini, süresini önlemede veya azaltmada yardımcı olabilecek etkilere sahiptir. Doğal yoğurtta ve diğer fermente gıdalar içinde yer alan probiyotik kültürler, zona köpürmelerin önlenmesi konusunda yardımcı olan bağışıklık artırıcı bağırsak bakterilerinin seviyelerini yükselmesine olanak sağlar. Özellikle öğle ve akşam yemeklerinde düzenli şekilde 1 kâse yoğurt tüketilmesi gerekir. Tüketimi yapılacak olan yoğurdun evde doğal süt ile mayalanması çok önemlidir. Düzenli olarak bir kaç günde bir yoğurt mayalanması ve her gün tüketilmesi gerekir.
Koyu Yapraklı Yeşillikler
Optimum cilt sağlığı için ve zona oluşumundan sonra yara izinden kaçınmaya destek olmak için beslenme düzeni içine koyu yapraklı yeşillerin bol düzeyde eklenmesi gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler herpes zoster virüsünün kontrol altına alınması konusunda insan vücudunda çalışır. Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine destek sağlayan vitaminler C, E ve Beta-Karoten, mineraller ve antioksidanlar barındırmaktadır. Bu sebzelerin haftada en az 3 kez pişirilerek ya da çiğ şekilde tüketilmesi gerekir. Zona hastalığına iyi gelen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alan sebzelerin doğal olanlarının tercih edilmesi gerekir.
Kaynaklar
- https://www.hellolife.net/shingles/b/eating-a-healthy-diet-and-shingles-relief/
- http://curemyshingles.com/foods-to-avoid-with-shingles/
- https://vitamins.vitanetonline.com/index.php/foods-to-avoid-when-you-have-shingles/
- https://www.betternutrition.com/ask-the-naturopath/shingles-remedies
- https://cookandcure.com/shingles-diet-best-foods-supplements/
- http://www.shinglestreatment.space/index.php/foods-that-help-cure-the-shingles-virus/