Ürtikere İyi Gelen Yiyecekler, Beslenme Şekli ve Sabunlar
Ürtiker, cilt üzerinde oluşan ve kimi kişilerde yoğun bir şekilde meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Ürtiker tedavisinde belli başlı yiyecekler tüketilebildiği gibi özel sabunlar da kullanılabilir.
Ürtiker Tedavisi
Ürtiker ya da halk arasında bilinen diğer adıyla kurdeşen, deri üzerinde meydana gelebilen, plak boyutundaki kızarıklıklardır. Beraberinde kaşıntı ve döküntü gibi etkileri de getiren hastalık, birkaç gün içerisinde geçebildiği gibi 6 haftadan daha uzun dahi sürebilir. Tedavi sürecinin uzunluğu, genellikle ürtiker türüne bağlıdır. Akut ürtiker 6 hafta içerisinde iyileşme gösterebilirken kronik ürtiker ne yazık ki çok daha uzun bir süre boyunca sürebilir. Tedavi sürecinde krem ya da losyon gibi ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Her hastalıkta olduğu gibi ürtiker tedavisi sürecinde de beslenme şeklinize dikkat etmeniz ve sağlıklı besinleri tüketmeniz önem taşır. Vücudunuzu yoracak hazır gıdalardan uzak durmalısınız. Bunların yerine daha çok sağlığa faydalı besinler tüketmelisiniz.
Yaygın bir cilt hastalığı olarak değerlendirilen ürtikerin tedavisi mümkündür. Hastalığın türüne göre uygulanan tedavi, ayrıca görülen belirtilere bağlı biçimde de uygulanabilir. Tedavi süreci içerisinde destekleyici yiyeceklerin dışında, ayrıca deriye iyi gelebilecek sabunları da kullanabilirsiniz. Böylelikle hızlı bir şekilde iyileşmek mümkün hale gelebilir. Ayrıca yine tedavi döneminde bitkilerden faydalanmayı da düşünmeniz gerekir. Alanında uzman doktorlardan İbrahim Saraçoğlu, cildin rahatlatılması konusunda tavsiyeler verir. Örneğin yulaf ezmesi kullanarak tedavi döneminde rahatlama elde edebilirsiniz. Banyo sırasında küvetin içerisine bir tutam yulaf ezmesi dahil edebilirsiniz. Aynı şekilde ufak bir kabı su doldurup ardından kabın içerisine yulaf ezmesi ekleyebilir; suya, hastalık geçirdiğiniz noktayı sokabilirsiniz. Rahatlama sağlayan yulaf ezmesi, şikayetlerinizi bir nebze de olsa dindirmeyi sağlar.
Ürtikere iyi gelen yiyecekler
- Zencefil
- Zerdaçal
- Maydanoz
- İncir
- Greyfurt
Zencefil, hali hazırda soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir. Boğaz ağrısına birebir gelen zencefil, aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek ürtiker gibi hastalıklarla savaşmayı kolaylaştırır. Nitekim benzer etkiler gösteren maydanoz da vücudun sağlıklı kalmasını destekleyeceğinden ötürü faydalıdır. Ayrıca maydanozu direkt olarak tüketebileceğiniz gibi suyunu da içebilirsiniz. Sabah kahvaltılarında hazırlayacağınız kokteyl içerisine ekleyerek kolayca maydanoz suyu tüketmeniz mümkün. Bunun yanında her akşam hazırlayacağınız salatanın içerisine dahil edeceğiniz bir tutam maydanoz da yine sağlığınıza olumlu yönde etki edecektir. Genellikle sabahları tüketilmesi önerilen maydanozu meyve suyu gibi de tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Ekşi ve acı tadı nedeniyle tüketilmesi zor karşılanan greyfurt, oysaki insan sağlığına pek çok açıdan faydalar sağlar. Sahip olduğu yüksek miktardaki C vitamini neticesinde gerekli olan vitamin desteğinin alınmasına etki eden meyve, ayrıca asit yapısıyla rahatlama da sağlar. Ürtiker açısından da fayda sağlayan greyfurt, tedavi sürecinin etkili bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur. Grip ve buna benzer viral enfeksiyonlarda yardımınıza koşan meyveyi ürtikerden hızlıca kurtulmak adına tüketebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var. Greyfurt, farklı ilaç gruplarıyla etkileşime geçebilen tehlikeli bir meyvedir. Bu nedenle greyfurt tüketmeden önce kullandığınız ilaçların etkileşime girdikleri maddeleri araştırmalısınız. Fayda sağlamayı amaçlarken daha ağır sonuçlar ile karşılaşmanız, tedaviyi baltalayabilir.
Ürtikere ve Kaşıntıya İyi Gelen Sabunlar
- Bıttım
- Çilek sabunu (pullanmayı giderir)
- Kivi sabunu (kuru ciltlerde nemlendirici etki yapar)
- Kantaron sabunu (mikrop öldürücü etkiye sahiptir)
Ürtiker tedavisi sürecinde cildin hassas bir şekilde temizlenmesi gerekebilir. Doktor tavsiyesi ile kullanacağınız cilt ürünleri içerisine bitkisel sabunları da dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Bu noktada kurdeşene iyi geldiği bilinen bıttım sabunu, mükemmel bir temizleme ürününe dönüşüyor. Kaşıntı giderici etkisi neticesinde ürtiker nedeniyle cilt üzerinde oluşabilen kaşıntının bir nebze olsa azaltılmasına yardımcı olan sabun, hasta kişiye rahatlama sağlıyor. Nitekim kurdeşenli bölgeyi kaşımamanız gerekir. Hastalığın ileri boyutlara ulaşmasına neden olabilen bu durum, tedavi sürecine de olumsuz yönde etki edebilir.
Bahsi geçen sabunu haftada birkaç kez kullanabilirsiniz. Ancak herhangi bir ürünü kullanmadan önce uzman bir hekime görünmeniz gerekir. Böylelikle vücudunuzda eksik olan vitaminleri keşfedebilir, hangi besinleri daha fazla tüketmeniz gerektiğini öğrenebilir ve elbette tedavide ilaç desteğine ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Ürtiker, genellikle bulaşıcı bir hastalık sanılır ancak cilt hastalığı olmasına rağmen kesinlikle bulaşıcı değildir.