Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sulu Egzama Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Sulu egzama bu sorunun türlerinde arasında kişiye en fazla huzursuzluk veren durumları meydana getirir. Bu sorundan kurtulmak için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Sulu Egzama

Egzama çoğu zaman erken çocukluk dönemi içinde gözlemlenen kalıtsal, kronik inflamatuar bir cilt durumudur. Deri lekeleri kırmızı, pullu, sulu, çatlak ve kaşıntılı hale gelir. Bazen berrak sıvı içeren küçük kabarcıklar meydana gelir ve etkilenen cilt bölgeleri ağlayabilir. Ağlayan, dermatitin genellikle Staphylococcus aureus bakterisi ile enfekte olduğuna işarettir. Egzama bulaşıcı bir durum değildir.  Egzama şiddeti değişebilir ve semptomlar günden güne alevlenerek azalabilir. Egzama sorunu kötüleşirse, uykuyu bozar veya enfekte olur. Nemlendirici ve kortizon bazlı merhem kullanmak semptomları hafifletilmesi uzman tarafından tavsiye edilebilir. Sabun, sıcak su ve sentetik kumaşlar gibi cilt tahrişlerin önüne geçmekte bu sorunu yaşayan kişiler için gereklidir.

Nedenleri

Egzama, bir kişinin cilt bariyerine zarar vermedeki yetersizliğinden kaynaklanır. Bu filaggrin denilen gendeki bir mutasyon sebep olur. Filaggrin cilt bariyerinin oluşumu için çok önemlidir. Normalde derideki her hücrenin iki kopyası filaggrin genine sahiptir. Egzamaya duyarlı kişiler sadece bu genin bir kopyasına sahiptir.  Normal bir deri bariyeri oluşturmak için sadece bir kopyaya ihtiyaç olsa bile cilt bariyeri tamiri için iki kopya önemlidir. Bir kişinin cildi irritanlara maruz kalırsa ve cilt bariyeri etki alanına girerse genin sadece bir kopyası olan kişide cilt bariyerini tamir etme yeteneklerinin sınırlı olduğunu görülür. Cilt bariyerinde bozulma meydana geldikten sonra nem cildi bırakır, cilt kuru ve pullu hale gelir. Çevresel alerjenler cilde de girebilir ve bağışıklık sistemini harekete geçirerek ciltte kırmızı ve kaşıntılı hale getiren iltihaplanmalara neden olabilir.  Ailesinde saman nezlesi ve astım da dâhil olmak üzere egzama ya da alerjik rahatsızlıklar olan kişilerin bu soruna yakalanma olasılığı daha yüksektir.  Egzama strese neden olabilirken, stresten kaynaklı olarak da sulu egzama sorunu ilerleme ve alevlenme gösterebilir.

Belirtileri

Egzamanın fiziksel etkileri ve belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Cilt kuruluğu
  • Dirseklerin önünde ve dizlerin arkasında kırmızı ve pullu alanlar
  • Etkilenen cilde sızan sulu sıvı
  • Kaşıntı
  • Bakteriler veya virüsler tarafından enfekte olabilen lezyonlar ya da yaralar

Sulu Egzama Tedavisi

Sorun ile karşı karşıya kalan çoğu kişide semptomlarının sık duş almak, sıcak havaya maruz kalmak, sabun kullanmak ve geceleri yatakta aşırı ısınma gibi günlük yaşamların ortak yönlerinde daha kötü hale geldiği gözlemlenmiştir.  Sulu ve şiddetli egzamanın daha iyi şekilde yönetilmesi ve alevlenme sıklığını azaltmaya yardımcı olabilecek birçok detay vardır. Bu detaylar kesin çözüm sunmasa da neden olan etkenlerin ortadan kalkmasına tedavisi için destek olmaya olanak sağlar. Sulu egzama tedavisi kapsamında dikkat edilecek olan noktalar arasında;

İyi Hijyen

Egzamadan kaynaklı etkilenen deri, impetigo,siğiller ve soğuk yaralar olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara karşı oldukça hassastır. Staphylococcus aureus bakterisi ikincil şekilde impetigo enfeksiyonlarına sebep olabilir. Muhtemelen sulu, akıntılı egzama semptomlarına katkıda bulunabilir.  Yıkama için öneriler arasında;

  • Ilık banyo veya duş alınmalı ve sıcak alınacak duşlardan kaçınılmalıdır. Sıcak olan duş sulu alanların daha kötü hale gelmesi adına etki sağlar.
  • Yıkanma esnasında kullanılan malzemeler egzamayı kötüleştireceğinden dolayı sıradan sabun, şampuan ve diğer ürünleri kullanmamak gerekir. Vücudu sadece ılık su ile yıkamak önemlidir. Koltukaltı ie kasık için sorbolen krem ​​gibi sabun içeriği bulunmayan ürünler kullanılmalıdır.
  • Banyo yağlarının kullanımlar banyo yapma esnasında cildi nemlendirmeye destek olur.
  • Özellikle yaralı ve sulu olan alanlarda ovma işlemleri yapılmamalıdır. Sulu egzama olan bölgelere olabildiğinde nazik davranılır.

Cilt Tahrişini Azaltma

 Sulu egzama olan kişilerin ciltleri oldukça hassastır. Isı ya da deterjanlar tarzında tahriş edici ürünler sorunu kolaylıkla tetikler.  Cilt tahrişinin önüne geçmek adına uygulanması gereken öneriler arasında;

  • Cildi aşırı ısıtmaktan kaçınmak gerekir. Bir ağır katman olan kıyafet giymek yerine, gerektiğinde çıkarılabilecek kıyafetler giyilmelidir.
  • Parfümlü köpük banyosu tarzındaki ürünler kullanılmamalıdır.
  • Yüzde yüz pamuktan oluşan yumuşak kıyafetler tercih edilmelidir. Saf yünlü kıyafetler, polyester ya da akrilik gibi cilalayıcı materyallerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Her türlü kimyasal ile deterjan kullanımında her zaman koruyucu eldiven kullanılmalıdır. Kauçuk veya PVC eldivenlerin içine pamuk eldiven giymek çözüm olacaktır.
  • Klor içeren havuzlardan kaçınmak önemlidir.

Alerjiler

Bazı kişilerde sulu egzama nedeni alerjidir. Bunun belirlenmesi yapıldıktan sonra kesin olarak alerjik etkilerden kaçınılmalı ve ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Tıbbi Tedaviler

Sulu egzama sorunun tedavisi nedenine bağlı olarak değişse de aşağıdaki tıbbi tedaviler uygulanır.

  • Nemlendirici kullanımı
  • Anti-enflamatuar merhemler
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Kömür katranı
  • Fotoroterapi
  • Oral ilaç (tabletler)
  • Topikal kortikosteroidler



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle