Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yağlı Egzama Tedavisinde Uygulanan Doğal Yöntemler

Yağlı egzama, saçlı deri üzerinde görülen ve her yaştan insanı etkileyen yaygın egzama türlerinden biridir. Tedavi sürecinde kullanılan sabun ve şampuanlar iyileşme sürecini etkilemektedir.

Yağlı Egzama Tedavisi 

Yağlı egzama tedavisi, hastalığın bulunduğu bölgeye göre farklılık göstermekle birlikte sıklıkla saçlı deride yaygın olduğundan şampuan, krem ve losyonların kullanıldığı bölgesel tedavi yöntemlerinden oluşur. 

Kafada görülen yağlı egzama tedavisi inflamasyonu kontrol eden krem, şampuan ve merhem türü ilaçları kapsamaktadır. Krem ve merhemler genellikle hidrokortizon, fluokinolon, klobetasol ve desoni türü kortikosteroidler içermektedir. Bunlar etkili ve kullanımı kolay ilaçlar olmakla birlikte sık kullanımda cildi inceltebilir. Bu yüzden bu tarz ilaçlarda 1 aylık kullanımın ardından ara verilmelidir. 

Mantar enfeksiyonu sonucu gelişen yağlı cilt egzaması tedavisinde ise antifungal jel, krem ve şampuanlar dönüşümlü olarak kullanılır. Etkilenen bölgeye ve semptomların şiddetine göre değişmekle birlikte %2 ketokonazol içeren şampuanlar tedavide önemli bir yer tutar. 

İlaçla tedavinin yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri ve doğal terapiler ile yağlı egzama kontrol altında tutulabilir. Tedavi süreci boyuna jöle, saç spreyi ya da jel gibi ürünlerin kullanımına ara verilmelidir.

Çay ve kahve gibi deriyi kurutan içecekler yerine yeşil çay, elma suyu ve hindistan cevizi suyu gibi cildi besleyen içeceklerin tüketimi arttırılmalıdır. 

Tedavi Sürecinde Kullanılabilecek Doğal Kür Tarifi; 

Bu bakım kürü cilt yenilenmesine yardımcı olurken egzamaya bağlı dökülen saçların çıkmasına yardımcı olur. 

  1. Malzemeler; Zeytinyağı, Çay ağacı yağı, 1 ampul E vitamini
  2. Hazırlama şekli; 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağı ve E vitamini ampulünü iyice karıştırınız.  
  3. Kullanım şekli ve süreci; Hazırladığınız yağı cildinize masaj hareketleri ile yavaşça yediriniz. Daha sonra başınızı streç film ile sararak yaklaşık 2 saat yağın cilde nüfuz etmesini bekleyiniz. Haftada 1 defa banyo öncesinde uygulanacak bu kür yağlı egzamanın neden olduğu döküntülerin azaltılmasında yardımcı olur. Yıkarken kükürtlü sabun kullanmak kürün daha etkili olmasına yardımcı olur. 
  4. Yan etkileri; Kür 2 saatten uzun süre kullanımda kaşıntıya neden olabilir. Haftada 1 defadan çok kullanmak cildin doğal yağ dengesini bozabilir. 

Yağlı Egzamaya İyi Gelen Şampuan ve Sabun Türleri 

Katranlı şampuan ve sabunlar; Kömür katranı içeren sabunlar cildi ölü deriden temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca ardıç ağacının kömüründen üretilen ardıç katranı sabunu da cildi besleyerek bakterileri öldürür. Kullanımı sırasında en az 5 dakika saçınızda bekletmeniz etkili olması açısından önemlidir. Şampuanları genellikle günlük kullanıma daha uygun olarak üretiliyor olsa da katranlı sabunlar sert ph değerine sahiptir. Bu yüzden haftada 2 defadan fazla kullanılması önerilmez. Bu tür sabunlar içinde en yaygın olanı; Ardıç katranı sabunudur. Şampuan olarak ise; Prozinc Salicade kullanılabilir. 

Selenyum sülfit içeren şampuanlar; Egzamanın neden olduğu kepek ve döküntüleri gidererek enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Fakat sık kullanım saç dökülmesine ve saç renginde değişikliğe neden olur. Sürekli kullanıma uygun değildir. Aktif Selenyum DS ve Head&Shoulders Clinical Strength bilinen selenyumlu şampuan isimleridir. 

Ketokonazol şampuanlar; Kafada yağlı egzama tedavisinde en etkili antifungal şampuanlardan biri olmakla birlikte sık kullanımda ciddi yan etkilere neden olduğu gözlenmiştir. Bu yüzden birkaç haftalık kullanımın ardından başka şampuanlar ile dönüşümlü olarak kullanılmalıdır. En bilinen markalar arasında Konazol, Nizoral ve Ketoral sayılabilir. 

Climbazol içeren şampuanlar; Günlük kullanım için ketokonazol içeren şampuanlardan daha uygundur. Mantara bağlı yağlı egzama tedavisi sırasında güvenli olarak kullanılır. Climbazol içeren şampuanlar içinde Seboderm en bilindik olan isimlerden biridir. 

Çinko pirition içeren şampuanlar; Antifungal ve antibakteriyel şampuanlardan biridir. Yağlı egzamanın şiddetli olduğu dönemlerde en fazla 1 aylık süreyle kullanılabilir. Sık kullanımda cilt tahrişine neden olur. Seolin, Pirdolin ve Seboreks en yaygın kullanılan şampuanlar arasında yer alır. 

Lavanta sabunları; Ölü deriyi temizlerken antibakteriyel özellikleri ile enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Şiddetli egzamada haftada 2 defa, hafif egzamada ise haftada 1 defa kullanmak yeterli olacaktır. Özel bir marka olması gerekmez, eczane de attarlardan kolaylıkla alınabilmektedir. 

Yağlı Egzama Tedavisinde Kullanılan Kremler

Advantan krem; Kaşıntı, kızarıklık ve cilt döküntülerini gidermeye yardımcı olur. Uzun süreli kullanımda ise saç köklerinde iltihaba neden olduğu bilinmektedir. Bu yüzden reçetesiz kullanımı önerilmez. 

Ketokonazol içeren kremler; Ketokonazol krem, yağlı egzamanın şiddetli görüldüğü durumlarda reçete edilir. Cilt tahrişini azaltarak antifungal özellikleri ile egzamaya yol açan mantarları temizler. Şampuana kıyasla daha etkilidir. Fakat yan etkileri nedeniyle uzun süreli kullanıma uygun değildir. 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle